Novih gradenj je malo, saj so donosi premajhni, tveganja pa prevelika, pravi Murko. Foto: BoBo
Novih gradenj je malo, saj so donosi premajhni, tveganja pa prevelika, pravi Murko. Foto: BoBo


Pred krizo je bilo treba za kvadratni meter novega stanovanja v povprečju odšteti več kot dve bruto plači, zdaj je ta meter vreden 1,4 bruto plače. A slaba novica je, da se krči ponudba nepremičnin, predvsem kakovostnih. Zastala so vlaganja v gradnjo večjih kompleksov. Tujcev, ki bi želeli pri nas graditi, skoraj ni.
In potem je tu še Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki bi bila pripravljena na trgu ponuditi več stanovanjskih in poslovnih nepremičnin, pa jih ne more zaradi dolgotrajnega odpravljanja stvarnih in pravnih napak ter pritoževanja drugih strank v postopku.

Tek čez ovire
Tako se pred prodajo težavnih večjih kompleksov DUTB srečuje z nešteto ovirami, med drugim s pritožbami na insolvenčni postopek, kot pri koprskem objektu ES Gorica, pa z manjkajočo dokumentacijo, takšen je primer Doma starejših občanov Vrtojba, ali s pritožbo dolžnika, v kompleksu MTB-ja Mengeš tako nekdo trdi, da je lastnik instalacije. Posebna primera sta gotovo Nokturno in Celovški dvori.

"Nokturno bi lahko bil že zdavnaj v prodaji, če bi lahko začeli sanacijo. Celovški dvori bi prav tako lahko bili tako daleč, če ne bi bilo teh zapletov pri prodaji," pojasnjuje Boris Tuma iz DUTB-ja. Kdaj pa bodo prodajali? Veliko je odvisno od postopkov na sodiščih.
Nihče ne želi prevzeti nase tolikšnih tveganj
Sicer pa se menda za nakup večjih kompleksov zanimajo tuji nepremičninski skladi. Zanimajo že, a poslov v Sloveniji ne sklepajo, pa pravi Jožef Murko iz agencije Dodoma. "Ko jim razložimo, kaj se pri nas dogaja, se zahvalijo, obrnejo in grejo," pravi Murko.

In zakaj ni vlagateljev, ki bi gradili nove stanovanjske bloke? "Ker ni donosov, ker je tveganje preveliko. Kdo bo odpravil tveganja? Vlagatelj jih ne more, nekdo drug jih mora. Z vidika prostorske zakonodaje, cen na trgu zemljišč, časovne dimenzije …" še dodaja Murko.

Po neuradnih informacijah pa se ustanavljajo domači nepremičninski skladi, ki bi pokupili določene komplekse in jih upravljali. Takšni skladi bodo, potem ko je bila letos sprejeta zakonodaja o alternativnih investicijskih skladih in ko dobijo dovoljenja, pri nas novost. Za odgovor na vprašanje, ali bodo pomagali oživiti trg nepremičnin in ali jih bodo tudi gradili, je še prezgodaj.