Gospodarstvo

Poudarki

  • Finančna uprava poudarja, da samo davčni nadzor ni dovolj, koprski kriminalisti pa so za ugotovitve Fursa izvedeli iz medijev
Luka Koper
Finančna uprava je v svojem poročilu opozorila na netransparentno poslovanje izvajalcev pristaniških storitev v Luki Koper in kot rešitev predlagala neposredno zaposlitev delavcev. V Luki Koper o tem ne razmišljajo. Foto: BoBo
Furs
Na finančni upravi menijo, da zgolj z davčnim nadzorom ne bodo mogli uspešno zajeziti spornih praks. Foto: BoBo
Luka Koper
Delavci, ki svoje delo v Luki Koper opravljajo prek IPS-jev, so prepuščeni na milost in nemilost poslovnega modela svojega "gazde". Foto: BoBo

Dodaj v

Kdo bo ukrepal ob netransparentnem poslovanju pri pristaniških storitvah v Luki Koper?

Luka Koper delavcev ne namerava zaposliti
29. maj 2017 ob 06:45
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kako se organi pregona odzivajo na ugotovitve finančne uprave, da za izvajalci pristaniških storitev stojijo verige podjetij, kjer zadnji v verigi dviguje nedokumentirano gotovino, namenjeno plačilu dela na črno ali provizij?

Na finančni upravi so se zavili v molk, koprski kriminalisti s poročilom niso seznanjeni, finančno ministrstvo pa izpostavlja omejene pristojnosti. V Luki Koper medtem poudarjajo, da z morebitnimi podizvajalci IPS (Izvajalci pristaniških storitev) nimajo nikakršne povezave, redna zaposlitev vseh delavcev pa bi bila "nevzdržna".

Povzetek poročila finančne uprave (Furs), ki ga je ministrstvo za finance posredovalo državnemu zboru, temelji na preiskavah, ki jih je Furs uvedel februarja 2015 pri večjem številu IPS-podjetij, ki poslujejo z Luko Koper. V okviru preiskave so pri Fursu ugotovili, da IPS-podjetja poslujejo z verigo podizvajalcev, pri katerem eno podjetje odigra vlogo t. i. "missing traderja" oziroma družbe, prek katere potekajo utaje davkov, zadnji v verigi pa dviguje nedokumentirano gotovino, namenjeno dodatnemu plačilu zaposlenih, plačilu za delo na črno in tudi provizijam. Po mnenju Fursa tak model omogoča netransparentno poslovanje.

Celotno poročilo finančne uprave ima oznako davčne tajnosti, zato ni na voljo javnosti. Na Fursu so ob objavi povzetka na naša podvprašanja, povezana s temi ugotovitvami, odgovorili, da na "vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne morejo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. V skladu z Zakonom o davčnem postopku kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugi dokumenti, ki zadevajo posameznega zavezanca za davek." Čeprav je IPS-podjetij, s katerimi Luka Koper sodeluje, 36 in razkritje morebitnih ugotovljenih nepravilnosti pri tovrstnih podjetjih brez konkretne navedbe podjetja ne bi pomenilo kršitve davčne tajnosti. Ob tem velja omeniti, da so pri Fursu glede na povzetek poročila ocenili, da vsa IPS-podjetja poslujejo podobno.

Kriminalistov niso obveščali
Zato smo se za morebitna dodatna pojasnila predvsem z vidika, kaj bi bilo potrebno za učinkovitejši nadzor, obrnili na ministrstvo za finance, ki je pripravilo povzetek poročila. Pojasnili so nam, da so vsi konkretni postopki v pristojnosti Fursa, v morebitno spremembo poslovnega modela "Luke Koper, ki je bil izpostavljen kot ena izmed izvornih težav, pa ministrstvo za finance ne sme posegati".

Prav tako se na ministrstvu za finance, čeprav so avtorji omenjenega povzetka, niso odločili ugotovitev iz poročila posredovati kriminalistom, saj so nam s policije sporočili, da "kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper niso seznanjeni s poročilom ministrstva za finance, ki je bilo poslano parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ v povezavi z IPS-jem, bodo pa navedbe, ki se v povezavi s tem pojavljajo v medijih, preverili".

