Kodak je izgubil velik del zaslužka z upadom prodaje fotografskih filmov. Foto:
Kodak je izgubil velik del zaslužka z upadom prodaje fotografskih filmov. Foto:
Kodaku grozi stečaj

Kodak je na sodišču vložil prošnjo za začetek postopka prisilne poravnave (t. i. Chapter 11), saj ni našel kupca za 1.100 patentov s področja digitalne fotografije. Podjetje je novembra lani opozorilo, da mu lahko v letu dni zmanjka denarja, če mu ne bo uspelo prodati omenjenih patentov, za katere je nameravalo iztržiti več milijard dolarjev.

Vodstvo družbe, ki je nekoč veljala za pionirja na svojem področju, verjame, da je to nujen in pravilen korak za rešitev podjetja. Kodak je v četrtek pojasnil, da je dobil 950 milijonov dolarjev pri banki Citigroup in pričakuje, da mu bo tudi v postopku bankrota po Chapter 11, ki predvideva nadzorovano reorganizacijo in finančno sanacijo podjetja, uspelo financirati poslovanje in plačati zaposlene.

Izvršni direktor Kodaka Antonio Perez je v izjavi poudaril, da je vloga za zaščito pred upniki "nujen korak in prava poteza za prihodnost Kodaka". Odločitev Kodaka sicer ni presenečenje, saj se je o tem ugibalo že več tednov. Kodak pričakuje, da bo postopek, ki se nanaša le na njegove ameriške operacije, ne pa na mednarodno poslovanje, končan v letu 2013.

Od velikana do palčka
Podjetje Eastman Kodak Company, kot se glasi polno ime družbe, je v preteklih desetletjih zaznamovalo fotoindustrijo in je služilo velike vsote denarja predvsem s filmi malega formata. A ta trg se je s prodorom digitalnih kamer povsem sesul, poleg tega se je družba nenadoma spoprijela s tekmeci iz panoge elektronike.

Družba je na vrhuncu uspeha zaposlovala 145.000 ljudi, danes pa je vprašljivih obstoječih 19.000 delovnih mest. Vrednost njene delnice se je z več kot 80 dolarjev v letu 1996 lani znižala na vrednost manj kot enega dolarja. Kodak ob tem že več let tiči v rdečih številkah; zadnji skromni dobiček, ki ga je ustvaril, je tisti iz leta 2007.

Kodaku grozi stečaj