Gospodarstvo
Brez gospodarstva ni blaginje. Foto: Reuters

Dodaj v

"Ko gledamo koalicijsko pogodbo, je to za nas katastrofa"

Koalicijska pogodba in gospodarstveniki
4. september 2018 ob 13:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vodilni predstavniki gospodarske, obrtne in trgovinske zbornice ter dveh delodajalskih organizacij so vlado pozvali, naj takoj pristopi k oblikovanju socialnega pakta.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup je glede koalicijske pogodbe, ki odmeva zlasti zaradi zapisa zamisli o spremenjenem načinu obdavčitve kapitalskih dobičkov, ocenil, da je pogodba "zelo načelna, ko gre za predloge, kako izboljšati poslovno okolje, in zelo konkretna, ko gre za predloge višjega socialnega standarda, ki bo zahteval dodatne davčne zajeme".

"Zato ocenjujemo, da je treba vse cilje proučiti v širšem kontekstu finančne vzdržnosti in preveriti, kako vplivajo na gospodarstvo. Zato pozivamo vse koalicijske partnerje, da skupaj pregledamo posamezne vsebine koalicijske pogodbe in ocenimo, kaj je prioriteta, in določimo terminski plan," je povedal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

"Brez gospodarstva ni blaginje"
Predsednik Obrtne zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh in predsednik Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Marjan Trobiš sta poudarila, da "brez gospodarstva ni blaginje". Meh je bil zelo kritičen do Levice in njenega označevanja nekaterih podjetnikov. "Ne rušimo vlade, se pa ne strinjamo z Levico. Vlada v nastajanju mora spremeniti koalicijsko pogodbo," je poudaril.

Tudi predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah je dejala, da so v združenju zaradi tega zaskrbljeni oz. previdni. Moč Levice je po njenem mnenju, ne glede na njen politični status, velika. "Vlada bo prisiljena zahteve Levice spoštovati, to pa je na določenih točkah zelo, zelo nevarna zgodba," je menila.

Predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) Drago Delalut je dodal, da so tudi mali podjetniki "z izjavami v medijih in politikov zelo razočarani". "Ko gledamo koalicijsko pogodbo, je to za nas katastrofa. Pozivam vlado, naj trezno razmisli in pozove gospodarstvo, da sedemo skupaj in naredimo novo strategijo za večjo blaginjo vseh," je dejal.

Sogovorniki, zlasti Gorjup in Lahova, so namreč opozorili, da se mednarodne razmere zaostrujejo. Trgovinski spori in valutna tveganja nakazujejo, da se dobre razmere ne bodo nadaljevale, je menil Gorjup, Lahova pa je med drugim opozorila na padanje zaupanja potrošnikov glede ocene gospodarskega stanja in na razmeroma nizko kupno moč v primerjavi z EU-jem.

Koalicijska pogodba po Gorjupovih besedah obljublja postopno povečanje sredstev za zdravje, kulturo, pokojnine in minimalne plače, spremembe kolektivne pogodbe za javni sektor, dvig socialne pomoči, kar si želimo vsi. "A opozarjamo, da v mednarodnih razmerah za nas v gospodarstvu ni sprejemljivo, da bi se zaveze realizirale v hitrem obdobju brez sistematičnega pregleda, kaj je finančno vzdržno," je poudaril.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Korošec
# 04.09.2018 ob 14:43
Uspešno gospodarstvo, kjer je višek delovnih mest nudi delavcu večjo zasčito, varnost in blaginjo kot vsi sindikati in širokoustni socalisti skupaj mislim, da so se ljudje počasi že naučili tega.
Nikec3
# 04.09.2018 ob 15:17
A to, da je dvig davka na dobiček sovražni govor?

Pozivanje k nacionalizaciji in zmerjanju ljudi s "kapitalističnimi svinjami" definitivno je sovražni govor.
janin
# 04.09.2018 ob 14:01
Glede na smer davčne, gospodarske in zunanje politike ter na kadrovski potencial upam

da ta vlada prej razpade predno se sestavi.....