Furs predlaga zaposlitev delavcev
Sicer pa je že iz samega povzetka razvidno, da Furs zgolj z davčnimi nadzori ne računa na zajezitev spornih praks. Tako med drugim poudarjajo, da so tovrstni nadzori dolgotrajni in jih je mogoče zaobiti z ustanavljanjem novih podjetij v verigi. Pri Fursu so zato kot rešitve navedli neposredno zaposlitev vseh potrebnih delavcev v Luki Koper, zaposlitev delavcev pri IPS-jih, pri čemer naj Luka Koper sklene pogodbo s posebnimi poudarki, ki bi vključevali poravnane davčne obveznosti, tretja rešitev pa je po mnenju Fursa, da v Luki Koper delavce najamejo pri IPS-jih, ki imajo urejen status, kot velja za agencije, ki posredujejo delavce.

Na poročilo so se odzvali tudi v Luki Koper, kjer poudarjajo, da sodelujejo izključno z IPS-podjetji in redkeje z njihovimi neposrednimi podizvajalci, medtem ko s tretjim ali četrtim podizvajalcem nimajo nikakršnega razmerja oziroma ti ne vstopajo v pristanišče, zato tudi ne vidijo "nobene povezave med modelom poslovanja IPS-jev in zlorabami, povezanimi s t. i. missing traderji", obenem pa dodajajo, da se take zlorabe lahko dogajajo v povezavo s katerim koli podjetjem v Sloveniji. Ob koncu aprila so v Luki imeli 1.233 veljavnih dovolilnic za delavce IPS-jev, pri čemer jih je bilo 71 odstotkov zaposlenih pri IPS-jih, 17 odstotkov pa pri podizvajalcih, preostanek so bili študentje. V Luki poudarjajo tudi, da od IPS-jev zahtevajo štirikrat letno dostavo poročila o tem, da imajo poravnane vse obveznosti do zaposlenih.

Luka Koper: Zaposlitev bi bila nevzdržna
Pričakovano pa v Luki Koper predlagano rešitev Fursa o neposredni zaposlitvi delavcev označujejo kot nevzdržno, saj "nobeno pristanišče na svetu ne izvaja svojih storitev le z lastnimi zaposlenimi". V Luki Koper je sicer zaposlenih 1.071 ljudi, v zadnjih štirih letih pa so letno zaposlili okoli 50 novih delavcev. Obenem dodajajo, da so v preteklosti poskušali tudi sodelovati s posredniškimi agencijami, vendar se ni izšlo, "saj ti kadri niso usposobljeni za delo v pristanišču".

Ob tem velja spomniti, da je inšpektorat za delo, kot smo že poročali, v primeru enega izmed IPS-jev ugotovil, da ima razmerje vse elemente posredovanja delovne sile, tj. agencije, za kar pa to podjetje ni bilo registrirano. V Luki Koper so ugotovitvam inšpektorata oporekali s pritožbo na ministrstvo, kjer z argumentom, da v omenjenem primeru ne gre za najemanje delovne sile, niso uspeli, zato so sprožili tudi upravni spor. Na inšpektoratu ob tem poudarjajo, da bodo preverjanje spoštovanja delovne zakonodaje na področju IPS-jev preverjali tudi v prihodnje, pri tem pa bodo pri svojem nadaljnjem delu tudi upoštevali odločitev upravnega sodišča.

Kljub nadzoru opravljenih 90
Sicer pa ima Luka Koper z vsemi IPS-ji sklenjene pogodbe, ki vsebujejo člen, po katerem lahko Luka pogodbo kadar koli prekine brez potrebnega krivdnega razloga. Na ta način so v Luki Koper prekinili sodelovanje z družbo Encon, na katero se nanaša odločba inšpektorata, ki jo v Luki izpodbijajo, in družbo Meol, ki je bila povezana z Enconom. Sodelovanje z obema družbama so, kot pojasnjujejo, "prekinili zaradi ugotovljenih nepravilnosti in o tem obvestili pristojne organe". Po odpovedi pogodb so delavci obeh družb svoje delo nadaljevali pri drugih "gazdah", a z nižjo urno postavko.

V praksi delavci so izpostavljeni poslovnemu modelu svojega "gazde", ki lahko pomeni 4,6 evra na uro ali pa 30 centov na tono pretovorjene kave. Pred časom pa smo poročali tudi o podrobnostih konkretnega poslovnega modela, pri katerem je delavec za dobrih 260 ur prejel 1.300 evrov neto plače, medtem ko Luka Koper "gazdi" za opravljeno delo plača 8,8 evra na uro brez DDV-ja.

