Vsi proizvajalci sladkorja v Evropi so menili, da silosi niso proizvodne zmogljivosti in tudi niso nujno potrebni za proizvodnjo. Foto: Reuters
Vsi proizvajalci sladkorja v Evropi so menili, da silosi niso proizvodne zmogljivosti in tudi niso nujno potrebni za proizvodnjo. Foto: Reuters
false
Ministra za pravosodje in kmetijstvo Goran Klemenčič in Dejan Židan sta v petek ugotovila, da gre za resen sum kršitev uradnikov in funkcionarjev in da bosta zahtevala odgovornost. Foto: MMC RTV SLO

Po poročanju TV Slovenija je izvirni greh v silosih ormoške tovarne, ki bi morali biti porušeni, potem ko so tuji lastniki tovarne že prejeli 35 likvidacijskih milijonov. Vendar si to vsak razlaga po svoje. Ključna je besedna zveza proizvodnje zmogljivosti. Evropska komisija trdi, da silos sodi med njih in bi moral biti že porušen. Likvidacijski upravitelj ormoške tovarne, sicer njen prejšnji direktor Jurij Dogša, pa razlaga, "da smo vsi proizvajalci sladkorja v Evropi smatrali, da silosi niso proizvodne zmogljivosti in tudi niso nujno potrebni za proizvodnjo".

V tolmačenje, kaj je prav in kaj ne, se je po tem, ko je lastnikom tovarne, Nizozemcem in Italijanom, dalo soglasje za ohranitev silosov, vključilo še kmetijsko ministrstvo. Težavo je med drugim naprtilo tudi na prevod uredbe, saj naj bi bilo slovensko besedilo neusklajeno z angleškim. Za pojem "facilities" se v slovenskem besedilu uporabljajo različni pojmi - zmogljivosti, naprave, objekti.

Zadnjo besedo pa je že pred dvema letoma imelo evropsko sodišče in odločilo, da bi drugi silos moral biti porušen. Vendar še vedno ni in zato je Slovenija dobila 9-milijonsko kazen. Nato je za dva dni zamudila še rok za pritožbo na kazen.

Štiri ključne institucije
V zgodbi so ključne štiri institucije. Kmetijsko ministrstvo, ker je takratna državna sekretarka Branka Tome podpisala dokument, da silosa lahko ostaneta. Stalno predstavništvo pri EU-ju, ki je sklep o kazni v Slovenijo poslalo šele 15 dni po prejemu. Agencija za kmetijske trge, ker je podsekretarka Janja Zupan Novak pravobranilstvo obvestila, da je skrajni rok za tožbo 6., ne 4. marec. Pravobranilec Lucijan Bembič pa je tožbo oddal prepozno.

Na stalnem predstavništvu EU-ja pred kamere niso želeli. Na agenciji in pravobranilstvu pa so se ta teden izgovarjali, "da je vlaganje tik pred zdajci vedno rizično" oz. da so rok - 6. marec - komaj ulovili.

Ministra za pravosodje in kmetijstvo Goran Klemenčič in Dejan Židan sta v petek ugotovila, da gre za resen sum kršitev uradnikov in funkcionarjev in da bosta zahtevala odgovornost. "V tem primeru ne bova dopustila, da se ugotavlja, da sistem ne deluje. Iščemo in poiskali bomo osebno odgovornost," je dejal Židan.

Kdo je kriv za nepravilnosti v tovarni sladkorja Ormož?
Kdo je kriv za nepravilnosti v tovarni sladkorja Ormož?