V nasprotne primeru se nam obeta nazadovanje na vseh področjih...
5tane
# 04.09.2018 ob 15:20
Dejstvo je da morajo bogati plačati svoj delež, dejstvo je pa tudi, da je državni aparat prevelik in ga je potrebno zmanjšati. In to precej. Ne pa, da se varčuje na socialno šibkih. Po moji logiki so oboji krivi za tako stanje. Vse pa izhaja iz nesposobnega vodenja države.
rumalina
# 04.09.2018 ob 15:29
Tule se nekateri zgražajo nad Akrapovičevo jahto (če jo sploh ima, jo je sam zaslužil), problem pa so Kučanovi velegospodarstveniki foruma21, izkazali so se bolj kot "telegospodarstveniki", lastnoročno so potopili Factor in Probanko in prispevali ogromen delež k bančni luknji tudi v NLB, Alenka je z dokapitalizacijo pokrila bančni rop za nazaj in ni nikogar poklicala na odgovornost, zato je odlična izbira (ministrica za infrastrukturo), za ropanje še naprej (2TDK). Medtem pa so lopovi za drobiž nazaj kupili podjetja, ki so jih zafurali, razliko pa smo plačali seveda mi. In zato Slovenija ni druga Švica.
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 14:11
Gospodarstveniki so udarili z vsemi topovi ker nikakor nočejo plačevati večje davke državi. To je normalno saj gospodarstveniki vedno želijo čimmanjše davke, ni pa normalno da jih podpira raja ki je na minimalcu.
pepar
# 04.09.2018 ob 15:11
Kapital dela kapital na finančnih trgih(al pa zgubo)
Kapital v gospodarstvu pa delajo vsi zaposleni,od razvojnega inženirja do zadnjega delavca za strojem.
Pretiravanje s strani levice in pretiravanje s strani lastnikov kapitala,je pa res,da je treba postavit na tehtnico tako kapital,kot zaposlenega in to PRAVIČNO OVREDNOTIT,ne pa da tisti ki ustvarjajo dodano vrednost po navadi dobijo le drobtine od kolača.
markoni123
# 04.09.2018 ob 14:26
Dobiček je moj, izguba pa kolektivna. Tako to gre.
A bejž no!? :(
Pa avto brez davka, pa hrana za familijo na firmo (brez davka), pa tale in tale račun dajte tudi na firmo. Pa ženi minimalna plača, pa minimalni prispevki v zdravstveno in pokojninsko blagajno, ker imam itak v štumfu svojo bogato penzijo. Vmes pa še kakšna jahturina brez davka ...
Kdo že plačuje davke v tej državi??? Navaden folk, ki dela od jutra do večera in mu sredi meseca od plače ne ostane nič in ga izterjajo za 10€ dolga. A podjetnik da plača prispevke za svoje delavce. A ne ne. To je krvavo zaslužen denar delavca, ki pa ga nikoli ne vidi, šefe pa stoka na vse pretege, koliko mora plačati prispevkov državi. Če tega prispevka ne bi bilo, ta denar ne bi izplačal zaposlenim ampak bi kupil najnovejši merđo pa parcelo z bazenom na primorskem ...
markoni123
# 04.09.2018 ob 14:41
Podjetniki imajo usposobljene in predane delavce. Od tu uspešno poslovanje. ;)
svabo
# 04.09.2018 ob 15:51
Oh prekleto sprenevedanje. Tile gospodje naj razmislijo samo o osnovni higieni, ki jo imajo vse okoliške države Evropske unije kot osnovni standard:
- davek na dobiček v povprečju efektiven v višini 20%
- Da stopi v veljavo davek na premoženje.
- Da je delodajalec obvezen plačati vsako delovno uro, kot naduro vse nad 40 urnim delovnikom.
Zdaj gospodje tole ni zapis nobene "rdeče" revolucije ampak čisto preprost kapitalistični standard v Evropski uniji. Zato je vse skupaj že prav norčevanje iz inteligence državljanov, ki svojo ustvarjeni kapital na trgu dela plačujejo po stopnji 34% +. Pa lep dan vsem, predvsem tistim, ki jih skrbi rdeča revolucija.
TineB
# 04.09.2018 ob 15:31
To ni koalicijska pogodba, to je jemalska pogodba.
copcop
# 04.09.2018 ob 15:17
"Brez gospodarstva ni blaginje"

Neumnost. Gospodarstvo je potrebno nacionalizirati in ga predati v roke ljudstvu, kot so to storili v Venezueli. Šele potem bomo imeli blaginjo, kot jo imajo tam.
pametnipišejo
# 04.09.2018 ob 14:37
Še v času gospodarske rasti, ko ni krize, vedno novi davki in obveznosti, namesto da bi trend šel v drugo smer. Potem bo pa prišla nova kriza, pa bodo imeli spet izgovor za nove davke. Da bi pa kaj uredili in spremenili, to pa ne. Krivite pohlep podjetnikov? Krivite raje slabo upravljanje države! Podjetniki imajo očitno dobre vodstvene sposobnosti, drugače ne bi preživeli. Državna uprava pa je tista ki je neučinkovita, a ker je državna si to lahko privošči in zahteva terja vse večje davke, tudi ko razloga za to nima.
sm0ve
# 04.09.2018 ob 14:26
Je jasno, da socializma ne bote špilal dolgo.
pohorjezeleno
# 04.09.2018 ob 15:32
Pravično je, da obdavčijo izplačilo dobička iz podjetja v žep. Ne pa vse povprek kot nekateri interpretirajo koalicijsko pogodbo. Ker to, kar Boscarol trdi, da bi ob prodaji hiše se dohodek štel v dohodnino je pa absurd, oz. neke vrste tiha nacionalizacija.
DeepBlue
# 04.09.2018 ob 15:37
@ rubin