LK: Nadzor nad urami opravlja delodajalec
Glede na to, da "gazda" izplačuje delavcu minimalno plačo, preostalih 700 evrov pa prek neobdavčenih dnevnic in potnih stroškov, mu od zneska, ki ga prejme od Luke Koper, ostane okoli 600 evrov za stroške poslovanja in morebiten dobiček. Strošek 2.300 evrov, kolikor Luka Koper nameni "gazdi" za opravljeno delo, bi bil za Luko podoben, če bi delavca za enako neto plačo zaposlila, vendar v tem primeru ne bi mogel opraviti 90 nadur.

V Luki Koper sicer poudarjajo, da imajo prek dovolilnic, ki jih delavci potrebujejo za vstop na pristanišče, možnost nadzora nad tem, koliko časa je posamezen delavec navzoč v pristanišču, obenem pa jih računalniški sistem samodejno obvesti, če je posamezen delavec navzoč več kot 12 ur, nato pa "varnostno služba to osebo poišče in pospremi na izhod ter z dopisom seznani njegovega delodajalca". A v Luki poudarjajo, da te evidence "ne moremo enačiti z evidenco opravljenih delovnih ur, za kar mora po zakonu skrbeti delodajalec imetnika dovolilnice. So pa evidence pristopne kontrole Luke Koper na voljo pristojnim inšpekcijskim službam, ko preverjajo spoštovanje zakonskih omejitev delovnega časa in jih na zahtevo organa tudi posredujejo."

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
tantadruj76
# 29.05.2017 ob 06:52
dajte lepo spraznit upravno stavbo nepotrebnih lenuhov sinčkov od.. pa boste imeli za legalno plačilo delavcev. sicer pa če bi luški delali kot je treba, ne bi potrebovali ostalih ki delajo še zanje. tako da problema ni, samo zelo mafijska posla. sramotno za državno podjetje. toliko o pomenu luke za državo. vse gre mimo v privat žepe.
bud00
# 29.05.2017 ob 06:55
Ne morejo fiksno zaposlit, lahko jim pa fiksno častimo 2 tir.
smeško 562
# 29.05.2017 ob 07:49
Tukaj je potrebno poudariti da outsourcing pristaniskih storitev ni nekaj novega ali nasega. To delajo povsod po Evropi. Problem je drugje. Ta outsourcing se izvaja na mafijski nacin kjer so delavci napol suznjo, lastniki podjetij s temi delavci pa v povezavi z upravo. To je pa potem grozljivo.
buco321
# 29.05.2017 ob 06:58
E boga slovenija z temi elementi.
firtoh
# 29.05.2017 ob 08:05
Pošta Slovenije še zdaj ni razdrla pogodbe s čistilnim podjetjem,ki svojim delavkam ne plačuje prispevkov in je davčni dolžnik.Tukaj bo pa isto.Dokler imajo oboji korist ne bo spremembe,delavce pa ko j***
dr.r.
# 29.05.2017 ob 07:47
To je poslovni model pti katerem se delavcem ne placajo vsi prispevki. Pol place na minimalcu pl place pa na roke brez prispevkov. Ocitno je lahko samo tako Luka Koper konkurencna. A 2tir, ki ga rabi bomo placali pa mi iz svojih prispevkov in davkov?
Skippy
# 29.05.2017 ob 07:08
Slovenci so kralji naivnosti - državno oziroma javno je nekaj zato, da lahko denar izginja. Privatnega denarja namreč ne moreš krasti.
matevž perovec
# 29.05.2017 ob 07:36
kdo bo ukrepal,če se jih še predsednik vlade boji.
larbitron
# 29.05.2017 ob 08:12
To se ve že dolgo in ko so pred pol leta hoteli zamenjat upravo je bil pa cel hudič, kako spet Ljubljana nekaj vsiljuje Primorcem, itd.
elim36
# 29.05.2017 ob 09:21
Menda imajo v Luki Koper najbolj progresiven sindikat v državi. Problem je le v tem, da je progresiven pri ščitenju uprave in ne delavcev v IPS-ih, ki delajo v suženjskih razmerah. Ti so za njih nepomembni, čeprav delajo na skupnem dvorišču.
endrug
# 29.05.2017 ob 07:42
No, sedaj tudi policija ve. Torej? Kmalu izjava za javnost ali kaj več?
mmeeddoo
# 29.05.2017 ob 07:29
Podjetij, ki so sposobna svojo konkurenčnost dosegati samo s konkurenčnejšimi delavci, ne potrebujemo.
sagoza
# 29.05.2017 ob 09:50
kaj vam ni jasno, luka je nastala z mafiskimi posli ko je udba cigarete in orožje vozila v trst. iz koprske banke je lep pogled na morje in ko so barke vozile proti trstu so si tisti z dobrim pogledom meli roke in jim mahali za srečno vožnjo. in to prakso so samo izpilili skozi čas, drugi tir bi bil izgrajen destkrat če bi pokraden denar ostal v blagajni.
rdečinavijač
# 29.05.2017 ob 08:53
Glavno da zmanipulirani koprčani svoje otroke oblačijo v majice "Luke ne damo".
firtoh
# 29.05.2017 ob 08:07
Nikec3
Plačani so žerjavisti in uprava,taki, dejansko fizično delajo pa ne
cabbage
# 29.05.2017 ob 10:00
" za dobrih 260 ur prejel 1.300 evrov neto plače, medtem ko Luka Koper "gazdi" za opravljeno delo plača 8,8 evra na uro brez DDV-ja" - 1.300 EUR neto plače nanese 2.352 EUR strošek za delodajalca. IPS je za 260 ur (po 8,80 EUR) prejel 2.288 EUR. To pomeni, da je imel 64 EUR minusa pri enem delavcu..... dejmo novinarji se zbudit pa razmišljat malo....predvidevam, da je prejel skupno 1.300 EUR ne pa neto.
KunteKinte
# 29.05.2017 ob 19:27
Homer ne poznaš zadeve.. tukja v osnovi gre za ekonomsko odvisnost teh IPS jev od Luke..Vsi ti IPS naredijo vsaj 80 % prometa z Luko..
potem imaš elemente delovnega razmerja.. ta optimizacija se je v sloveniji raspasla po letu 2000 preko raznih s.p.jev in IPS jev in podobnih paravan podjetij...

