Gospodarstvo
V torek je elitni delniški indeks Dow Jones pridobil skoraj dva odstotka, pri čemer so se Boeingove in Intelove delnice podražile za več kot tri odstotke. Donos ameriške desetletne obveznice znaša 2,80 odstotka. Jamie Dimon iz banke JPMorgan Chase pravi, da bo v enem letu donos dosegel štiri odstotke. Če bi se to res zgodilo, bi delniški trgi skoraj zanesljivo občutno padli. 21. februarja je donosnost desetletne obveznice pri 2,94 odstotka dosegla najvišjo raven po januarju 2014. Foto: Reuters
Prvi mož Facebooka Marc Zuckerberg se je v torek pred ameriškim kongresom spet opravičil za zlorabo Facebookovih podatkov in prevzel odgovornost. Priznava, da je šlo za hudo napako. Facebookove delnice so se včeraj podražile za skoraj pet odstotkov in se povzpele nad 165 dolarjev. Foto: EPA

Dodaj v

Kitajski predsednik na borze vrnil nasmeh; nafta najvišje po 2014

Dow Jones v torek pridobil 428 točk
11. april 2018 ob 07:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čeprav se je v ponedeljek zgodil največji padec delnic v zadnji uri newyorškega trgovanja po letu 2011, ta teden na delniških parketih vlada lepa mera optimizma, saj se odnosi na relaciji ZDA - Kitajska izboljšujejo.

Kitajski predsednik Ši Džinping je napovedal dodatno odpiranje kitajskega trga, bistveno znižanje uvoznih carin in spoštovanje intelektualne lastnine, dovoljen bo tudi vstop tujih partnerjev na domači trg. Zdi se, da je Ši ponudil roko Donaldu Trumpu, ki je v nedeljo po Twitterju sporočil, da bosta ZDA in Kitajska dosegli dogovor o perečih temah, kar zmanjšuje verjetnost trgovinske vojne med najmočnejšima državama sveta. Tudi finančni minister Steven Mnuchin zdaj meni, da so strahovi odveč, potem ko je še v petek trdil drugače. V zadnjem obdobju je carinska vojna obremenila delniške indekse, ki so se pogreznili v območje popravka, saj so bili že deset odstotkov oddaljeni od januarja doseženih rekordov. Je torej spet prišel čas za vse bikovsko naravnane vlagatelje? O tem je še prezgodaj govoriti.

Podobnosti z zloglasnim letom 1987
Analitik pri banki UBS pravi, da ga trenutno volatilnost spominja na leto 1987, ko se je zgodil črni ponedeljek in več kot 20-odstoten enodnevni padec vodilnih indeksov. Statistika pravi, da je bilo v prvem letošnjem četrtletju v New Yorku kar 28 dni, ko se je trg za vsaj odstotek premaknil v eno ali drugo smer, medtem ko je bilo v vsem lanskem letu takšnih dni le osem. Pri svetovalni družbi MBMG Group napovedujejo, da bi bili lahko trgi kmalu na takšni preizkušnji kot leta 2008. Prepričani so, da so trenutno delnice celo tako visoko, da lahko govorimo o največjem borznem balonu v zgodovini. Nevarnost za zlom je zato precejšnja, še posebej, če bodo obresti naraščale. Vlagatelji spremljajo predvsem ameriško desetletno obveznico. Jamie Dimon iz banke JP Morgan je pogumno napovedal, da bi lahko njena donosnost v enem letu dosegla štiri odstotke, že vsaka rast nad tri odstotke pa bi lahko bila kritična.

Vrednosti največjih kriptovalut in tedenska sprememba, 10. aprila ob 22.00:

BITCOIN

-8,0 %

6.845 USD
ETHEREUM

-0,2 %

410
RIPPLE-9,8 %0,492
BITCOIN CASH-8,4 %650
LITECOIN

-13,0 %

115
CARDANO

-6,5 %

0,157

.

Brent pri 71 dolarjih
Kako občutljivi so zdaj vlagatelji, je pokazalo predvsem ponedeljkovo trgovanje na Wall Streetu. Dow Jones je bil že za 440 točk v plusu, na koncu pa pridobil le petino odstotka. V zadnji uri trgovanja takšnega padca ni bilo že šest let in pol. Vlagatelji so močno negativno pospremili novico, da je FBI opravil hišno preiskavo pri Trumpovem dolgoletnem odvetniku Michaelu Cohenu. Že včeraj pa so indeksi naredili nov velik korak naprej, Dow Jones (24.408 točk) se je povzpel za 1,8 odstotka. V ospredje bodo kmalu prišli rezultati poslovanja ameriških podjetij v prvem letošnjem četrtletju. Konec tedna bodo bilance predstavile banke Citigroup, J. P. Morgan Chase in Wells Fargo. Dobički podjetij naj bi v povprečju porasli za 17 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani. Zaradi velike verjetnosti, da bodo ZDA spet vojaško posredovale na Bližnjem vzhodu, je nafta brent pri 71 dolarjih za 159-litrski sod dosegla najvišjo vrednost po letu 2014.