'Če pa smo že pri begu, bi reku da bolj beži delovna sila kot kapital v tujino.' Le zakaj, ko pa se slovenski podjetniki tako trudijo za njihovo blagostanje ...
E24
# 04.09.2018 ob 15:25
@zvone112: Kdo pa raji da delo? Kdo rihta posle v tujini? Kdo skrbi za investcije in prihodnost? Kdo ima ideje, vizije in investira v razvoj? Kdo zvone?
Ker lahko pa gremo tudi vsi na plažo ležat, pa bomo vsi enaki. Popolnoma enaki in sproščeni!
Le siti ne bomo dolgo...
copcop
# 04.09.2018 ob 15:17
"Brez gospodarstva ni blaginje"

Neumnost. Gospodarstvo je potrebno nacionalizirati in ga predati v roke ljudstvu, kot so to storili v Venezueli. Šele potem bomo imeli blaginjo, kot jo imajo tam.
Zjesenic
# 04.09.2018 ob 17:01
Bla, bla. Dobro vedo, kako dobičke kanalizirati brez plačila davka, sedaj se pa sprenevedajo in lažejo. Kampanja SDS, da bi čim prej prišli do novih volitev.
Wega
# 04.09.2018 ob 14:55
Saj že kroži vic
- O šef, kakšna lepa jahta!
- Če boš pridno delal boš lahko prišel naslednje leto pogledat še lepšo!
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 16:04
@copcop

Na Norveškem niso izgnali Exxon in BP, saj niso neumni.

Jenkijev in Britancev še blizu niso spustili. Rajši so sami ustanovili Statoil asa, katerega lastnik je 70 % norveška država in sami črpajo, rafinirajo in prodajajo nafto svetu. Enako je hotel naredit Chavez, ampak nevednež se ni zavedal, da neokolonijam Zahoda to ni dovoljeno bogateti na račun lastnih naravnih bogastev. Kam pa pridemo, če Evropa in ZDA ne bi mogle več ropat Afrike in Latinske Amerike?
rubin
# 04.09.2018 ob 15:30
E24, mislim da bi še hitreje postali lačni če bi vsi v limuzinah rihtali posle, noben pa nebi delal na njivi in tovarni. Ideje in vizije ma pa uglavnem inženirskibin znanstveni sloj
ElTorro
# 04.09.2018 ob 20:54
Jaz sem tudo pavšalist a dvomim da bova še dolgo. Pod to vlado sedanja ureditev ni šans da ostane...

Res je, tudi jaz težko verjamem, da bo to ostalo. Žal. Pa sedaj plačujem več davka kot prej, ko nisem bil pavšalist - se je ponavadi nabralo dovolj vhodnih računov, potnih stroškov, dnevnic in ostalega, da je ostalo zelo malo za dohodnino.

Ampak raje sedaj plačam 100 EUR več vsak mesec državi, pa se ne rabim ukvarjati z računovodstvom, beležiti vsakega kilometra, ki ga naredim k strankam (in zbirati dokazil o tem), in nimam strahu da bo prišel nek neuravnovešen inšpektor, ki bo iskal dlako v jajcu samo da lahko napiše globo.

In če bodo to ukinili (ali spravili nazaj na staro neuporabno stanje), bomo pač vsi na slabšem - država bo dobila manj, jaz pa se bom več ukvarjal z birokracijo in manj s svojim dejanskim delom.
success
# 04.09.2018 ob 16:47
Eni ste res smesni. Zapomnite si to. Ce jaz odprem svoje podjetje, potem bom jaz odlocal, kaj se bo z tem podjetjem dogajalo in kaj bom pocel z dobickom, seveda ob pogoju da je vse poravnano do drzave. To, da bi pa jaz udejanjil svojo idejo in trdo delal, da mi bodo socialci ala mesecnik in kordez dolocali koliko bom dal je pa cisto mimo. Siromaka bo pa tak vedno motilo da ime nekdo denar. nikoli se pa noben ne vprasa, koliko zivcev in truda stoji za tem "denarjem" ki ga vsi vidimo. Je pa res, da so tudi nekateri t.i. podjetniki oz tajkuni, ki so zropali drzavo in banke za "odstranit", to je tudi res. Nikakor pa vse metati v isti kos.
el CARTEL
# 04.09.2018 ob 15:37
rubin
# 04.09.2018 ob 15:12
Prijavi neprimerno vsebino
Rente nepremičnin se lahko brez bojazni pobere. Nisem še slišal za zemljišča ki bi zbežala čez mejo:). Če pa smo že pri begu, bi reku da bolj beži delovna sila kot kapital v tujino :)


točno tako, zopet zadel bistvo mr. rubin

meni tudi bolj deluje, da zaradi izkoriščanja "delodjalcev" in izsiljevanja z čim nižjimi plačami, odhajajo delavci v tujino, delodajalci pa ostajajo in dobivajo nepovratna sredstva od države.