Vzeti dobrega odvetnika ..vložiti tožbo na delovno sodišče..in samo čakati..ker ta tožba je v osnovi dobljena..in bi predstavljala kamen okrog vratu Luke pri prodaji...

Zahtevat dostop do informacij javnega značaja za vse kamere v luki.. in potem ugotavljati a delavci res delajo 12 ur...
našuntati delavce da vodijo svoj dnevnik..
jih opremiti s telefoni ki beležijo gibanje delavca po luki..

Z dobrim odvetnikom bi jih tko stisnil v kot da jim ne bi bilo nič jasno... pa dati par kazenski ovadb za vodilne v Luki.. ker v osnovi njih policija preiskuje tudi zaradi drugih lumaprij... tko izvajaš pritisk na vodilni kader...pod pritiskom lažje naredijo napako...

ker gre za milijonske zneske..pričakuješ proti udarec s strani Luke in gazd.. vsaj kake grožnje..pretep.. avto poškodovan.. klicarjenje po telefonu.. ko jim to ne rata potem poskusijo podkupit odvtnika ali par najbolj glasnih delavcev.. lažje je dati odvetniku 500 000 evrov pa da zavlačuje zadevo.. kot isplačat in zaposlit 500 delavcev...

Sam kakor vidim Luka se iz dana v dan vse bolj zapleta...

zanimivo da je sindikat tudi tiho.. predstavnika sindikata kupiš s kakih 50 000 bo tiho kot miška :)

Šel sem skozi podobno zadevo... sem prizemljil eno podjetje ki je bilo zelo močno in znano v Sloveniji... sam v Luki je preveč igralcev in hiter bi se začeli zapletati in kregati med seboj...