Verge redka svetla izjema na trgu kriptovalut
Na trgu kriptovalut še vedno prevladuje rdeča barva. V ponedeljek je bitcoin v dobrih dveh urah izgubil šest odstotkov in se spet spustil pod 7.000 dolarjev. Najnižjo točko je dosegel pri 6.646 dolarjih, kar pomeni, da je cena bitcoina v zadnjem mesecu padla za skoraj 30 odstotkov. Glavni vzrok za povečan prodajni pritisk gre, poleg pogostih novic o vedno večji regulaciji trga, iskati v tem, da se v ZDA 17. aprila izteka rok za plačilo davka na kapitalske dobičke. Ker so obdavčeni tudi tisti, ki so zaslužili s kriptovalutami, zdaj za poplačilo obveznosti v precejšnji meri bitcoine prodajajo za dolarje. Med redkimi kriptovalutami, ki jim je v zadnjih dneh uspela rast, je verge. Njegova vrednost se je v aprilu več kot podvojila in včeraj dosegla 0,09 dolarja. Z 1,3 milijarde dolarjev tržne kapitalizacije je verge splezal na 14. mesto med vsemi kriptovalutami.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
freezbee
# 11.04.2018 ob 08:21
meni se v denarnici nič ne pozna, ko skačejo delniški indeksi gor ali dol..

resno? kupi delnice pa se ti bo.
Ce ne kupis loto listka tudi ne mores zadeti jackpota.
sas
# 11.04.2018 ob 08:46
Kitajski predsednik Ši Džinping je napovedal dodatno odpiranje kitajskega trga, bistveno znižanje uvoznih carin in spoštovanje intelektualne lastnine, dovoljen bo tudi vstop tujih partnerjev na domači trg.

Torej je v bistvu povedal, da so do zdaj kradli intelektualno lastnino in postavljali tuja podjetja v neenakopraven položaj ... medtem, ko so sami zahtevali, da se jih drugje obravnava enakopravno.

Je pa bilo logično, da v carinski vojni Kitajska ob takšnem zunanje trgovinskem presežku ne more zmagat ...
pobrisan
# 11.04.2018 ob 11:37
Ko je Trump najavil sankcije, je bilo tule par deset strani komentarjev. Dolar bo propadel, Trump bo uničil ZDA, Kitajci bodo nova velesila,.....
Resnica123
# 11.04.2018 ob 08:02
Haha, tudi za padec balona kriptozetonov so krive banke. Pateticno.
Rocknrolla
# 11.04.2018 ob 16:20
madli - ... Lahko pa, da se sploh ne bo nič prijelo in kriptovalute ne bodo šle "mainstream", kar se tiče v smislu dnevne uporabe in ne zgolj trade-anja...

Kriptovalute, kovanci ali tokni, kakorkoli želiš da te stvari poimenjujem... BODO veliko prej v mainstream kot si misliš... Tako kot je internet danes samoumeven, tako bodo kriptovaute "samoumevne" v recimo nekem času prej kot 2 leti... mal si poglej recimo cointelegraph.com in mal spremlaj novice kaj se vse dogaja... Kot jaz vidim to sceno, bo blockchain tehnologija osvojila vsak kotiček poslovanja in z tem posledično mainstream uporabo pa če ti je to všeč ali pa ne... Tako kot internet, starejši so se upirali do konca (nekateri se še danes/ moj fotr recimo) mladi pa bodo to sprejeli kot nekaj vsakdanjega in to normalo furali naprej... In takrat se bo videlo kateri projekti imajo zdravo osnovo in bodo zrastli in kateri projekti pač ne bodo zalaufali in bodo neslavno končali na smetišču zgodovine ;) Tolk simpl je vse skup...
firbec111
# 11.04.2018 ob 15:14
trgovcdans

Hvala za tako podroben in poglobljen opis.
Še enkrat. Zavedam se, kaj prinaša blockchain in vse te prednosti v veliki meri poznam. Vem, da je veliko podobnosti z internetom, mobilno telefonijo, računalniki, železnicami, etc. In zavedam se tudi, da bo to čez nekaj let nekaj vsakdanjega.
Sedaj pa še drugi del, sam imam več let izkušenj in še več znanja s področja trgovanja in vlaganja. V vsem tem času sem bil priča že marsikateremu ciklu, velikokrat konkretno zaslužil, kadar seveda tudi kaj izgubil. In tu je catch za ljudi, ki imajo(te) prvič opravka z borzo.
Čeprav ti lahko naredis vse 100% perfektno in si 100% prepričan, da imaš prav (in lahko tudi imaš prav) še ne pomeni, da boš tudi kaj zaslužil; obratno velikokrat boš v taki situaciji izgubil.

Pričakovanja imate previsoka, izkušenj pa premalo in to je ponavadi recept za katastrofo. Če bi bilo vse tako enostavno in ziher kot ste nekateri mnenja bi bili vsi milijarderji, a kljub temu je Warren Buffett samo en.

no mogoče prihajaš iz napačnega razmišljanja da moramo vsi postati milijarderji, 10000 premenit v 100000 naprimer niti ni malo, pa se po moje tako lahko na drugih trgih ( forex, delnice) ne da zaslužiti
trgovcdans
# 11.04.2018 ob 14:21
Hvala za tako podroben in poglobljen opis.
Še enkrat. Zavedam se, kaj prinaša blockchain in vse te prednosti v veliki meri poznam. Vem, da je veliko podobnosti z internetom, mobilno telefonijo, računalniki, železnicami, etc. In zavedam se tudi, da bo to čez nekaj let nekaj vsakdanjega.
Sedaj pa še drugi del, sam imam več let izkušenj in še več znanja s področja trgovanja in vlaganja. V vsem tem času sem bil priča že marsikateremu ciklu, velikokrat konkretno zaslužil, kadar seveda tudi kaj izgubil. In tu je catch za ljudi, ki imajo(te) prvič opravka z borzo.
Čeprav ti lahko naredis vse 100% perfektno in si 100% prepričan, da imaš prav (in lahko tudi imaš prav) še ne pomeni, da boš tudi kaj zaslužil; obratno velikokrat boš v taki situaciji izgubil.

Pričakovanja imate previsoka, izkušenj pa premalo in to je ponavadi recept za katastrofo. Če bi bilo vse tako enostavno in ziher kot ste nekateri mnenja bi bili vsi milijarderji, a kljub temu je Warren Buffett samo en.
GLaDOS
# 11.04.2018 ob 14:02
@trgovcdans

Tvoj primarni problem je v tem ker ti vidis kriptovaluto kot placilno sredstvo...zavedas pa se ocitno ne, da so kriptovalute tudi pogon blockchaina (POS).....