prav tako ne vidim delodajalce kako brskajo po kantah za smeti, tako kot nekateri, ki imajo službo (pri njih?)
Radoveden
# 04.09.2018 ob 19:47
uh kolk usajanja.

tisti ki se najbolj usajate, pozabljate da višja obdavčitev podjetnikov ne bo pripomogla k vašemu blagostanju. le kako si lahko to razlagate? kako se bo vam plača dvignila zaradi tega? kako? to me res zanima. ko bolj tepeš podjetnika se plača dvigne? pametno. potem jih je treba pribit na križ in plače bodo šle v nebo. nacionalizirat! najbolje. pa bo že Kordiš poiskal novega Akrapoviča da bo imel njegovo vizijo in znanje in zagnanost. ni problema.

izdaš dekret za delanje vrhunskih auspuhov in blagovnih znamk in to se zgodi. zakaj pa država z dekretom že sedaj ne poskrbi da imamo takoj nova uspešna podjetja in bomo zvišali davčne prihodke tako? naj bo ukaz, zakon, da se to takoj ustanovi in postavi in da začnemo molsti.

ali pa ne? mogoče bi pa najprej ljudi naplahtali da odprejo podjetja, jih spodbujamo, potem pa obrnemo ploščo in jih usekamo za nagrado. to bo najbolje. se ne bo treba nam matrat. to je to. potem pa ko ta podjetja imamo nacionalizirana, pa vanje nastavimo državne direktorje in ni vrag da ne bomo cuzali denarja še vsaj 10 let na polno.

sicer imamo problem ker bo denar iz firm odtekal tudi v privat žepe prijateljev politike in direktorjev, ampak to niti ni tak problem ker narod vse požegna pa tudi ni potrebno sprejet nobene odgovornosti.

torej... rizika ni, izgubit ni kaj. samo usekaš po teh prascih bogatih in ven leti denar.

kaj bo jutri naj se pa Janša ukvarja s tem. mu bomo naprtili da je on kriv, folk bo verjel in spet bomo zajahali svoje konje nazaj in furali našo politiko.

to je to.
Knight Kant
# 04.09.2018 ob 17:06
Wolfy --- 04.09.2018 ob 16:54
Ko bodo enkrat davki zvisani ni vec poti nazaj.
-----------
Kako da ne?
Davek na dobiček podjetij je bil nekoč 25%, zdaj je pa 19%.
Dividende so bile nekoč obdavčene v okviru dohodninske lestvice, zdaj pa so tudi za največje izplačevalce obdavčene cedularno s 25%.
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 15:46
@DeepBlue

Res je. Slovenski delodajalci tako vzorno skrbijo za blagostanje in razvoj svojih delojemalcev, da 8.000 po večini visoko izobraženih mladih zadnjih 10 let išče svoje priložnosti na senčni strani Alp. Ampak nič bat, Bosancev in Albancev je dovolj, da pokrijejo demografski manko. Sčasoma bomo mal manj bledolični, pa kakšen albanski osnovnošolski razred se zna pojavit v slovenskih urbanih središčih, to je pa to. Sarkazem press.
rubin
# 04.09.2018 ob 15:12
Rente nepremičnin se lahko brez bojazni pobere. Nisem še slišal za zemljišča ki bi zbežala čez mejo:). Če pa smo že pri begu, bi reku da bolj beži delovna sila kot kapital v tujino :)
deželan
# 04.09.2018 ob 20:36
Koalicijska pogodba po Gorjupovih besedah obljublja postopno povečanje sredstev za zdravje, kulturo, pokojnine in minimalne plače, spremembe kolektivne pogodbe za javni sektor, dvig socialne pomoči, kar si želimo vsi.
----------

Trditev drži, vsi si želimo več blaginje. Podjetniki so življensko zainetresirani, da imajo delavci dobre plačaa, saj le tako sklenejo ktog denar - blago -denar. Le delavci nimajo denarja, podjentiki nimajo dela. Na žalsot pa je stranka Levica na drugo strani brega in želi uvesti ekonomijo socializma.