Sam moraš biti pripravljen na povračilne ukrepe... v obliki nasilja..pretepov..groženj.. ker v Luki se ogromen denar vrti na mesečni ravni...
700 x 2200= 1 500 000 na mesečnem nivoju.. na letnem je to okrog 20 000 000 EUR...
ČISTEGA JE TUKAJ ZIHER 5 - 7 000 000 eur.. za ta denar se zna zgodit da te še pospravijo , če preveč drezaš;)

naslov GAZDE je mišljeno na balkanske povezave...rekel bi da te IPS.. podjetja vodijo osebe z balkanskimi koreninami,...
če dobiš samo batine..in avto zažgan si lahko srečen.. veliki denarji so v igri.. borba proti korupciji in kriminalu ni hec..

Predstavljaj si da ti nekdo hoče vzeti iz žepa 2 000 000 eur na letni ravni.. to kar govori nas premier ni relanost.. niso besede borba proti korupciji ampak dejanja..
tantadruj76
# 29.05.2017 ob 09:34
sami naj si zgradijo 2. tir z denarjem ki si ga bašejo v žepe. luka je državna ko je treba v njo vlagat in ko je treba prispevati za plače. Drugače se jo pa izčrpava kot da je privat lastnina trenutnega "vodje" in pajdašev. Prodajte to in računajte najem za infrastrukturo. Bomo imeli za zdravstvo, šole, domove za upokojence, ceste...
Bivši uporabnik
# 29.05.2017 ob 09:04
Kdo bo ukrepal ob netransparentnem poslovanju pri pristaniških storitvah v Luki Koper?


Vstala Primorska....
Guliarth
# 29.05.2017 ob 07:04
Težki primeri pod prag, lažje rešujejo. Kot CSD.
zozozo
# 29.05.2017 ob 10:27
redna zaposlitev vseh delavcev pa bi bila "nevzdržna"

Zakaj se pa potem grete biznis?
aless70
# 29.05.2017 ob 07:29
Kako se organi pregona odzivajo na ugotovitve finančne uprave, da za izvajalci pristaniških storitev stojijo verige podjetij, kjer zadnji v verigi dviguje nedokumentirano gotovino, namenjeno plačilu dela na črno ali provizij?

Organi pregona nimajo časa!!
Ima njihov šef 3 otroke (+ brata, ki je "v špilu"). Pa vi veste koliko je to dela s tremi otroki?!?!?!
Kdo pa ima čas tem raziskovati neke verižne firme, kjer na koncu slamnati lastniki (običajno kakšni brezdomci) dvigujejo gotovino, katera "izgine".
.
Itak pa ni kaj za preiskovat, saj vendar "vse laufa" tako, kot je treba.
Nihče se ne pritožuje, luka je pa itak "naša".
politik kritik
# 29.05.2017 ob 07:09
Vsaj del pristanišča prodat enemu ladjarju pa bo takoj konec lumparije. Maersk pa MSC vem da bi takoj zgradila ta tir na lastne stroške. Kaj pa je to za njiju. ena sama ladja ju stane ca. 120 milijonov.
jarožir
# 29.05.2017 ob 13:24
Nič ne bo, dokler se bo inšpektorjem splačalo gledati skozi prste.
zamudnik
# 29.05.2017 ob 13:14
Zakaj se reče "gazda"?
Robin Lood
# 29.05.2017 ob 12:13
V bistvu je zelo simpl odgovor: nihče.
črnogled
# 29.05.2017 ob 11:35
Kdo bo ukrepal ob netransparentnem poslovanju pri pristaniških storitvah v Luki Koper?
Bebasto vprašanje.Nihče ne bo ukrepal,ker,dokler je vse podmazano,lepo teče.
KunteKinte
# 30.05.2017 ob 06:30
Homer.. lahko je vse res kar si napisal..amapk v osnovi gre za ekonomsko odvisnost teh podjetij od Luke..
pejt v Nemčijo pa naj en d.o.o. izda samo 12 računov enem podjetju.. boš videl kako te bodo dodatno obdavčili.. lahko bi ti našteval tudi sodbe iz leta 2005 ..takrat so sodišča začela zaznavati te anomalije.. take oblike poslovanja so nemci takrat že prepovedali.. izogibanje zaposlovanja delavcev preko na matično podjetje.. zaposlovnje preko obvodov.. elementi delovnega razmerja..
še enkrat..
"Navedel sem ti konkretno osebo (seveda jo ne bom tu napisal z imenom in priimkom), ki je natančno povedala kako je bilo s konkretnim IPS. In to je, da ni bilo kršitev delovnega časa, da so bili prispevki plačani, plačan dopust izkoriščen. Plačane so bile vse opravljene ure preko TRR in ni bilo nobenih črnih izplačil na roko. "
Recmo da je Vse to res kar si napisal.. z dobrim odvetnikom bi se dalo vse te delavce prezaposlit nazaj na Luko.. v osnovi gre za ekonomsko odvisnost teh podjetij od Luke.. Luka pa posluje vedno bolj po balkansko.. neka brihtna glava se je spomnila kako bo obšla delovno zakonodajo.. v urejeni državi bi to sankcionirali 10 let nazaj..

