Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

26. aprila bo v New Yorku prvič zaslišan Konstantin Ignatov, obraz domnevne piramidne sheme podjetja Onecoin. Bolgar, ki ga je ameriška policija aretirala 6. marca letos v Los Angelesu, je obtožen finančne prevare, saj naj bi po trditvah državnega tožilstva v New Yorku skupaj s sodelavci tržil kriptovaluto onecoin, v katero so žrtve z vseh koncev sveta vložile več milijard evrov. Podjetje je obljubljalo velik donos ob minimalnem tveganju, toda preiskovalci trdijo, da gre za piramidno shemo. 33-letni Ignatov je na čelo podjetja Onecoin prišel sredi lanskega leta, nekaj mesecev po tistem, ko je neznano kam izginila ustanoviteljica podjetja, njegova sestra Ruja Ignatova.

Preiskava ameriških organov pregona je pokazala, da je podjetje Onecoin v obdobju med koncem leta 2014 in tretjo četrtino leta 2016 zaslužilo več kot tri milijarde evrov, vse z obljubami o novi finančni ureditvi, v kateri bo imela kriptovaluta onecoin ključno vlogo. Vendar pa se ta valuta vse do danes ni pojavila na borzi, njeno vrednost, ki je januarja letos znašala slabih 30 evrov, pa naj bi določali kar odgovorni sami. Mreža naj bi štela več kot tri milijone članov z vsega sveta. Leta 2016 se je pojavila še mreža Onelife, ki so jo njeni ustanovitelji opisali kot izobraževalno podjetje. Z njihovimi paketi, za katere je treba odšteti od 110 pa vse do 55 555 evrov, naj bi se člani izobraževali o kriptovalutah in ekonomiji.

"Denar, ki sta ga obtožena izmamila od žrtev, bo težko izslediti"

Po trditvah našega vira, zasebnega detektiva, ki se zaradi groženj ne želi javno izpostavljati, a je pa zadevo več let preiskoval po vsem svetu, bo denar, ki sta ga obtožena izmamila od žrtev, težko izslediti: »Denar ne gre naravnost k podjetju. Podjetje je registrirano v Belizeju. V hiši je ena tajnica in 3000 podjetij. Ona nima pojma, za kaj gre. Na podlagi podatkov o registraciji se odpirajo računi po svetu, denar se steče nanje, nato se račun zapre in odpre drug.« Podjetje Onecoin pojasnil ne daje. V sporočilu za javnost, objavljenem na njihovi spletni strani, so potrdili le, da Konstantina Ignatova preiskujejo zaradi suma spletne finančne prevare, obenem pa medije pozvali, naj se vzdržijo ugibanj o njegovi krivdi in prenagljenega sklepanja, dokler o preiskavi v ZDA ne bo znanega več. Detektiv, s katerim smo govorili, pa opozarja, da bi morala policija pobrskati še globlje. Prepričan je, da je Ruja Ignatova le lutka v rokah glavnih igralcev prevare.

Kdo je v ozadju zgodbe

Slovenski zasebni detektiv tudi meni, da sta Ruja in Konstantin Ignatov le obraza, za katerima se skriva milijarder Mehran Muslimi: "Mehran Muslimi je začel kariero pri Unaicu in Sitetalku. Ker ta zgodba ni bila uspešna, so ustanovili Onecoin. K projektu so povabili najboljše prodajalce, strokovnjake za prodajo in za informacijsko tehnologijo ter zgodbo nadgradili. Z odličnimi predstavitvami so privabili ljudi, ki so verjeli, da gre za zgodbo o uspehu, da vlagajo v kriptovaluto, ki bo prevladala na bitcoinom, ampak ni tako. Namen zgodbe je popolnoma enak, kot je bil pri Unaicu in Sitetalku: pobrati čim več denarja, zamaskirati ozadje, počakati nekaj let in nato priti z novo zgodbo." In prav nekdanji akterji iz Sitetalka naj bi Onecoin pripeljali tudi v Slovenijo, trdijo naši viri. V Onecoin naj bi denar vložilo od 10 do 15 tisoč Slovencev, čeprav uradnih podatkov ni. Z nekaterimi od njih smo se pogovarjali, a nihče ni želel stopiti pred kamero. Večina je prepričana, da se bo domnevna kriptovaluta uvrstila na borzo. V Ljubljani še vedno organizirajo sestanke, na katerih naj bi novačili morebitne vlagatelje. »Sestanke imajo še vedno ob torkih v hotelu Radisson Blu in še na nekaterih drugih krajih. Spremenili pa so zgodbo: ne gre več za življenjsko investicijo, ampak za ozaveščanje oziroma informiranje o možnostih. Ker če ti nekoga informiraš, to ni kaznivo, če pa ga prepričuješ, da vloži denar, ki ga ne bo nikoli dobil nazaj, pa je. To še traja in Slovenci še zmeraj verjamejo, da bodo milijonarji, da bo onecoin nekoč res postal kriptovaluta,« pove naš sogovornik.

Nekateri so vložili svoje prihranke

Udeleženci sredi verige naj bi zaslužili po 500.000 evrov ali več, trdi naš sogovornik, pri tistih na vrhu naj bi bile številke še veliko višje. Po njegovih besedah je eno glavnih imen v tej zvezi pri nas Andrej Bohinc: »Že pred nekaj leti sem mu rekel, da se ta zgodba ne bo končala tako, kot govorijo, in da bi bilo smiselno, da se pravi čas ustavijo, da bi ljudje vsaj nekaj denarja dobili nazaj, pa me ni poslušal.« Andrej Bohinc nam je po e-pošti sporočil, da se že dve leti ne ukvarja več s promocijo onecoina. Izjav pred kamero ne želi dajati, ker je v kratki izjavi nemogoče zajeti bistvo zgodbe, prav tako ne želi razkriti, koliko je sam vložil v sistem in koliko je zaslužil. Kot je zapisal, se nas to ne tiče. V onecoin naj bi denar vložilo od 10 do 15 tisoč Slovencev, uradnih številk ni. "Točne številke verjetno nikoli ne bomo izvedeli, številka, ki se vrti v teh krogih, pa je okoli 400 milijonov. To je v glavnem denar s sivega in črnega trga, drugi del pa je denar, ki so ga ljudje imeli privarčevanega, težko zasluženega, in so ga želeli tako oplemenititi," je še prepričan slovenski zasebni detektiv.

Onecoin kljub obljubam vlagatelje pušča praznih rok