Prodaja družbe Krka je na letni ravni narasla za en odstotek, na 263,4 milijona evrov, medtem ko je bil čisti dobiček družbe z 32,8 milijona evrov od primerljivega lanskega manjši za 34 odstotkov. Foto: Bobo
Prodaja družbe Krka je na letni ravni narasla za en odstotek, na 263,4 milijona evrov, medtem ko je bil čisti dobiček družbe z 32,8 milijona evrov od primerljivega lanskega manjši za 34 odstotkov. Foto: Bobo

Krka padec dobička pripisuje prevrednotenju vrednosti izvedenih finančnih instrumentov, pa tudi manj ugodnim učinkom gibanja tečaja ruskega rublja v primerjavi z evrom.

Prodaja družbe Krka je na letni ravni narasla za en odstotek, na 263,4 milijona evrov, medtem ko je bil čisti dobiček družbe z 32,8 milijona evrov od primerljivega lanskega manjši za 34 odstotkov, so sporočili iz Krke. Poročilo o poslovanju skupine v prvem trimesečju je na seji v sredo obravnaval nadzorni svet družbe.

Količinska rast prodaje skupine je na letni ravni presegla 12 odstotkov, prodaja na trgih zunaj Slovenije pa je predstavljala 93 odstotkov prodaje skupine. Krka je na ravni skupine dobiček iz poslovanja na letni ravni okrepila za 17 odstotkov na 50,4 milijona evrov, na ravni družbe pa je narasel za 16 odstotkov na 39,4 milijona evrov.

Največjo absolutno rast prodaje glede na enako obdobje lani (za 7,1 milijona evrov) so dosegli v regiji Jugovzhodna Evropa, največjo relativno rast prodaje (za 33 odstotka) pa v regiji Čezmorska tržišča. Največji prodajni regiji s 26,6-odstotnim deležem v skupni prodaji sta bili regiji vzhodne in zahodne Evrope.

Največja prodaja v zahodni Evropi
V zahodni Evropi so prodali za 80 milijonov evrov izdelkov, na večini trgov v regiji pa so zaznali količinsko rast prodaje. Vrednostno je bila prodaja tri odstotke manjša kot lani, razlog za to pa je bilo padanje cen zdravil.

V vzhodni Evropi pa je skupina prodala za 80,1 milijona evrov izdelkov oz. dva odstotka manj kot v primerljivem lanskem obdobju. Na manjšo prodajo je vplivala predvsem prodaja v Rusiji, ki je dosegla 56,2 milijona evrov.

V Rusiji se je prodaja, izražena v evrih, zaradi vpliva menjalnega tečaja zmanjšala za pet odstotkov, medtem ko je bila v lokalni valuti dosežena devetodstotna rast. Na drugih večjih trgih se je prodaja zdravil na recept v primerjavi z enakim lanskim obdobjem najbolj povečala v Ukrajini (za več kot 170 odstotkov), Romuniji (za 45 odstotkov) in na Madžarskem (za 20 odstotkov).

Več kot 26 milijonov za razvoj
Za vlaganja in naložbe je skupina Krka v prvem trimesečju namenila 26,2 milijona evrov, od tega družba Krka 18,5 milijona evrov, odvisne družbe pa 7,7 milijona evrov.