Primer....imel bos blockchain tv...da bo vse to delovalo bo potreben pogon blockchaina (miniranje, staking, transakcije). Kaj dobimo s tem? Decentraliziran internet po domace...kaj pomeni decentraliziran internet pa upam, da se zavedas.

Kriptovalute namenjene placevanju so redke...vecina pa jih sluzi kot pogon. Imas vse vrste funkcij kriptovalut a za podrobnejse informacije se pozanimaj sam drugace ti lahko cel dan razlagam....

Imas pa potem tokene (to upam da ves kaj je), ki pac delujejo v smislu "bonov?"....medtem, ko so ETH, NEO, ADA in podobni platforme, katere potrebujejo pogon....vec projektov bo platformo uporabljalo, vecje bo povprasevanje po kriptovaluti platforme saj bo vrednost le te odraz uporabe platforme...

Imas naprimer Cardano katere vodja Charles Hoskinson namerno izdaja update postopoma, ker zeli, da ADA postane tudi globalno placilno sredstvo in se s tem nekako izogiba pumpanju cene glede na hype...

In ko bos razumel, da so projekti in sami blockchaini na nekje 10% zmogljivosti bos dojel, da je to tehnologija, ki obeta ogromno...

Seveda se bo to vse stabiliziralo in kriptovalute vsekakor niso misljene za borzne spekulacije....tako veliki premiki se pac dogajajo zaradi dokaj sveze tehnologije, ki je sele lani dodobra zagrabila blockchain...

In to je tisto kar ti nekateri tu govorimo...to je tehnologija prihodnosti, ce bos v njo investiral danes bos lahko kasneje pobiral sadove uspesnih projektov...

Kot je rekel nek usa senator (imena se ne spomnim)..."ko sem v zacetku mobilne tehnologije vlagal v projekte so se mi smejali ces, da mobilna tehnologija ne bo masovna"...

Ti se odloci sam....jaz nobenega ne silim v nakupe...mi pa dvignejo zivc tisti, ki trdijo, da je to vse nateg in nevem kaj in to trdijo s takim prepricanjem, da ze kar svetujejo ljudjem naj se v kripto ne podajajo.

Upam, da ti je jasno, da ob masovni uporabi blockchaina google lahko svoje streznike kar izklopi saj ne bodo vec potrebni.

Da bi izvedel kaj vec bi se moral sam pozanimat....glede na to, da pravis, da poznas blockchain kar dobro so mi tvoje izjave malce cudne, ker ce bi ti dejansko poznal moc in sposobnosti blockchaina potem takih nebuloz ne bi pisal.

Torej na kratko: blockchain je superracunalnik kateri pogon je lahko vsaka pametna naprava na svetu (od racunalnikov do hladilnikov)...
sandiego1995
# 11.04.2018 ob 13:53
@kris

Za konec pa se vračam k začetnemu vprašanju. Je bolj verjetno, da propade neka kriptovaluta ali neka banka?

V bistvu je to do konca neumno vprasanje. Ce je banka dobra in kriptovaluta prav tako, bosta obe preziveli. In obratno. Al ima banka po tvoje kaksen privilegij, ker je banka?
Dejstvo pa je, da so banke najvecje zlo clovestva. Zalostno, da nisi tega do sedaj ugotovil.
K_ris
# 11.04.2018 ob 12:45
@isao

Če hočete zanesljiv 13% dividendni donos, kupite Cinkarno Celje. Danes je že 5%

Če je šlo 5% gor, potem donos ni več 13 %.
GLaDOS
# 11.04.2018 ob 11:33
@trgovcdans

Kar sem zelel povedati si razumel...saj me drugace ne bi popravljal...

Ocitno ti nekaj moti nasploh v zivljenju...

Ko bos razumel razvoj blockchaina pa se bova pogovarjala naprej...

In ja...moj portfolio je namenjen dolgorocnemu drzanju kriptovalut...2 leti minimalno....najraje pa 5-10 let in cez 10 let bodo kriptovalute in blockchain v masovni uporabi....no takrat boste pa tebi podobni jokali oz boste se naprej z glavo skozi zid trdili o prevarah in piramidnih shemah...

So pa japonci ocitno res nori, da pospeseno delajo na masovni uporabi kriptovalut....eh ja
GLaDOS
# 11.04.2018 ob 10:49
@trgovcdans

Kaksen margin call... Long time traderji kupijo kriptovaluto in si jo tako lastijo...

Marginalno trgovanne pa ne za tiste z dobrimi zivci....

Ta teden dokupujem cardano, wan in ecc :)
copcop
# 11.04.2018 ob 09:56
Čestitam Trumpu in Ši Džinpingu, globalizacija je pod njunim modrim vodenjem dobila nov zagon. Go, Trump! Go, Ši!
firbec111
# 11.04.2018 ob 09:18
trgovcdans

Sfokusirajmo se na gibanje tečajev. Mnogi izmed tistih, ki si nismo "upali" , ki smo "zastareli" itd., smo že dolgo časa opozarjali, da bo večino udarilo po prstih. In to se je, presentljivo, tudi zgodilo (samo primerjajte število kriptonavdušencev, na novicah iz decembra-januarja in objavah iz marca). Balon je, tako kot vedno do sedaj v zgodovini, počil in večina je znova izgubila svoje premoženje.

mi je pa vedno fajn prebrati, ko vsi pišete o počenih balonih, očitno ne razumete kaj to pomeni. Ko balon poči na trgu ogromno firm propade, ali mi lahko našteješ eno kripto valuto, ki je propadla, eno osebo, ki je izgubil ves svoj denar. ker leta 2008, ko je počil balon je ogromno firm in bank zaprlo svoja vrata