Pot do večje blaginje je zelo preprosta, poglejmo kako so organizorani v Avstiji, kjer imajo boljše pokojnine, večjo socialo , večje plače v javnem ter gospodarstkem sektorju. V javnem sektorju imajo 1/3 manj zapsolenih torej moramo to storiti tudi mi in te prekomerno zaposlene v javnem sektorju prezaposlimo v gospodarstvu. Tako bomo lahko ustvarili BDP na prebivalsa kot ga imajo v Avstriji kar je realna osnova za večlji standard. Le smo razumni in se nam gre za blaginjo vseh, bomo ubrali ureditev Avstrije, le se nam gre za oblast Levice bomoubrali pot Venezuele.
Radoveden
# 04.09.2018 ob 19:54
"Hm kaj pa ostale sosede??? Al pa recimo cel EU??? ;)"

Večja kot je razvitost države temu primerni so davki in tudi temu primerna je konkurenčnost države in podjetniško okolje. Vidite samo davke, servisa pa ne. Z razlogom imajo v Nemčiji malenkost višje in na vzhodu precej nižje. Samo vam to ne dokapči.
pero-perica
# 04.09.2018 ob 18:46
pa še tole kaj meni davčni exspert ivan simič o luku mescu in davkih
Zato spoštovani politiki. Bolje bi bilo, da bi za formiranje vlade namesto napovedi zvišanja obdavčitve prihodkov (dohodkov) iz kapitala, uporabili kaj drugega.
V Fokusu

, Sobota, 1. september 2018 ob 14:23

Zadnje dni poslušam, da so podjetniki po nepotrebnem zagnali vik in krik glede zvišanja obdavčitve dohodkov iz kapitala ter, da so narobe razumeli zapis v koalicijski pogodbi. Razlag Luke Mesece pa sploh ne morem poslušati, ker so nestrokovne in neargumentirane. Preden nadaljujem s komentarjem, bom citiral zapis na 14. strani koalicijske pogodbe:

»Osebne prihodke iz kapitala in rent bomo vključili v osnovo za odmero dohodnine.«

To je nesporni zapis. In sedaj analiza zapisanega. Kot prvo, pravilno se zapiše osebne dohodke in ne osebne prihodke, saj imamo zakon o dohodnini in ne zakon o prihodnini. Kaj so dohodki iz kapitala je jasno zapisano v 80. členu veljavnega zakona o dohodnini. Dohodki iz kapitala so:

- dividende,

- obresti in

- dobiček iz kapitala, ki je dobiček dosežen z odsvojitvijo kapitala.

Torej, vsako izmikanje politikov, da z zapisanim niso mislili tega, na kar opozarjajo gospodarstveniki, je navadno sprenevedanje. Vključitev osebnih prihodkov (dohodkov) v osnovo za odmero dohodnine pomeni, da ti dohodki ne bodo več obdavčeni cedularno, to je neodvisno od dohodninske lestvice, temveč po dohodninski lestvici, kar pri izplačilih nad 70.907,20 evrov pomeni 50 % obdavčitev.

Zagovorniki višje obdavčitve kapitala, med katerimi je najbolj glasen uvodoma omenjeni politik Luka Mesec, nenehno govorijo o tem, da premožni plačajo nizek davek od dohodkov iz kapitala, delavci pa morajo od svoje plače plačati dohodnino po dohodninski lestvici. Kot prvo, gre za mešanje različnih vrst dohodka oziroma gre za mešanje jabolk in hrušk. Dohodek iz kapitala nima nobene veze s plačo. Praviloma tisti, ki imajo kapital, imajo tudi plačo in ravno tako plačujejo dohodnino od svoje plače.

V današnji Mladini sem v uredniškem komentarju (2. stran) zasledil zapis:

»In vsi, ki v tej državi živijo od dela, plačajo od svojih dohodkov v povprečju 34 odstotkov. Prodajalka, urednik revije, šofer, šef odnosov z javnostmi, direktorica razvoja, medicinska sestra ….«

Prav tako sem na 26. strani današnje Mladine zasledil zapis:

»V Sloveniji delavci državi plačajo 34 odstotkov svojega »dobička«, lastniki kapitala zgolj 20 odstotkov.«

Nihče pa nikjer ne navede, da vsi tisti, ki imajo kapital tudi živijo od dela, imajo plačo in od te svoje plače plačajo davek po progresivni dohodninski lestvici. Tako na primer:

- fizična oseba, ki nima otrok in prejema mesečno bruto plačo v znesku 1.000,00 EUR, plača od davčne

osnove 503,77 EUR, dohodnino v znesku 80,60 EUR, kar predstavlja 16,00 % obdavčitev.

- Fizična oseba, ki prejema povprečno slovensko mesečno bruto plačo, ki znaša 1.654,00 EUR, plača od

davčne osnove 1.013,24 EUR, dohodnino v znesku 200,04 EUR, kar predstavlja 19,74 %.

