Mlinarji in kmetje pri odkupni ceni pšenice niso našli skupnega jezika. Foto: BoBo
Mlinarji in kmetje pri odkupni ceni pšenice niso našli skupnega jezika. Foto: BoBo
Kmetje nezadovoljni: 180 evrov za tono pšenice

Mlinarji si niso upali ponuditi višje cene, pustili pa so možnost, da kmetom dodajo kakšno premijo ali jim odštejejo stroške odkupa, je po pogajanjih povedala koordinatorica žitne verige in direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc.

Predstavnik mlinarjev Karel Pojbič iz soboškega Mlinopeka pa je po sestanku dejal, da več ne morejo ponuditi, saj bodo že tako ali tako poslovali z minimalnim dobičkom ali celo izgubo. "Želje kmetov so tako visoke, da ne upamo v te kombinacije, predstavljamo ljudi in njihova delovna mesta, ki so lahko ogrožena, in ne morejo mi vsiliti cene, ki ne pokrije stroškov," je še dodal Pojbič.
Po drugi strani pa je za vodjo pridelovalske strani Franca Küčana ponujena cena sramota. "Izhodiščna cena na Madžarskem je za krušno pšenico 167 evrov plus pariteta, ta je v Sloveniji 20 evrov, kar pomeni, da je cena skoraj 190 evrov," je povedal Küčan.

Mlinarjem je še očital, da bodo morali v tujini kupiti od 50.000 do 60.000 ton pšenice, za kar pa bodo pripravljeni plačati več. S tem ne spoštujejo dogovora iz žitne verige, da si bodo pomagali, kmetje pa po njegovih besedah za jesensko setev ne bodo imeli denarja.

Židan miri obe strani
Sindikat kmetov Slovenije je zato v imenu pogajalske skupine pridelovalcev v žitni verigi od ministra za kmetijstvo Dejana Židana tudi zahteval, da razpusti žitno verigo, ker predelovalci že drugo leto zapored enostransko določajo cene, ki so nižje od tržnih in od konkurenčnih.

Židan je nato v odzivu pogajalski strani pozval k ohranitvi mirne krvi. Poudaril je, da cena pšenice še ni usklajena. "Doslej je vedno prišlo do kompromisa in dajmo narediti vse, da v strpnem dialogu pridemo do takšne cene pšenice, ki bo kmetijam omogočala razvoj, hkrati pa omogočala zaslužek tistim, ki pečejo kruh," je dodal Židan.

Kmetje nezadovoljni: 180 evrov za tono pšenice