Počivalšek je bil leta 2010 menedžer leta. Foto: BoBo
Počivalšek je bil leta 2010 menedžer leta. Foto: BoBo
V GZS-ju pozdravljajo Cerarjev predlog. Počivalšek je sicer aktiven tudi v organih upravljanja GZS-ja, so sporočili v zbornici. Foto: BoBo
Kandidat za ministra je Počivalšek
Počivalšek novi kandidat za gospodarskega ministra
Znano ime kandidata za gospodarskega ministra

Kandidaturo bo v DZ vložil še danes ali najpozneje jutri, je premier sporočil po vrhu koalicije.

Počivalšek je že potrdil, da res kandidira, pred pristojnim odborom DZ-ja pa bo zaslišan prihodnji teden. Kot je dejal, ni član nobene politične stranke, poglobljeno izjavo pa bo dal, če bo imenovan za gospodarskega ministra.

Cerar je sicer pojasnil, da je opravil razgovore z več kandidati za gospodarskega ministra, a je bil Počivalšek eden od favoritov, ki je "potreboval nekoliko več časa za sprejetje odločitve".

Premier je spomnil, da Počivalšek uspešno vodi zelo ugledno in pomembno podjetje in da ni želel sprejeti odločitve za kandidaturo na hitro ter podjetja prepustiti v negotovosti. Zato mu je moral dati čas, da vse to izpelje, je pojasnil predsednik vlade.

Kabinet premierja Počivalška hvali kot sposobnega
V kabinetu predsednika vlade Počivalška hvalijo kot osebo, ki "uspešno izkazuje vodstvene in organizacijske sposobnosti", izpostavljajo pa še, da je prve vodstvene izkušnje pridobil kot član poslovne skupine, ki je uspešno sanirala poslovanje Kmetijskega kombinata Šmarje pri Jelšah.

SD in DeSUS z izbiro zadovoljna
Koalicijska partnerja SMC-ja, SD in DeSUS, sta prijetno presenečena nad Cerarjevo izbiro. Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han meni, da je Počivalšek dokazal, da je zelo dober direktor in da pozna turizem, ki mu moramo v Sloveniji dati še več priložnosti.

Po njegovem mnenju bo Počivalšek dober sogovornik in branik za gospodarstvo, predvsem nasproti "finančni logiki". Han tudi verjame, da v njegovem primeru ne dan ne bodo prišle razne nepravilnosti ali afere.

Tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec meni, da je Počivalšek dobra izbira, vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša pa je dejal, da so s kandidatom prijetno presenečeni, saj gre za uspešnega gospodarstvenika.

Osebno ga Jurša sicer ne pozna, a njegove reference "govorijo same zase". Jurša še meni, da bo Počivalšek dobro sprejet tudi med gospodarstveniki, saj da so ga že lani prav na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije predlagali za gospodarskega ministra.

Opozicija (za zdaj) brez kritik
Opozicija Cerarjevega predloga še ni kritizirala, Počivalška pa bodo ocenili po zaslišanju v DZ-ju.

V ZL-ju kandidata ne poznajo oziroma ne vedo, v katero smer bo vodil gospodarsko politiko, zato ga bodo po besedah vodje poslanske skupine Luke Mesca ocenili po zaslišanju na pristojnem parlamentarnem odboru.

Tudi v NSi-ju pravijo, da bo treba počakati na njegovo predstavitev vizije razvoja gospodarstva na pristojnem odboru, a menijo, da utegne biti Počivalšek primeren kandidat.

V ZaAB-u zaradi dobrobiti slovenskega gospodarstva upajo, da prvi vtis ni varljiv, kot so dejali. Kot ugleden gospodarstvenik bo verjetno znal razumeti potrebe podjetij, so ocenili v stranki, ob tem pa poudarili, da dober direktor še ni nujno tudi dober minister.

Če se izkaže, da gre tudi tokrat za sporen predlog za ministrskega kandidata, pa bo to imelo zelo slabe posledice za stabilnost vlade in zlasti za ugled ter politično kredibilnost njenega predsednika, svarijo v ZaAB-u.

V SDS-u izbire kandidata za zdaj ne komentirajo. To bodo predvidoma storili na četrtkovi novinarski konferenci.

Kandidat z izkušnjami
Počivalšek, sicer univerzitetni diplomirani inženir agronomije, je predsednik Turistično gostinske zbornice, član upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije, član upravnega odbora Združenja manager in član sveta SPIRIT Slovenija, še poudarjajo v Cerarjevem kabinetu.

Počivalšek je bil leta 2010 imenovan za menedžerja leta, leta 2005 pa je prejel tudi nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke.

V svoji karieri je sodeloval pri ustanovitvi Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, med letoma 1993 in 1999 je vodil Mlekarno Celeia, nato pa je prevzel Zdravilišče Atomske toplice in ustvaril novo znamko Terme Olimia, katere del so Terme Olimia, Terme Tuhelj in Terme Olimia bazeni.

Počivalšek se je kot morebitni kandidat za gospodarskega ministra sicer omenjal že v mandatu vlade pod vodstvom Alenke Bratušek.

Brez ministra od konca oktobra
Vlada je sicer brez gospodarskega ministra s polnimi pooblastili od konca oktobra. Kot pa je poudaril Cerar, je ministrstvo za gospodarstvo ves čas vodil finančni minister Dušan Mramor in so zadeve normalno potekale.

GZS in OZS s predlogom zadovoljna
Na Cerarjev predlog so se že odzvali v Gospodarski zbornici, kjer predlog pozdravljajo. Kot sporočajo z GZS-ja, ima Počivalšek "kot gospodarstvenik dolgoletne izkušnje na vodstvenih položajih, zdaj že 15 let uspešno vodi Terme Olimia".

Aktiven je tudi v organih upravljanja zbornice, so poudarili, "zato pozna najbolj pereče probleme, s katerimi se sooča gospodarstvo". V zbornici se veselijo sodelovanja "pri pripravi konkretnih ukrepov za ponovni dvig konkurenčnosti gospodarstva, spodbujanje zdrave gospodarske rasti, prestrukturiranje prezadolženega dela gospodarstva in kreiranje novih delovnih mest," so še pojasnili v GZS-ju.

S predlogom so zadovoljni tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Prav OZS je namreč Počivavška za gospodarskega ministra predlagal v času vlade Alenke Bratušek.

"Menimo, da je Zdravko Počivavšek s svojim dosedanjim delom dokazal, da zna uspešno reševati tako probleme obrtnikov in malih podjetnikov kot velikih gospodarskih družb, zato smo ga za to mesto že sami predagali decembra lani po odstopu Stepišnika. Cerarjevo odločitev zato popolnoma podpiramo," pojasnjuje predsednik zbornice Branko Meh.

Kot so dejali v OZS-ju, so slovenski obrtniki in mali podjetniki še vedno v krizi, zato potrebujejo takšnega gospodarskega ministra, ki bo razumel tudi potrebe malih gospodarskih subjektov.

Kandidat za ministra je Počivalšek
Počivalšek novi kandidat za gospodarskega ministra
Znano ime kandidata za gospodarskega ministra