V Muri bodo odpustili nekaj več kot petino delavcev. Foto: BoBo
V Muri bodo odpustili nekaj več kot petino delavcev. Foto: BoBo

Z odpuščanji v murskosoboški tekstilni družbi se bo sicer slaba slika na trgu dela v Pomurju še poslabšala. Murskosoboška območna služba Zavoda RS za zaposlovanje ima 18,6-odstotno stopnjo registrirane brezposelnosti, konec maja pa je bilo tam prijavljeni 8.513 brezposelnih.

V Pomurju se je v nasprotju s povprečjem Slovenije v zadnjih treh letih število brezposelnih zmanjševalo, vendar to ni "zgodba o uspehu", saj je regija glede na stopnjo registrirane brezposelnosti še vedno v državnem vrhu, je izpostavila direktorica murskosoboške območne službe zavoda za zaposlovanje Cvetka Sreš.

Letos maja je bilo v Pomurju za en odstotek manj brezposelnih kot v enakem lanskem obdobju, k temu pa je pripomoglo dejstvo, da je v Pomurju letos veliko brezposelnih vključenih v programe javnih del, vendar je to začasne narave.

Glede dogajanja v Aha Muri pa je Sreševa povedala, da so se predstavniki zavoda za zaposlovanje že sešli s predstavniki družbe in bodo navzoči v času izročanja odpovedi zaposlenim, da jih bodo lahko sproti in pravočasno seznanjali z nadaljnjimi postopki in roki. Podjetje je zavodu najavilo, da bo odpustilo 330 od skupno nekaj več kot 1.500 zaposlenih v Aha Muri.

Merili za odpuščanje sta delovna doba in učinkovitost
Merili, ki jih je sindikat v podjetju Aha Mura podal vodstvu glede priprave seznama za odpuščanje, so delovna doba, učinkovitost in socialni kriterij, je povedala predsednica sindikata Aha Mure Jolanka Horvat, ki pa ni seznanjena, kdaj točno bo seznam pripravljen.

Glede plač za maj, ki so predvidene za izplačilo 18. junija, pa je Horvatova dejala, da je trenutno obljubljeno, da bodo plače pravočasno izplačane, tako da morebitnih stavkovnih dejavnosti za zdaj ne pripravljajo.

Tudi solastnica Aha Mure Mojca Lukančič ni znala napovedati, kdaj bo seznam pripravljen, saj ga pripravlja menedžment podjetja, vendar ga bodo pripravili skrbno in z vso pozornostjo ob upoštevanju vseh vidikov. Trenutno pa si intenzivno prizadevajo za pridobivanje novih poslov, saj ima po njenih besedah blagovna znamka velik ugled v tujini in zdajšnja prizadevanja naj bi sadove obrodila čez približno leto dni.