In preden sanjate, da bo že decembra spet vse bolje, vas pozivam, da vsaj enkrat preverite zgodovinsko dogajanje in poglejte koliko časa je potreboval NASDAQ, da je dosegel vrhove iz leta 2000 in koliko DOW JONES, da je dosegel vrhove iz leta 1929.
Sam nevem, mogoče že jutri znova dosežemo vrhove, vendar zgodovina govori svoje.

prvo pišeš o volatilnost valut kako imaš danes milijon jutri pa nimaš za burek, sedaj pa da bo trg potreboval 100 let da se postavi na noge. na koncu omenjaš zgodovino, se pravi morava gledati zgodovino crypto trga in ta pravi da je bilo v zadnjih 9 letih približno 6 takšnih padcev in samo en je trajal več kot 1 leto. kot si napisal vse je mogoče in ker so vsi trgi povezani lahko padec DOW JONES in NASDAQ vplivata na to ampak dejstvo je da je crypto trg šele na začetku in ne na koncu in zgodovina nas uči da bo naslednji skok višji od prejšnjega, ker tudi padec niti blizu ni dosegel starih cen valut
Rocknrolla
# 11.04.2018 ob 08:34
A se razprodaje zaklučujejo? Na Bittrexu so SPET ustavli nove registracije zaradi takega navala novih uporabnikov... Tukaj pa še vedno večina komentarjev misli, da so kriptovalute nateg in scam in piramida in balon... Jaz samo dokupujem XLM, XRP, ETH z svojo VISO in mam takoj te tokne na svojem accountu... Verge ni edini, ki je rastu medtem ko je ostali trg trpeu...
Labod
# 11.04.2018 ob 08:33
Nekako tako sem vam tudi napisal. Na Kitajskem imajo lahko tuje firme v lastnistvu max. 50% delez posameznega podjetja. Google na Kitajskem prakticno ne deluje. Financni sektor je zaprt za tuje banke. Zgleda je ta situacija elitam do sedaj odgovarjala saj so se mastili z ogromnimi profiti pri tradingu z Kitajskimi izdelki. Sedaj se je pojavil Trump z novimi apetiti in zato tudi pritisk po odprtju Kitajskega trga americanom. Vsi so najbrz ugotovili, da bi trgovinska vojna prizadela vse. Najbrz pa se najbolj ZDA kjer bi najbrz prislo do vecje inflacije. Sam sem upal, na tak razplet saj je ZDA zdaj premocen globalni igralec. A Kitajsko- ameriske elite so najbrz prevec zlizane, da bi slo to tako enostavno.
Eska
# 11.04.2018 ob 20:47
Kitajsko naraščanje povpraševanje po nafti lahko dviga ceno.
madli
# 11.04.2018 ob 17:16
@Rocknrolla

Mene ni treba prepričevat :D Jaz verjamem, da bo kripto kmalu postal mainstream. Zato tudi še vedno investiram, kljub temu, da sem vmes že prodal, da sem pobral profit, dokler sem še bil v kar lepem plusu. Ampak pač v svojih napovedih sem raje malo konzervativen za vsak slučaj. Ta medvedji oziroma "bear" market pa me ne moti kaj dosti trenutno, zdaj se marsikaj da poceni kupit.

Evo, moja malo manj konzervativna napoved je, da bomo letos videli še vsaj 1 tak cikel kot je bil 2017 in to še večji kot je bil lani, kar se cene tiče. Videl sem kaj naredi panika v obe smeri. Ko cene padajo, bi vsi radi panično prodali, ko pa cene gredo gor, pa se tudi ne ustavijo zlahka. Lani decembra do začetka januarja letos je bilo noro kar se tiče altcoinov, tega še nisem videl. To je bilo vsak dan zeleno na marketu in to za dvomestno število zeleno. Trenutno so pač razmere malo slabše, kaj češ.
problem43
# 11.04.2018 ob 16:00
Oh, madona, spet se vsi samo obešate na te kripto valute, ja btc je v osnovi to, valuta, oz. kot nek hranilec vrednosti...ampak,blockchain je pa mnogo več, sedaj je veliko prevar in napačnega razumevanja kripto sveta, ker vsi samo gledajo na to kako zaslužiti s tem in na kripto gledajo kot nek finančni instrument...dejstvo pa je, da so zadaj tehnologije, ki 99% ljudem niso jasne, kar pa je povsem razumljivo, ker poznajo samo finančni vidik kripta...
madli
# 11.04.2018 ob 15:43
@K_ris

Če uporabim informacije, ki si jih ti sam zapisal, potem imamo pri kriptovalutah 90% slabih, jaz pa bi si upal trditi, da imamo pri banka takšnih (ki ne bodo preživele) samo 10%. Zanimivo razmerje, kaj ne?

Zadeva je zelo primerljiva z dot com balonom. Tam je tudi bilo ogromno podjetij, ki so popolnoma propadla. Tu se bo po moje zgodilo isto. Trik je samo, da "staviš" na pravi kovanec. Lahko pa, da se sploh ne bo nič prijelo in kriptovalute ne bodo šle "mainstream", kar se tiče v smislu dnevne uporabe in ne zgolj trade-anja. Jaz sem mnenja, da se bo zadeva precej prijela ampak ne v smislu, da bo zamenjala obstoječ fiat sistem, ampak, da se bosta oba sistema normalno uporabljala.

