Carinska uprava je potrdila, da so pri trgovini z lesom ugotovili za skoraj 22 milijonov evro davčnih utaj. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Carinska uprava je potrdila, da so pri trgovini z lesom ugotovili za skoraj 22 milijonov evro davčnih utaj. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Les drago prodali in davke utajevali

Carinska uprava je potrdila, da so davčni inšpektorji v zadnjih treh letih v 993 nadzorih na področjih posredništva in trgovine na debelo, kamor sodi tudi trgovina na debelo z lesom, ugotovili za 21,9 milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti. Nadzori so bili tako opravljeni pri družbah, samostojnih podjetnikih in kmetih. Pri zadnjih je bilo v povprečju v tej dejavnosti dodatno ugotovljenih 51.248 evrov na nadzor, navaja carina.

Pri nadzorih so odkrili tudi več primerov sumov dela in zaposlovanja na črno, kar v približno 20 odstotkih. Ob tem so ugotovili, da delo opravljajo brezposelne osebe, upokojenci ali osebe, ki so zaposlene pri drugem delodajalcu.

Kmetje menijo, da je poročilo zelo zavajajoče
Po mnenju Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je izjava carine zelo splošna, nejasna in zahteva dodatna pojasnila. Po njihovem mnenju iz poročila ni jasno, katere kmete so nadzorovali, koliko so jih vključili v nadzor in kakšne vrste kršitev so ugotovili.

"Zato KGZS nasprotuje takšnemu pomanjkljivemu poročilu, ki zavaja javnost, saj ugotovitve niso dovolj natančno predstavljene in mečejo slabo luč na vse kmete," so zapisali v sporočilu za javnost.

V KGZS-ju so tudi prepričani, da pri kmetih takšne kršitve niso bile mogoče, saj kmet kot lastnik gozda pri prodaji svojega lesa (hlodov) ne plačuje davka na dodano vrednost, ker je obdavčen že s katastrskim dohodkom. Zato pričakujejo natančnejša pojasnila glede nadzora na kmetijah.

Ugotovitve se ne nanašajo na slovenske kmete
Podobno mnenje ima tudi Sindikat kmetov Slovenije. Ugotovitve carine se po njihovem mnenju ne nanašajo na slovenske kmete, temveč na druge udeležence v lesni verigi, kot so gozdna gospodarstva in razni preprodajalci oz. t. i. "lesni mešetarji".

Zato od davčne in carinske uprave zahtevajo javno objavo podatkov fizičnih in pravnih oseb, pri katerih so bile odkrite navedene nepravilnosti. Hkrati v sindikatu kmetov upajo, da bodo nadzorni organi v prihodnje sproti in natančneje opravljali svoje naloge in s tem pripomogli k zmanjšanju zlorabe trga z lesom ter k ponovni vzpostavitvi zdrave lesne verige.

Les drago prodali in davke utajevali