Delo je k prodaji deleža v Večeru zavezano zaradi presežne koncentracije, ki jo je leta 2009 ugotovil Urad RS za varstvo konkurence. Foto: BoBo
Delo je k prodaji deleža v Večeru zavezano zaradi presežne koncentracije, ki jo je leta 2009 ugotovil Urad RS za varstvo konkurence. Foto: BoBo

"Večerovi novinarji pozorno in zainteresirano spremljamo postopek prodaje Večera in izbiro kupca," sta v sporočilu zapisala predstavnika upravnega odbora Večerovega aktiva Društva novinarjev Slovenije in upravnega odbora zastopstva uredništva časnika Večer Kocjan in Planinšičeva.

Poudarila sta, da si zaposleni želijo pozitivnih sprememb in strateškega lastnika, ki bo omogočil razvoj podjetja in prilagajanje ter bo spoštoval poslanstvo Večera.

Špekulacij ne bodo dovolili
"Ne moremo pristati na špekulativne poskuse prevzema Večera in nasprotovali bomo vsakemu kupcu, ki ne bo izkazal nujno potrebne kapitalske ustreznosti in razvojne vizije za našo medijsko hišo," sta napovedala.

"Veseli bomo tistega lastnika, ki bo razumel družbeno odgovornost medija, zavezanost časnika javnosti, torej našim bralcem, in demokratično vlogo medija v sodobni družbi," sta sklenila.
Delo odprodaja Večer
Časopisno in založniško podjetje Delo, ki prodaja 202.788 delnic (oz. 79,24 odstotkov) Večera, samo še danes pričakuje nezavezujoče ponudbe, nato pa bo sledila tretja faza, v okviru katere bodo ponudniki oddajali zavezujoče ponudb.

Rok za oddajo teh ponudb bo objavljen v dopisu ponudnikom, ki jih bo prodajalec izbral za sodelovanje v tretji fazi. Odpiranje zavezujočih ponudb je začetek četrte faze, v okviru katere bodo sledila pogajanja za oblikovanje prodajne pogodbe in določitev končne cene.

Namero izrazilo šest ponudnikov
Predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli je po objavi razpisa 15. marca za STA dejal, da bodo lahko zanimanje za nakup Večera natančneje ugotovili po koncu druge faze, torej, ko bodo ponudniki oddali nezavezujoče ponudbe.
Po poročanju časopisa Finance je namero za nakup časopisno-založniške hiše Večer izrazilo šest ponudnikov, tri domača (Arima, Salomon in ARAH Consluting) in tri tuja podjetja (Styria, Vienna Capital Partners in Medici GMBH), vendar so nekateri že prej napovedali, da ponudbe ne bodo oddali, Styria pa naj bi se odločila zadnji trenutek.

Tokratni mednarodni razpis za prodajo Večera je že drugi. Delo je k prodaji zavezano zaradi presežne koncentracije, ki jo je leta 2009 ugotovil urad za varstvo konkurence, razpis pa je bil izdan skladno s soglasjem UVK-ja, ki je Delu dovolil, da prodajo sklene do konca letošnjega leta.