Ampak v tem je ravno trik, čas za špekulacijo je zdaj. ČE se da naredit profit, je to zdaj, ne takrat, če oziroma ko bo zadeva že v "mainstream adoption" fazi. Lahko, da to tega sploh ne pride, ampak tak kot sem reko, če/ko bo zadeva v polnem zagonu, takrat lahko pozabiš na neki večji profit. Isto velja za delnice večjih podjetij. Čas za nakup Amazonove delnice je bil pred 10 leti ali pa še več nazaj, ko so redki verjeli v njihov uspeh.
firbec111
# 11.04.2018 ob 15:11
K_ris

Če uporabim informacije, ki si jih ti sam zapisal, potem imamo pri kriptovalutah 90% slabih, jaz pa bi si upal trditi, da imamo pri banka takšnih (ki ne bodo preživele) samo 10%. Zanimivo razmerje, kaj ne?

no če tako razmišljaš potem moraš primerjati koliko bank po celem svetu je do sedaj propadlo v zgodovini. ker govorimo o celem trgu ane
andrejyyy
# 11.04.2018 ob 14:55
K_RIS "malo si preberi kdo odpira hedge funde da bo začel vlagati v crypto pa ti bo vse jasno zakaj ni treba čakati dolgo"
Jaz tudi mislim, da ko Venrock (Rockefellerji) ipd. skladi začnejo vlagati v kripto, sem prepričan da bodo določeni tokeni še krepko krepko narasli, da ne omenjam npr.Ripple, ki dejansko "osvaja" svetovne trge s svojimi produkti..bomo videli!
Isao
# 11.04.2018 ob 14:29
@trgovcdans
Ne nisi na istem.Odvisno koliko časa imaš delnice v posesti in kolikšna je provizija pri prodaji ali nakupu. Cena delnice se običajno v nekaj tednih vrne na tečaj pred izplačilom dividend. Denar od dividend pa enostavno dobiš nakazan na tekoči račun z že odbitim davkom. Sicer pa je Cinkarna Celje danes pridobila že 6.34%.
K_ris
# 11.04.2018 ob 14:16
Naštel sem nekaj bolj bizarnih kriptovalut (Mao Zedong, Troll coin, Useless ethereum token, Ponzi coin), pa sem bil brisan zaradi nagovarjanja k nakupu :)
K_ris
# 11.04.2018 ob 14:08
@GLaDOS

vec projektov bo platformo uporabljalo, vecje bo povprasevanje po kriptovaluti platforme saj bo vrednost le te odraz uporabe platforme..

Mi lahko v tem kontekstu pojasniš smiselnost omejenih izdaj? Ker po mojem laičnem videnju to nujno pomeni tudi omejenost uporabe platforme.
K_ris
# 11.04.2018 ob 14:05
@sandiego1995

Ce je banka dobra in kriptovaluta prav tako, bosta obe preziveli.

Če uporabim informacije, ki si jih ti sam zapisal, potem imamo pri kriptovalutah 90% slabih, jaz pa bi si upal trditi, da imamo pri banka takšnih (ki ne bodo preživele) samo 10%. Zanimivo razmerje, kaj ne?

Dejstvo pa je, da so banke najvecje zlo clovestva.

Zakaj? Če mene vprašaš, bi bil naš življenjski standard brez bank precej slabši.
trgovcdans
# 11.04.2018 ob 13:52
@Isao Ko se izplačajo dividende delnice ponavadi padejo za vsoto enako vrednosti dividende (seveda so tudi neke strategije, vendar prepustimo to hedge skladom in njihovim špekulacijam). Posledično si na istem če jo kupiš danes ali ko bo dividenda izplačana
Isao
# 11.04.2018 ob 13:36
Mene so kar izbrisali, ker sem delal reklamo za najboljšo slovensko delnico.
@ K_ris
Sem napisal, da pohitite z nakupom. Tečaj danes 217, predlagana dividenda 26,52 bruto.
trgovcdans
# 11.04.2018 ob 12:52
pa 5-10 let in cez 10 let bodo kriptovalute in blockchain v masovni uporabi....

Obrazloži mi kako boste odpravili neizbežen problem deflacije, kako se bo uravnavalo kreditne krče, kako boste pri končni ponudbi kovancev omogočili nujno potrebno razširjanje denarne baze in še bi lahko našteval ampak odgovori najprej na ta vprašanja.

Plus, kako toočno boš zaslužil, če bo valuta v masovni uporabi. Trenutni nihaji v ceni so posledica špekulacije in ker tega skoraj noben ne uporablja. ČE (in to je velik če) bo prišlo do inkorporacije kriptovalut in njihovega vsakdanje uporabe teh nihanj ne bo več (posledično tudi možnost za profit), saj je bistvo vsake valute njena stabilnost (s čimer se lahko pohvali €; $ +, itd; bitcoin pa nikakor ne). Valuta se namreč v osnovi uporablja za menjavo, ne pa za špekulacije, kot menite vi LONG TIME vlagatelji.

In preden mi spet začnes govorit o rasti itd., še en disclaimer; tudi sam se zavedam, da so kriptovalute odlična špekulativna naložba in poznam blockchain tehnologijo (bolj kot bi si mislil) in verjamem, da jo bodo čez nekaj let uporabljali marsikje, ampak to še ne pomeni, da bodo spremenili svet, kot si vi predstavljate, saj nimajo tistih osnovnih specifikacij, ki jih ima vsaka uspešna fiat valuta!
trgovcdans
# 11.04.2018 ob 10:08
to da še danes niso milijonarji ne pomeni da so brez denarja oziroma da so ga izgubili, ker 2008 ko je BALON POČIL so ljudje dejansko ostali brez denarja ko so v ameriki propadle banke.

Jah nevem, kupovali so pri 18-20k zdej mi pa ti povej kako rečeš temu. JE pa res, da dokler ne prodaš nisi izgubil, ampak če prej doživiš margin call ti to nič ne pomaga.