ne trdim da genralni direktor vleče denar od teh IPS.. imaš pa ce kup direktorjev sektorjev. ki mešaterajio pod mizo... das par kazenskih ovadb na okrožno tožilstvo potem pa se sodelujoči začnejo obtoževat med sabo.. rabiš človeka kateri jim je blizu.. mal pobrskaš.. kje hodijo..kaj vozijo..nepremičnine.. nesorazmerje med prihodki.. vedno daš sum storitve kaznivega dejanja..
jaz bi napadel generalnega direktorja luke z ovadbami zaradi kršitve temeljnih delavskih praic.. sum storitve kršitve delavskih pravic..
je pa tudi pritisk da teh 200-300 nasih juznih sosedov vlozi tožbo na delovno sodišče... potem pa začnejo gazde pritiskati na njih in se še bolj zapletati.. kr najbrž so vsi oz. vsaj večina pod kakimi prislihu.. lahko da se druzijo s kakimi kriminalci.. nikoli ne veš.. vse se da če je želja...

Ne poznam točno zadev v luki ..nimam insajderskih informacij.. to kar sem prebral v medijih.. bi rekel da v luki zelo smrdi.. zanimivo bi bilo prečekirati pogodbe.. a so bili izvedeni javni razpisi...
Kot navadn držaljan sem za to da s elUka čimprej proda..ker pola obale je netransparentno prisesano na Luko kot da je krava molznica.. na dolgi rok je tak način poslovanja nevzdržen.. prodat kakšnemu nemškemu upravljalcu pristaniš in pika.. potem bi se videlo kako se zadevi streže.. Luka nima stabilnega lastnika in na ttak način nima prihodnosti.. poleg tega je tudi parkirišče drugorazrednega kadra z mnz-ja in drugih ministrstev..

Čimprej prodat in zadevo pospravt z mize...
lmatjaž
# 29.05.2017 ob 16:02
Mislm, da bo treba pritožbe nasloviti kar v Strasburg sli Bruselj, če bi radi kaj dosegli.
REsnica
# 29.05.2017 ob 15:08
V kapitalizmu je normalno da veliki reveži garajo za velike gospodo za mizrno plačilo.

Furs, inšpekcija, luka in policija se pač morajo pretvarjat da se borijo proti mafiji. To oretvarjanje pa najbolj tepe prav izkoriščane. Kdo je na vrhu verige verjetno ni potrebno dolgo ugibat.
visoki
# 29.05.2017 ob 12:46
če bi odgovarjali bi bil že zdavnaj tretji tir
windmaster
# 29.05.2017 ob 12:09
Dolga leta sem z kamijonom vlačil kontejnerje, tudi iz luke Koper in tako lenih ljudi kot so v Kopru, nisem videl nikjer na svetu.
Poleg tega se tam favorizira domače prevoznike in če ninaš KP tablice, čakaš kot bedak. Videl sem že mnogo pristanišč, luka Koper je res podn in tisti ki bo razhajkal te lenuhe bo car!
Bivši uporabnik
# 29.05.2017 ob 10:00
Država bi morala prepovedat takšno izkoriščanje.
smeško 562
# 29.05.2017 ob 07:54
Je pa skrajno zalostno da to pocnejo državna podjetja. Kje je sedaj ZL z dretjem o delavskih pravicah. Samo da se nabija o tujcih.
Eska
# 30.05.2017 ob 09:30
Čudno, vedo za namen, način, kraj, čas, ugotovijo storilca, a tega ne znajo kaznovati in preprečiti.
genniuuss
# 29.05.2017 ob 16:24
a vidte kako še štango drži,
mmc enkrat na teden nekaj o nepravilnostih v luki.
vse po nareku, enkrat se bo že prijel,
očitno jim je vodstvo trn v peti.
Sorrento
# 29.05.2017 ob 15:27
redna zaposlitev vseh delavcev pa bi bila "nevzdržna"

Očitno bi jim lahko inšpekcijske službe že zdaj prepovedale poslovanje. Potem ne bi rabili niti enega tira, kaj šele drugega.