- Dohodnino po stopnji 34 %, katero omenja Mladina pa plačajo tiste fizične osebe, ki imajo bruto plačo visokih

5.800,00 EUR. Pri njih znaša davčna osnova 4.242,97 EUR in odmerjena dohodnina znaša 1.444,89 EUR, to

pa je 34,05 %. Zato menim, da v tej kategoriji niso prodajalke, šoferji, … Za mene je to manipulacija s podatki.

Poleg tega je potrebno razlikovati menedžerje, ki so menedžerji v svojih zasebnih podjetjih, ki vlagajo svoj denar v svoja podjetja in menedžerje, ki so menedžerji v velikih delniških družbah, katere v Sloveniji v glavnem nastavi politika. Poti do dobička in dobički v teh podjetjih so različni. Lep primer je Postojnska jama.

Zato mi je poteza g. Igorja Akrapoviča na nek način logična. V kolikor se bo odločil, da si bo izplačal vseh 32 milijonov dobička kot dividendo, bo danes, ko velja 25 % stopnja obdavčitve dividend, plačal 8 milijonov dohodnine, po predvideni spremembi davčne zakonodaje pa 15.977.056,54 EUR. Pa še to pod pogojem, da v letu izplačila ne bo imel nobenih drugih dohodkov. V kolikor pa ima plačo, bo znesek plačila dohodnine od izplačanih dividend še višji in se bo približal znesku 16 milijonov EUR dohodnine.

Po podatki Fursa je bilo v letu 2017 izplačanih 23,6 milijona EUR dividend, od katerih je bilo plačano 5,9 milijona EUR dohodnin, leto prej, to je 2016, pa je bilo izplačanih 15 milijonov dividend, od katerih je bilo plačano 3,7 milijona EUR dohodnine. Zneski so nizki.

To pomeni, da bo g. Igor Akrapovič samo s svojim izplačilom, če se bo odločil, da si letos ali naslednje leto izplača 32 milijonov dividend, plačal toliko dohodnine, kot so jo v zadnjih dveh letih plačali vsi, ki so si izplačali dobiček.

Zaključek je enostaven. Davčni prilivi iz naslova izplačanih dividend so zanemarljivi in zaradi tega napoved zvišanja obdavčitve teh dohodkov štejem:

- za nepotrebno napenjanje mišic,

- za nepoznavanje strukture davčnih prihodkov in

- za provokacijo oziroma vrženo kost ljudstvu.

Samo za primerjavo vam bom navedel davčne stopnje, po katerih izplačila dividend obdavčujejo nekatere države v naši soseščini:

- Hrvaška 12,0 %,

- Bosna in Hercegovina ne obdavčuje izplačila dividend,

- Črna Gora 9,0 % in

- Srbija 15,0 %.

Zato spoštovani politiki. Bolje bi bilo, da bi za formiranje vlade namesto napovedi zvišanja obdavčitve prihodkov (dohodkov) iz kapitala, uporabili kaj drugega.

Mag. Ivan Simič

P.S. V zadnji dneh smo prejeli kar nekaj klicev jeznih podjetnikov, ki želijo v tujino preseliti svoje podjetje oziroma dejavnost. V zvezi s tem vsem sporočamo, da bo v skladu s koalicijsko pogodbo šlo za zvišanje stopnje obdavčitve dohodkov iz kapitala. Gre za dohodke in obdavčitev fizičnih oseb in ne za obdavčitev podjetij oziroma pravnih oseb. To pomeni, da se v tujino mora preseliti fizična oseba, če ima družino, pa celotna družina. Postopek izstopa iz davčnega rezidentstva Republike Slovenije in pridobitev davčnega rezidentstva v drugi državi pa je kompleksen.
Knight Kant
# 04.09.2018 ob 17:00
Predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) Drago Delalut je dodal, da so tudi mali podjetniki "z izjavami v medijih in politikov zelo razočarani". "Ko gledamo koalicijsko pogodbo, je to za nas katastrofa. Pozivam vlado, naj trezno razmisli in pozove gospodarstvo, da sedemo skupaj in naredimo novo strategijo za večjo blaginjo vseh," je dejal.
--------------

Če bi v dohodninsko zakonodajo vrnili obdavčitev dividend, kakršna je bila v dohodninskem zakonu do leta 2006, ko so bile dividende vključene v dohodninsko lestvico, bi bilo to ugodneje od obstoječe 25% cedularne obdavčitve teh dohodkov za vse male podjetnike, katerih skupni letni dohodki (npr. plače + dividende) ne bi presegli zneska okoli 250.000 evrov. Ima gospodrska zborica podtek, koliko (kolikšen delež) njihovih "malih podjetnikov" presega ta znesek.
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 16:37
Tile predstavniki gospodarstva nimajo stika z realnostjo ali pa namerno zavajajo