še enkrat očitno ne razumeš kaj pomeni počen balon

Js bi reku, da ti ne veš kaj pomeni počen balon. Leta 2001 podjetja niso propadala zato, ker bi vrednost delnice padale, ampak ravno obratno. Delnice so padale, zato ker so podjetja propadala, vlagatelji pa ugotovili, da ta novi svet vseeno ni tako čudovit kot je kazalo na prvi pogled in so zato prodajali (spet psihologija). Pa prosim te znova, da ne primerjaš krize iz 2008 z špekulativnim balonom na trgu kriptovalut leta 2017, ker je primerjava v veliki meri nesmiselna, ampak raje z balonom iz leta 1636, saj gre za podobno strukturo trga.
Vsi vemo, da kriptovalute ne predstavljajo vrednosti podjetja kot jih delnice, ampak bi jih lahko obravnavali prej kot surovine (pa še to je zelo slaba ocena) - dejansko so popolnoma nov finančen produkt, ki imajo popolnoma svoje specifikacije. Primerjava je, po mojem mnenju možna le z psihologijo vlagateljev.
K_ris
# 11.04.2018 ob 10:04
@firbec111

sem pisal o počenih balonih na trgu in ko balon POČI nekaj propade ja/ne. to da določene kriptovalute propadejo, ker niso uspešen je čisto isto kot firme na trgu, ko zaprejo svoja vrata , ker niso uspešne. aja a mi lahko poveš koliko startup- ov na svetu propade procentualno, ker večina crypto valut je točno to


Par kratkih pripomb:
- pok borznega balona ne pomeni, da podjetja propadejo, ampak le to, da cene delnice padejo (Včasih se to res zgodi hkrati, ko je vzrok za padec delnic sprememba v realnem delu gospodarstva, včasih pa je to precej nepovezano - npr. pok dot.com balona leta 2000)
- primerjaš kriptovalute in start-upe in zdaj spet ne razumem, ali so kriptovalute nekaj, kar naj bi bilo podobno denarju, ali pa gre za nekaj, kar je podobno kickstarterju

Za konec pa se vračam k začetnemu vprašanju. Je bolj verjetno, da propade neka kriptovaluta ali neka banka?
firbec111
# 11.04.2018 ob 09:53
trgovcdans

mi je pa vedno fajn prebrati, ko vsi pišete o počenih balonih, očitno ne razumete kaj to pomeni. Ko balon poči na trgu ogromno firm propade, ali mi lahko našteješ eno kripto valuto, ki je propadla, eno osebo, ki je izgubil ves svoj denar. ker leta 2008, ko je počil balon je ogromno firm in bank zaprlo svoja vrata

Ohh neboš verjel koliko oseb poznam, ki so mi pred koncem leta govorili, kako so vložili v kripto in bodo še letos poleti s svojo hišo na baliju. Danes se sicer ne hvalijo več, ampak, če sam logično sklepam, ugotovim, da hiše na Baliju še nimajo ;).

to da še danes niso milijonarji ne pomeni da so brez denarja oziroma da so ga izgubili, ker 2008 ko je BALON POČIL so ljudje dejansko ostali brez denarja ko so v ameriki propadle banke.

Kar se pa tiče propada firm, zakaj bi propadle? Koliko firm je pa propadlo davnega 1636 direktno zaradi poka balona tulipanov (posledic morebitnega upada potrošnje zaradi denarnih izgub nažalost ne poznam)?
Primerjat 2008 s kriptobalonom je pa malce otročje, če mene vprašaš. Dejavniki in akterji so bili v tisti situaciji čisto drugačni ampak nima smisla naštevat.

še enkrat očitno ne razumeš kaj pomeni počen balon

prvo pišeš o volatilnost valut kako imaš danes milijon jutri pa nimaš za burek, sedaj pa da bo trg potreboval 100 let da se postavi na noge. na koncu omenjaš zgodovino, se pravi morava gledati zgodovino crypto trga in ta pravi da je bilo v zadnjih 9 letih približno 6 takšnih padcev in samo en je trajal več kot 1 leto. kot si napisal vse je mogoče in ker so vsi trgi povezani lahko padec DOW JONES in NASDAQ vplivata na to ampak dejstvo je da je crypto trg šele na začetku in ne na koncu in zgodovina nas uči da bo naslednji skok višji od prejšnjega, ker tudi padec niti blizu ni dosegel starih cen valut

Prvič ne ti ne jaz ne veva kaj se bo zgodilo z cenami, ampak poglejmo dejstva. Ko bos imel več izkušenj z trgi boš ugotovil, da je velika balonov poveznih z psihologijo ljudi in ne z nujjno z številkami (tu se pa lahko najde povezava z 2008). Ali so leta 2013 ljudje tako množično vlagali kot konec leta 2017? Niso.
Mislis, da je pregovor, da prodajaj, ko frizerke, čistilke in mehaniki (in seveda vsi ostali, ki nimajo pojma o delovanju trga) kupujejo, iz trte izvit? Ne. Izkušnje so pokazale, da je manija, kot smo ji bili priča pozimi zadnja faza pred pokom balona, kar pa seveda ne pomeni, da vrednosti ne bodo več narasle in tudi ne, da bo trajalo 100 let (sicer nevem kje si dobil številko, ampak odmislimo to) preden bodo znova presegli vrhove. Bo pa najverjetneje trajalo, preden vlagatelji pozabijo svoje izgube in ponovno začnejo špekulirat.

se strinja mtudi jaz nimam pojim kdaj bo vse šlo nazaj sem pa optimističen, malo si preberi kdo odpira hedge funde da bo začel vlagati v crypto pa ti bo vse jasno zakaj ni treba čakati dolgo
firbec111
# 11.04.2018 ob 09:49
K_ris

