Turisti Slovenijo vse bolj prepoznavajo kot privlačno, zdravo in varno državo, poudarjajo na STO-ju. Foto: BoBo
Turisti Slovenijo vse bolj prepoznavajo kot privlačno, zdravo in varno državo, poudarjajo na STO-ju. Foto: BoBo
Zastave ZDA in EU-ja
Vse bolj postajamo privlačni tudi za ameriške turiste in turiste iz zalivskih držav. Foto: Reuters
Evri, bankovci, denar
STO hoče k nam privabiti goste z bolj debelimi denarnicami. Foto: Reuters

V prvih sedmih mesecih je bilo za 13 odstotkov več prihodov in za 8,1 odstotka več prenočitev turistov kot julija lani, je na novinarski konferenci povedal minister Počivalšek. Več je bilo tako tujih kot domačih prenočitev in prihodov, Slovenija pa je po njegovih besedah v tujini prepoznana kot varna in privlačna turistična destinacija. Za avgust si ob tem obeta še boljše številke.

Nadaljnjo rast slovenskega turizma direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak pripisuje intenzivnim promocijskim dejavnostim, jasnemu pozicioniranju Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije, privlačnosti turističnih krajev in izvirni turistični ponudbi. "Slovenski turizem še nikoli ni imel tako obsežnih in intenzivnih dejavnosti na tujih trgih," meni. Dejstvo pa je tudi, da turisti v zadnjem obdobju vse bolj iščejo kraje, za katere menijo, da so varni.

Več denarja za oglaševanje in sadovi so že tu
STO ima trenutno na voljo tudi več denarja in tako rekoč ves dodatni denar usmerjajo v oglaševanje, nadgradili so tudi različne dogodke za splošno in strokovno javnost, promocija pa je razširjena na nove trge, ki jih na STO-ju doslej niso mogli nagovarjati v takšni meri, je pojasnila. Gre za trge, kot so Švica, Skandinavija, Poljska, Češka, Madžarska in ZDA, a ključni trgi še vedno ostajajo Avstrija, Italija, Nemčija, Belgija, Nizozemska, Velika Britanija in Rusija.

Eden ključnih ciljev krovne turistične organizacije je tudi razvoj butične ponudbe in kot lep primer je Pakova izpostavila vse bolj pestro slovensko ponudbo glamuroznega kampiranja – glampinga, ki privablja goste z bolj debelo denarnico.

Slovenija bo v prihodnjih mesecih gostila tudi številne pomembne strokovne dogodke, kot so turistični panel na Blejskem strateškem forumu v začetku septembra, Global Green Destinations Day, ko bo Slovenija konec septembra postala središče trajnostnega turizma, ter oktobrski Dnevi slovenskega turizma, ko bo v središču že nastajanje nove strategije slovenskega turizma. Na STO-ju hkrati pripravljajo nov turistični portal, ki naj bi zaživel konec leta.

K nam pogledujejo tudi bogatejši gostje
Sicer pa v skladu z že začrtanimi usmeritvami na STO-ju nadgrajujejo tudi komunikacijo prek spletnih družbenih medijev, kot so Facebook, Twitter, Instagram in drugi. "Pri številu sledilcev in interakcij dosegamo izjemne rezultate," je poudarila Pakova.

Pred zimsko turistično sezono imajo že začrtane promocijske dejavnosti za tekoče leto, ki že potekajo. "V teku je obsežna vsebinska digitalna kampanja na 13 trgih, ki bo potekala vse do novembra, s poudarki na ključnih turističnih proizvodih," je spomnila direktorica STO-ja. Prihajajo pa tudi številni dogodki; poleg dogodkov na sedanjih ključnih trgih se bo Slovenija predstavljala še v Dubaju in New Yorku ter na turistični borzi JATA v Tokiu.

Prav tako v Slovenijo še letos prihajajo številni novinarji in skupine novinarjev, med drugim iz Združenih arabskih emiratov in ZDA. "Vse to kaže, da Slovenija postaja vse bolj privlačna," je še poudarila Pakova.