Na borzah je vedno več strahu, kako se bo razpletla evropska dolžniška kriza. Verjetnost, da evrsko območje razpade, je vsak dan večja, pravega odziva politike oziroma Evropske centralne banke pa kar ni. Foto: EPA
Na borzah je vedno več strahu, kako se bo razpletla evropska dolžniška kriza. Verjetnost, da evrsko območje razpade, je vsak dan večja, pravega odziva politike oziroma Evropske centralne banke pa kar ni. Foto: EPA
Mehiški zaliv
Cena nafte vrste brent se je zaradi zaostrenih gospodarskih razmer znižala na 104,53 dolarja. V tem mesecu je brent padel za 12 odstotkov, kar je največji mesečni padec v zadnjih dveh letih. Ameriška lahka nafta je na mesečni ravni za 15 odstotkov v minusu, saj je zdrsnila na 89 dolarjev. Foto: EPA

Za evro je bilo treba dopoldne plačati le še 1,242 dolarja, kar je najmanj po juliju 2010. Španski bančni sektor je na robu zloma, Evropska centralna banka noče slišati o neposredni pomoči, tako da bo v kislo jabolko morala ugrizniti država, ki ima že tako veliko težav. Guverner centralne banke Miguel Fernandez Ordonez, ki je odstopil, priznava, da bo proračunski primanjkljaj letos višji od načrtov. Stroški zavarovanja ob neizplačilu španskega dolga so na rekordno visoki vrednosti, donos španske desetletne obveznice pa 6,60-odstoten.

Evropske borze izgubile več kot odstotek
Kriza vedno bolj pesti tudi Italijo. Danes se je zadolžila še za 5,74 milijarde evrov, kar je manj, kot je nameravala. Vlagatelji so zahtevali višjo donosnost, pri desetletnih obveznicah je ta presegla šest odstotkov. Vodilni evropski delniški indeksi so bili ob 15. uri za več kot odstotek v minusu. Evropska komisija je z nekaterimi predlogi, kako omiliti krizo, le za hip presekala nervozo - ko so bili v Grčiji objavljeni rezultati predvolilnih anket (v vodstvu je "neugodna" Siriza), so se indeksi spet obrnili navzdol in so v območju letošnjega dna. Tudi newyorški Dow Jones (12.470 točk) je v sredino trgovanje krenil z okrog enoodstotnim minusom.

Kitajska ne razmišlja o "stimulusih"
Kitajska je sporočila, da ne načrtuje sprejema fiskalnih spodbud za zagon gospodarske rasti, saj menijo, da bi to prineslo le kratkoročne koristi, dolgoročno pa bi škodilo gospodarstvu. Zlasti nepremičninski trg je že zdaj pregret, kar je lahko velika grožnja. Rast kitajskega BDP-ja naj bi bila letos najnižja v zadnjih trinajstih letih. Uradni Peking pričakuje 7,5-odstotno rast, zato je vedno več pozivov iz ZDA in Evrope, naj politika ukrepa.

Špekulantje ne bodo prišli na svoj račun
"Ves svet upa, da bo Kitajska dodatno sprostila denarno politiko, zlasti špekulantje, ki želijo zaslužiti z delnicami. Ne bomo padli v past. Nismo tako neumni," je povedal Šja Bin, do pred kratkim član komiteja kitajske centralne banke. Po začetku velike krize leta 2008 je Kitajska sprejela stimulativne ukrepe v skupni vrednosti 630 milijard dolarjev, kar je sicer spodbudilo rast, toda napihnilo nepremičninski balon, inflacija pa je dosegla triletni vrh.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

GORENJE

+0,20 %

4,95 EUR

TRIGLAV

-0,39 %

12,80

TELEKOM

-0,43 %

69,00

MERCATOR

-0,72 %

124,00

PETROL

-1,87 %

172,70

NOVA KBM

-2,00 %

2,45

KRKA

-2,25 %

43,50

LUKA KOPER

-9,25 %

8,62


Krkine delnice padle na 43,15 evra
Indeks SBI TOP (546 točk) se je pogreznil še za 1,3 odstotka. Največ prometa, 322 tisoč evrov, je bilo s Krkinimi delnicami, ki so padle za več kot dva odstotka. Najnižji posel je bil sklenjen pri 43,15 evra. "Na pesimizem vpliva dolžniška kriza in reševanje finančnega sistema, dodatno negotovost povzroča tudi napovedani referendum policijskih sindikatov. Poslovni rezultati podjetij v prvem četrtletju so bili sicer kar solidni. Petrol in Triglav sta imela na primer rast dobička, res pa je, da je negativno presenetil Mercator," je za MMC povedal Andraž Grahek (KD skladi).