Vozovnice za vožnjo z vlakom bo kmalu mogoče kupiti prek spleta. Foto: BoBo
Vozovnice za vožnjo z vlakom bo kmalu mogoče kupiti prek spleta. Foto: BoBo

Spletna prodaja bo z uporabo brezstičnih čipnih kartic v prvi fazi vzpostavljena za abonentske vozovnice. Abonenti predstavljajo 45 odstotkov potnikov, ki jih prepeljejo železnice (SŽ). V naslednji fazi je nato predvidena širitev spletne prodaje na druge segmente. Pri tem bo po pojasnilih SŽ-ja prvi korak zamenjava obstoječih izkaznic za popuste z brezstičnimi čipnimi karticami, ki bodo omogočale nakup prek spleta.

Vzporedno s tem pa na SŽ-ju prenavljajo tudi informacijski sistem, ki ga bo prenovil ameriški IT velikan IBM, ki prenavlja tudi informacijski sistem Dursa. Projekt naj bi na železnicah izpeljali do konca tega leta.

Ob tem na SŽ-ju poudarjajo, da je bila "programska oprema podjetja IBM za področje upravljanja storitev in obvladovanja IT virov in sredstev je bila na Slovenskih železnicah uvedena na podlagi razpisa Posodobitev računalniškega sistema Slovenskih železnic iz leta 2008". Lani pa so se na podlagi javnega naročila odločili nadgraditi programsko opremo obstoječega Storitvenega centra, ki je namenjen pomoči uporabnikom, obvladovanju IT sredstev v skupini, nadzorovanju stroškov za IT podporo in tehnologijo, odpravi napak na daljavo, centralnemu nameščanju programske opreme itd.

Pogodba z IBM-om je sklenjena za obdobje treh let. Vrednosti pogodbe na SŽ-ju ne razkrivajo, poudarjajo pa, da je bila prvotna ponujena cena z intenzivnimi pogajanji znižana za več kot 60 odstotkov.