Pa zakaj bi vsak slovenski davkoplačevalec njim plačal več kot 1000 EUR za drugi tir?

In zakaj njim, če imajo tako "nizko donosno dejavnost", da delavcem ne morejo redno izplačati plač s pripadajočimi davki in prispevki - ki jih moramo vse firme, ki nam nihče ne da nobene subvencije, kaj šele da bi investiral milijardne zneske v naše stroje ali nepremičnine!?
SpicyWeiner
# 29.05.2017 ob 11:29
Kje so sedaj vsi tisti "protestniki", ki so takrat pred vhodom v Luko Koper smetili z rdečimi zastavami in zvezdami, kot da smo leta 1970? Kje so sedaj te "borci za delavce in Luko"? Kar naenkrat so vsi lepo tiho čeprav dobro poznajo to situacijo, ki se dogaja že več let, ampak protestirajo pa samo takrat, ko želi država zamenjati upravo Luke Koper, ki te svinjarije sploh dopušča in je še najbolj odgovorna za to.
m72
# 29.05.2017 ob 10:51
Kdo bi ukrepal in zakaj?
Saj je vse v najlepšem redu, če pravim kapne v žep. Ni problema, če mesarijo "kadrovske agencije", če se plačuje na roko, če se vsepovprek krši zakonodaja banana države. Izbranim je lepo in cilj je dosežen.
Je pa zelo pomembno, da ima branjevka davčno blagajno in da v kafiču vzamemo račun :-(
bud00
# 29.05.2017 ob 10:20
@cabbage saj lepo piše, da bi bilo isto, samo 90 nadur ne bi smel delat. Ker sindikat nadzira pravila igre samo redno zaposlenih. Ker 2 agencijska delata za 3 redno zaposlene.
QUENDI
# 29.05.2017 ob 10:17
.... finančno ministrstvo pa izpostavlja omejene pristojnosti.....lastnico - pravno, socialno...... Državo pa očitno to ne briga.....ima vse vzvode a omejene pristojnosti.......Butalostan.....
slovenecnb1
# 04.06.2017 ob 21:58
država miži
lmatjaž
# 30.05.2017 ob 21:37
Ali ne znajo, ali nočejo, ali pa celo ne smejo!
Sam vrag ne ve, koliko visoko je šla gnloba v naši državi..
samo.hladnik
# 30.05.2017 ob 00:05
OK, zdaj bo že pomol postal ozko grlo za večanje pretovora.

Ali bo torej zdaj vsak slovenski davkoplačevalec privarčeval 1000 EUR, ki bi jih moral dati, da bi tem "vzornim gospodarjem" in "poštenim" plačnikom davkov in prispevkov plačali drugi tir?
cairns
# 29.05.2017 ob 20:49
Kdo bo ukrepal ob netransparentnem poslovanju pri pristaniških storitvah v Luki Koper?

Nihče.

Inšpektorji so državni, Luka je tudi v državnih rokah, tako da ni pričakovati da bo država hebala samo sebe.
Adebisi
# 29.05.2017 ob 11:52
Ko predstavo šofira država ali njene oprode, kar naenkrat ni več elementov zaposlitve, 80% ekonomske odvisnosti ko delaš le za eno stranko in podobnih členov, s katerimi gnjavijo manjše samostojne podjetnike, ki se borijo za normalen posel.
Počasi bo vprašanje le še Malta ali Bosna?
rundek
# 29.05.2017 ob 11:38
Nič ne vidim, nič ne slišim varianta. Ajej...
zakocena_je
# 29.05.2017 ob 11:28
Priprave na menjavo NS.
Jouža
# 07.06.2017 ob 12:59
Lahko bi zaposlili domačine z državljanstvom.
Nikec3
# 29.05.2017 ob 08:17
Nikec3
Plačani so žerjavisti in uprava,taki, dejansko fizično delajo pa ne


Luka ima cca 1100 zaposlenih. To niso samo uprava in žerjavisti.
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo