Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je Banko Slovenije pozvala naj natančno spremlja poslovanje Delavske hranilnice. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je Banko Slovenije pozvala naj natančno spremlja poslovanje Delavske hranilnice. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Povod za razpravo parlamentarne komisije je bil članek v slovenskih medijih, v katerem je problematizirana nagla rast Delavske hranilnice, kar naj bi bilo povezano s tveganim poslovanjem. Komisija je Banko Slovenije zaprosila za ustrezno dokumentacijo, medtem ko jim je podatke o poslovanju poslala kar Delavska hranilnica.

Člani komisije so izrazili skrb glede ustrezne regulacije bančnega sistema, glede na pretekle slabe izkušnje, a ta skrb je po mnenju namestnice guvernerja Banke Slovenije Mejre Festić odveč, saj se je ureditev v EU-ju in tudi v Sloveniji spremenila tako, da se zgodba o davkoplačevalski pomoči bankam ne more ponoviti.

Stegne: Zaradi uspešnega poslovanja smo moteči
Predsednik uprave Delavske hranilnice Jože Stegne pa meni, da so z uspešnim poslovnim modelom ustvarili določeno vznemirjenje in postali moteč element v bančnem sektorju. "V letu 2005 smo se odločili za poslovni model biti najcenejši. Nismo izgubili niti centa na kapitalskem trgu, ni nas bilo zraven pri kreditiranju prevzemov podjetij, pri nasedlih naložbah in pri kreditiranju v švicarskih frankih," je izpostavil Stegne.

S cenejšimi storitvami so pritegnili visoko rast osebnih in poslovnih računov, potem ko je bančni sistem izgubil zaupanje. Stegne se zaveda, da rast pomeni tudi tveganje in dodaja, da uprava dobro skrbi za obvladovanje tveganj. "Vse imamo dobro zavarovano. Smo edini, ki se vsako leto uspešno dokapitaliziramo na trgu," je navedel Stegne in dodal, da njihove naložbe v mariborsko letališče predstavljajo 0,6 odstotka kreditnega portfelja, zato tu ne vidi nobene afere.