Sem te prav razumel, da po tvoje kripto valute tudi v prihodnje ne bodo propadale? Ker eden zgoraj, ki je tako kot ti zagovornik kriptovalut, se je skliceval na strokovnjake in trdil, da bo propadlo 90% kriptovalut. Težko si predstavljam, da bi propadlo 90% bank ali podjetij.

sem pisal o počenih balonih na trgu in ko balon POČI nekaj propade ja/ne. to da določene kriptovalute propadejo, ker niso uspešen je čisto isto kot firme na trgu, ko zaprejo svoja vrata , ker niso uspešne. aja a mi lahko poveš koliko startup- ov na svetu propade procentualno, ker večina crypto valut je točno to
Roso
# 11.04.2018 ob 09:46
Verge narasca predvsem zaradi hype natega o največjem trenutnem sodelovanju v kriptosceni do sedaj, ki bo rakzirta hmm zanimivo ravno na 17. Aprila.... Če malo preverite informacije kaj se dogaja /se bo zgodilo potem lahko hitro ugotovite da bo to naslednji bitconnect.

Lp
K_ris
# 11.04.2018 ob 09:35
@firbec111

mi lahko našteješ eno kripto valuto, ki je propadla

Sem te prav razumel, da po tvoje kripto valute tudi v prihodnje ne bodo propadale? Ker eden zgoraj, ki je tako kot ti zagovornik kriptovalut, se je skliceval na strokovnjake in trdil, da bo propadlo 90% kriptovalut. Težko si predstavljam, da bi propadlo 90% bank ali podjetij.
trgovcdans
# 11.04.2018 ob 08:56
Kriptovalute kot take zaradi svojih značilnosti nikakor ne bodo uspele uspešno nadomestiti fiat valut. Že, če samo pogledamo njihovo volatilnost ugotovimo, da nikakor ne morajo nadomestiti "zlobnih" fiat valut. Samo povejte koliko bi vas varčevalo z kriptovalutami, ko je vas znesek en dan lahko vreden milijon, naslednji dan pa nimate za burek.
Poleg tega ima večina kriptovalut omejeno število kovancev, kar naj bi bila kao prednost. V resnici pa to samo pomeni, da bi v svetu, kjer prevladujejo kriptovalute, vrednost življenskih potrebščin naraščala. Lahko bi še našteval, ampak makroekonomsko ozadje "izkušenih vlagateljev" itak ne zanima, ker je tokrat seveda vse drugače.

Sfokusirajmo se na gibanje tečajev. Mnogi izmed tistih, ki si nismo "upali" , ki smo "zastareli" itd., smo že dolgo časa opozarjali, da bo večino udarilo po prstih. In to se je, presentljivo, tudi zgodilo (samo primerjajte število kriptonavdušencev, na novicah iz decembra-januarja in objavah iz marca). Balon je, tako kot vedno do sedaj v zgodovini, počil in večina je znova izgubila svoje premoženje.
In preden sanjate, da bo že decembra spet vse bolje, vas pozivam, da vsaj enkrat preverite zgodovinsko dogajanje in poglejte koliko časa je potreboval NASDAQ, da je dosegel vrhove iz leta 2000 in koliko DOW JONES, da je dosegel vrhove iz leta 1929.
Sam nevem, mogoče že jutri znova dosežemo vrhove, vendar zgodovina govori svoje.
5tane
# 11.04.2018 ob 08:07
@sandiego1995 Zadeva je preprosta. Kripto " valute" ki to niso, saj ne moreš z njimi kupiti nič imajo samo eno prednost pred fiat denarjem. Saj one in fiat denar sta narejena na zaupanju. In ta prednost je da niso regulirane s strani nacionalnih bank.Če jim to vzameš potem res nimajo nič za kar bi jih lahko kupil in izgubijo zaupanje vseh ki so jih kupili prav zaradi tega.
GLaDOS
# 11.04.2018 ob 11:06
Najbolj glasni pa spet tisti brez osnove poznavanja blockchaina....eh ja
Bondjanez
# 11.04.2018 ob 07:52
Pa kje ste moje slogarce, da bojo Kitajci posolali Trumpa??? Je pa res,da se bo butelj zgleda potunkal v drek v Siriji.
trgovcdans
# 11.04.2018 ob 11:15
@GLaDOS

Povedati si pa želel kaj točno?

P.S. Če že res želiš uporabljat fensi finančne izraze jih uporabljaj vsaj pravilno. Reče se long TERM, ne long TIME. Da o tem, da long term ponavadi pomeni nekaj let oz. celo desetletij sploh ne govorim (medtem, ko je večina kripto starih komaj nekaj let :D). Ne pa nekaj mesecev do enega leta kot si vi strokovnjaki predstavljate!
trgovcdans
# 11.04.2018 ob 09:38
mi je pa vedno fajn prebrati, ko vsi pišete o počenih balonih, očitno ne razumete kaj to pomeni. Ko balon poči na trgu ogromno firm propade, ali mi lahko našteješ eno kripto valuto, ki je propadla, eno osebo, ki je izgubil ves svoj denar. ker leta 2008, ko je počil balon je ogromno firm in bank zaprlo svoja vrata

Ohh neboš verjel koliko oseb poznam, ki so mi pred koncem leta govorili, kako so vložili v kripto in bodo še letos poleti s svojo hišo na baliju. Danes se sicer ne hvalijo več, ampak, če sam logično sklepam, ugotovim, da hiše na Baliju še nimajo ;).