Zadnjič sem gledal stare posnetke CNN, CNBC, par mesecev pred krizo leta 2008.
Poglejte si kake govori Larry Kudlow, trenutno v Trumpovi administraciji predlaga carine

Kako je zanimivo nekaj gledat za nazaj, kaj so nekateri govorili, preden so se potem zgodili neki dogodki

In potem samo primerjaš, kaj taki govorijo danes
FDVjevec
# 04.09.2018 ob 16:15
Brez gospodarstva ni denarja, ni Slovenije!!!
Kaj vas briga, če si kupujejo jahte ali druge luksuzne stvari? Denar je njihov in z njim lahko počnejo, karkoli želijo. Dokler pošteno plačujejo svoje delavce in vse davke državi, se nimate kaj vtikati v njihovo delovanje.
stari maček
# 04.09.2018 ob 16:12
Se vsako leto JU povečuje primankuje pa zdr.osebjs,policije,vojske.
copcop
# 04.09.2018 ob 15:57
@DvignSredinec
Ko je Chavez iz Venezuele izgnal Exxon in BP in nacionaliziral naftne vire, je Venezueli podpiral smrtno obsodbo. Chavez je želel po vzoru Norveške v Venezueli vpeljat državni naftni sklad, ki bi zagotavljal Venezuelcem trajno blagostanje.

Na Norveškem niso izgnali Exxon in BP, saj niso neumni. Zato živijo v blagostanju.
svabo
# 04.09.2018 ob 15:53
Pa še tale dodan stavek. Za Slovensko "gospodarsko" smetano je bila kriza 2008 božji dar. Še danes plačujejo maše zahvalnice. Ker jim je omogočil legalno sužnjelastništvo, ki ga danes pod pretvezo rdeče revolucije branijo na račun izkoriščanja delovne sile!
napoleon3
# 05.09.2018 ob 03:50
Gospodarstveniki naj se raje zamislijo zakaj se je pri nas tako močno okepila Levica. Sigurno ne zato ker vse tako briljantno špila, pri taki konjukturi in pomankanju delovne sile, po težki krizi ko se je zniževalo plače razkol med bogatimi in revnimi pa enormno zrasel, ko smo ostali skoraj brez srednjega razreda, plače pa se kljub temu ne zvišujejo nazaj na raven pred krizo. prekarstvo pa postalo pojem dela. Posujte se malo z pepelom in raje vsi stopite korak nazaj in šele ko bo delo spet cenjena dobrina ne pa razvrednotena beseda pridemo lahko do dobrega konsenza.
Zdrava pamet
# 04.09.2018 ob 21:04
Mala in mikro podjetja bodo najbolj na udaru. in praviioma so to podjetja, ki dobro poslujejo, da pa je temu tako, tudi dobro plačujejo svoje zaposlene, saj se zavedajo vrednosti le-teh.

Sem se ravno danes pogovarjala z enim od lastnikov takega mikro podjetja, kij je rekel, da resno razmišlja, da bo poslovanje preselil na tuje, da pa bo to verjetno pomenilo izgubo službe za 4 dobro plačane zaposlene v Slovenijie, ki jih, mimogrede, vse skupaj že precej skrbi. Kapital ne pozna meja, dobri delavci se najdejo povsod. Ne vem pa, kje bo potem Mesec in co. zbral denar za vse venezuelske projekte, ki jih imajo v mislih, ter seveda "organsko 6 x na dan" prehranjevanje in bivanje ilegalnih migrantov.

Če se to pot družno ne upremo politično-plenilski "eliti", potem pa se mi zdi, da resnično nismo vredni ...
stari maček
# 04.09.2018 ob 20:53
Ukinit občine,dovolj jih je 60 tsko kot nekoč,zapret šole z 5 učenci,druge inštitucije kamor pride nekaj strank na dan,imamo na 40 km razdalje bolnice.
Kako znižat JU ,če manjka medicinskega in policijskega kadra,v vojski.
ElTorro
# 04.09.2018 ob 17:50
@raintaker
Ja, govorim o dobičku podjetja, ki si ga izplača lastnik.

