Rimske terme so po 20-letnem premoru znova odprli leta 2008. Foto: Goran Rovan
Rimske terme so po 20-letnem premoru znova odprli leta 2008. Foto: Goran Rovan

Finančna uprava RS (Furs) je na podlagi sodb celjskega okrožnega in višjega sodišča, ki sta pritrdili zahtevi okrožnega državnega tožilca Stanislava Pintarja za odvzem koristi, čeprav je bila pravna oseba Rimske terme, ki je to korist pridobila, že v stečaju, znesek na račun sodišča nakazala konec leta 2014.

Na sojenju v zadevi Rimske terme je tožilec Stanislav Pintar nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak očital, da je tedanjega direktorja Term Maksa Brečka, ki je avgusta 2012 umrl, napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov. Ta denar sta dobila in ga tudi porabila.

Poleg tega je obtožnica Tovšakovo bremenila, da je del terjatev iz tega posla, ki sploh niso obstajale, prodala družbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov.

Na tožilstvu ocenjujejo, da gre za pomembno pravno stališče, na podlagi katerega stečajni postopek ni ovira za odvzem premoženjske koristi. "Pomembno je, da se premoženjska korist ne more šteti za del stečajne mase in ne sme služiti za poplačilo upnikov v stečaju," pravijo na tožilstvu.