Kar se pa tiče propada firm, zakaj bi propadle? Koliko firm je pa propadlo davnega 1636 direktno zaradi poka balona tulipanov (posledic morebitnega upada potrošnje zaradi denarnih izgub nažalost ne poznam)?
Primerjat 2008 s kriptobalonom je pa malce otročje, če mene vprašaš. Dejavniki in akterji so bili v tisti situaciji čisto drugačni ampak nima smisla naštevat.

prvo pišeš o volatilnost valut kako imaš danes milijon jutri pa nimaš za burek, sedaj pa da bo trg potreboval 100 let da se postavi na noge. na koncu omenjaš zgodovino, se pravi morava gledati zgodovino crypto trga in ta pravi da je bilo v zadnjih 9 letih približno 6 takšnih padcev in samo en je trajal več kot 1 leto. kot si napisal vse je mogoče in ker so vsi trgi povezani lahko padec DOW JONES in NASDAQ vplivata na to ampak dejstvo je da je crypto trg šele na začetku in ne na koncu in zgodovina nas uči da bo naslednji skok višji od prejšnjega, ker tudi padec niti blizu ni dosegel starih cen valut

Prvič ne ti ne jaz ne veva kaj se bo zgodilo z cenami, ampak poglejmo dejstva. Ko bos imel več izkušenj z trgi boš ugotovil, da je velika balonov poveznih z psihologijo ljudi in ne z nujjno z številkami (tu se pa lahko najde povezava z 2008). Ali so leta 2013 ljudje tako množično vlagali kot konec leta 2017? Niso.
Mislis, da je pregovor, da prodajaj, ko frizerke, čistilke in mehaniki (in seveda vsi ostali, ki nimajo pojma o delovanju trga) kupujejo, iz trte izvit? Ne. Izkušnje so pokazale, da je manija, kot smo ji bili priča pozimi zadnja faza pred pokom balona, kar pa seveda ne pomeni, da vrednosti ne bodo več narasle in tudi ne, da bo trajalo 100 let (sicer nevem kje si dobil številko, ampak odmislimo to) preden bodo znova presegli vrhove. Bo pa najverjetneje trajalo, preden vlagatelji pozabijo svoje izgube in ponovno začnejo špekulirat.
sandiego1995
# 11.04.2018 ob 07:41
Ne razumem. Kako lahko regulacija trga zbija ceno crypto valut. Saj je vendar ja vsakemu v interesu, da so dolocena natancna pravila igre.
Ceno crypto valut zbijajo mocni institucionalni trgovci in banke, ki so zamudili vlak, tako kot vecina tukaj prisotnih, sedaj pa z neomejenimi sredstvi, ki so jim na voljo, delajo paniko na trgu in zbijajo ceno ter s tem prihajajo do poceni nakupov. Prodajajo pa vecinoma tisti, ki so brezglavo skakali na vlak lani decembra. Seveda je niihova strategija popolnoma napacna, ker zavestno prodajajo z izgubo, namesto, da bi sedaj, ko je vse poceni, kupovali in si izboljsali povprecno ceno kupljene crypto valute.
Ko bo ceno odneslo gor, pa bodo napako ponovili in zopet kupili z precejsno zamudo. In stvar se ponavlja iz enega cikla v drugi. Zato ni presenetljiv podatek, da samo 5% ljudi zasluzi pri trgovanju z forexom, 10% tistih, ki trgujejo z opcijami in futures, 20% tistih, ki trgujejo z delnicami in verjetno ni dosti drugace z tistimi, ki vlagajo v crypto valute. Vsi ostali pa izgubljajo.
En izmed razlogov je zgoraj opisani, poleg seveda neznanja, pohlepa in predvsem nepotrpezljivosti.
trgovcdans
# 11.04.2018 ob 09:06
PA še to, vsi ki sanjate o zmagi ZDA nad kitajsko. Ne sklepat prehitro, počakajte kakšen dan, da se stvari umirijo. Sam dvomim, da je Kitajska klonila kar tako. Trump trenutno potrebuje zmago na domače parketu, saj se jesenske volitve hitro približuje in republikancem kaže res slabo. Čisto možno bi bilo, da je to samo kup lepih besed, ki se v praksi ne bodo izpolnile.

Kar se pa tiče deficita, ta ni nujno vedno slab. Vietnam je na 6. mestu po velikosti deficita z ZDA ampak to ne pomeni, da jim kradejo. Delovna sila je tam cenejša. Praktičen primer. Če vam lahko nekdo naredi izdelek pol ceneje, kot bi ga lahko vi sami (vi lahko naredite hleb kruha za 10€, sosed pa za 5€). Hleb kupite od njega in imate z sosedom trgovinski deficit v vrednosti 5€. Ampak v globalu ste pa vseeno v plusu. Če bi vi hleb naredili sami bi imeli trgovinski deficit enak 0, vseeno pa bi bili vaši stroški 10€. Tako pa vam, kljub trgovinskemu deficitu, ostane 5€. Zdej si pa sami razložite, kaj se vam zdi boljše.

In preden kdo skoči; Vem situacija je veliko bolj kompleksna.
sandiego1995
# 11.04.2018 ob 08:34
@5tane

Ti vec kot ocitno ne razumes, za kaj gre, tako da posplosevati ne gre, kot delas ti. Res je, da vsaj 90% kripto valut ( priblizna ocena poznavalcev) nima nobene vrednosti in bodo slej kot prej sle v maloro. Ostalih 10% pa bodo kmalu novi Appli, Googli, Amazoni, Tesle....Pametni ljudje vlagajo v takoimenovane protocol-e, je pa ta hip kar nekaj Utillity tokens, ki imajo ze sedaj uporabno vrednost.
Pa lepo te prosim. Kako lahko trdis, da se ne da z kripto nic kupiti. Celo pri nas se da, ne vsega, se pa da. Po svetu pa je vsak dan vec prodajalen, sploh pa spletnih trgovcev, ki sprejemajo kot placilno sredstvo, kripto valute.
Mirko Tipka
# 11.04.2018 ob 07:39
meni se v denarnici nič ne pozna, ko skačejo delniški indeksi gor ali dol...
Kazalo