Pa da ne bo pomote - meni osebno bi to ustrezalo. Sem pavšalist, zato je moja splošna olajšava neizkoriščena. Na vse kapitalske dobičke (malo trgovanja z delnicami, malo dividend) sedaj plačam 25% dohodnine, po novem bi bili neobdavčeni. In tudi to se mi ne zdi ravno pošteno.
bkana777
# 04.09.2018 ob 17:49
malo še počakajmo, ko začnejo sindikati s svojimi zahtevami.
ni maitre
# 04.09.2018 ob 17:24
copcop
Zakaj pa se je zgodil Chavez v Venezueli? Je bilo folku mal dolgcajt ali so bili kakšni drugi razlogi?
Zjesenic
# 04.09.2018 ob 17:04
Ko so nam dvignili DDV, ste bili pa vsi tiho ? Tisto je udarilo navadnega delavca. Tole bo malenkost obdavčilo zares bogate, ki tako ali tako ne plačujejo skoraj nič.
Binder Dandet
# 04.09.2018 ob 16:52
Neverjetno kok zafrustrirancev je v tej drzavi. Pa sploh jim ni jasno, da so drzavo zafurali politiki in politicno poevazni, ki so razgrabili druzbeno premozenje in nategovali stotine in tisoce zaposlenih. Drzava jim pa odpustke v vecini deli na sodiscih. Vi bi pa sedaj obracunavali z malim goapodarstvom in tistimi, ki so firme sami postavili gor. Zblojenci. Res mi gre na k ta zarukana mentaliteta v sloveniji.
apache666
# 04.09.2018 ob 16:45
Teji nasi velekapitalisti so res revezi. Predlagam da zacnemo zbirat zamaske
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 15:37
@copcop

Imperij vrača udarec. Venezuela ima največje potrjene naftne rezerve na svetu. Ko je Chavez iz Venezuele izgnal Exxon in BP in nacionaliziral naftne vire, je Venezueli podpiral smrtno obsodbo. Chavez je želel po vzoru Norveške v Venezueli vpeljat državni naftni sklad, ki bi zagotavljal Venezuelcem trajno blagostanje. Glede na količino nafte, bi bil lahko povprečni Venezuelec bogatejši kot Norvežan. Valda ne bodo Jenkiji in Britanci dovolili, da venezuelski komunajzerji nadzirajo in profitirajo od največjih naftnih zalog na svetu. Lahko pošlje slab zgled drugim ameriškim neokolonijam. Kar se dogaja danes v tej državi je predstava za rajo. Najprej jim nabiješ sankcije na nivoju Kube, zagroziš vsem potencialnim kupcem venezuelske nafte, da z nakupom "kupijo" še zahodne sankcije, obenem financiraš bogato venezuelsko opozicijo, da namerno ustavi delo na plantažah in v fabrikah ter tako povzroči splošno pomanjkanje. Ko bo Venezuela naftne vrtine zopet prepustila v koncesije zahodnim naftnim družbam, bo naenkrat venezuelske krize konec. Pa ne rečem, da ni Madura neizobražena budala, ampak vzroki za krizo ležijo na strani imperija, ne venezuelskega socializma.
Ples
# 04.09.2018 ob 14:18
Kakšen stampedo ...
Sramota, GZS. A boste spet kakšen vlakec narisali?
Simba
# 04.09.2018 ob 22:06
zdrava pamet: "kij je rekel, da resno razmišlja, da bo poslovanje preselil na tuje, da pa bo to verjetno pomenilo izgubo službe za 4 dobro plačane zaposlene v Slovenijie, ki jih, mimogrede, vse skupaj že precej skrbi."

temu lastniku povej takole:
podjetje naj preseli v tujino. njegovi zaposleni nej vsak odpre s.p., in mu bodo vsak mesec lepo poslali račun za delo, ki ga bo plačal. zaposleni bodo seveda plačali minimalne prispevke (kao da so si izplačali minimalno plačo) in bodo imeli mnogo več denarja kot sedaj ko so normalno zaposleni.
vse kar morajo gledat je to, da ne prebijejo mejo za normirance.
plačevali bodo samo 4% davka in pa seveda minimalne prispevke za zdravstvo in zpiz.

aja, naj ga ne skrbi da bi on kršil kakšne zakone, ker "prekarno delo" je kaznivo samo za slovenska podjetja (no, za slovenska državna aka LUKA tud to ne velja).

tako imam jaz zaposlena 2 slovenca.

info:
med 40k in 45k gbp je plača povprečno dobrega programerja v UK.
jaz sem ponudil jima 45k eur kar znese cca 40k gbp.

zdej pa hiter izračun:
če bi ga zaposlil, bi moj bruto bruto bil 3.750 eur na mesec, on pa bi dobil ven okol 1.950 eur neto.
tako je pa odprl sp. in mi sedaj pošlje račun za 3.750 eur vsak mesec,
on plača 373 eur za minimalne prispevke in na koncu leta 4% od prometa.
če to prestaviva na letno raven, dobi 45.000 eur, plača 4.476 eur prispevkov in cca 1621 eur davka.
torej mu v enem letu ostane cca 38.900 eur kar znese na mesec 3.241 eur.
razlika med plačo če bi bil zaposlen 1.950 in njegovo "plačo" kot sp 3.241 je 1.291 eur.
toliko on dobi vsak mesec več ker imam firmo v tujini, podpisano pa imava pogodbo o sodelovanju.
Kazalo