Za odkup projekta, ki je bil prvič predstavljen javnosti že leta 2007, sta se predlani zanimala tudi romunski sklad Prime Kapital in južnoafriški razvijalec nepremičninskih projektov Mas Real Estate, a od teh načrtov na koncu ni bilo nič. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Za odkup projekta, ki je bil prvič predstavljen javnosti že leta 2007, sta se predlani zanimala tudi romunski sklad Prime Kapital in južnoafriški razvijalec nepremičninskih projektov Mas Real Estate, a od teh načrtov na koncu ni bilo nič. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Podjetje Granit Polus je Slovenske železnice seznanilo z dogovori o vstopu novega lastnika v projekt Emonika. Granit Polus so sicer leta 2015 ustanovili nekdanji lastniki in menedžerji madžarsko-kanadske družbe Trigranit kot naslednika prvotnega investitorja v Emoniko. Pogodba o vstopu novega lastnika je bila sklenjena v torek, na SŽ-ju pa pričakujejo čimprejšnje nadaljevanje komercialnega dela projekta. Ta sicer vključuje tri projektna podjetja: Emonika hotel & stanovanja, Emonika poslovna stolpnica in Emonika nakupovalno središče.

Za novim vlagateljem madžarska banka OTP

Neuradno je kot novi lastnik projekta vpisana nepremičninska družba Mendota Invest, registrirana v Ljubljani. Lastnik pa je madžarska finančna družba Ho Me 2000 Vagyonkezelo, za njo pa naj bi stala madžarska banka OTP, ki že nekaj časa načrtuje prodor na slovenski trg. Pred leti se je tako v postopku privatizacije zanimala za nakup Nove KBM, zdaj pa je neuradno med najresnejšimi interesenti za nakup državne Abanke.

Kakšni so načrti novega lastnika, naj bi bilo znano v prihodnjih tednih, za zdaj pa jih madžarski investitorji še ne izdajajo. V preteklosti so bili v okviru komercialnega dela Emonike načrtovani hotel, poslovno-stanovanjska stolpnica in nakupovalno središče.

Projekt Emonika je bil kot javno-zasebno partnerstvo zastavljen že leta 2007. Foto: BoBo
Projekt Emonika je bil kot javno-zasebno partnerstvo zastavljen že leta 2007. Foto: BoBo

300 milijonov za komercialni del projekta

Za zdaj ni znana niti nova ocenjena vrednost gradnje komercialnih vsebin, generalni direktor Dušan Mes pa jo je v torek za POP TV ocenil na od 250 do 300 milijonov evrov. Hkrati je izrazil mnenje, da gre za zelo resnega investitorja, saj je ta že vložil precej denarja v odkup projekta, še kar nekaj pa ga bo moral do samega začetka del.

Prvotna partnerja v projektu, in Granit Polus, sta sicer konec lanskega leta sklenila sodno poravnavo v sporu, v katerem je arbitražno sodišče na Dunaju leta 2015 odločilo, da lahko pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu razdreta le sporazumno. S poravnavo sta se dogovorila, da bodo Železnice Madžarom prodale manjšinske triodstotne lastniške deleže v omenjenih podjetjih, Madžari pa so jim v zameno na zemljiščih, predvidenih za projekt, prepustili stavbno pravico.

80 milijonov za javni del projekta

S tem so padle tudi ovire za to, da se neodvisno od zasebnega dela projekta začne gradnja javnega dela Emonike, v okviru katere bo Ljubljana dobila prepotrebno novo avtobusno postajo in nadgrajeno železniško postajo. Na SŽ-ju so zapisali, da je zadnja ocenjena vrednost javnega dela projekta Emonika 80 milijonov evrov brez DDV-ja.

Slovenske železnice bodo pri tem ob Vilharjevi cesti zgradile novo avtobusno postajo, garažno hišo in predvidoma tudi novo poslovno stavbo. Ta projekt je, za zdaj še brez poslovne stavbe, ocenjen na 20 milijonov evrov brez DDV-ja. Država kot lastnik javne železniške infrastrukture bo nadgradila železniško postajo, vključno s preureditvijo tirov in peronov. Ocenjena vrednost tega dela projekta je 60 milijonov evrov brez DDV-ja. V okviru projekta naj bi uredili tudi infrastrukturo na širšem območju Emonike, torej na območju Masarykove in Vilharjeve ceste.
Projektna dokumentacija za javni del je po navedbah SŽ-ja v pripravi, sledi pa pridobivanje gradbenega dovoljenja. Začetek gradnje javnega dela Emonike je predviden v letu 2020.