Naša država se v ozadje pomika tudi pri odlivih, pri katerih je v zadnjih 20 letih prednjačila.
Naša država se v ozadje pomika tudi pri odlivih, pri katerih je v zadnjih 20 letih prednjačila. "Kreiranje lastnih multinacionalnih podjetij se upočasnjuje, privabljanje investitorjev je težavno, odhajanje se dogaja. Konkurenčni položaj znotraj regije od vstopa Slovenije v EU izjemno nazaduje," opozarjajo na Centru za mednarodne odnose ljubljanske fakultete za družbene vede. Foto: BoBo
Denar
Nujni bi bili tudi intenzivni ukrepi na trgu dela - obdavčitev dela, sploh najbolje plačanih kadrov, bi bilo treba znižati, povečati pa bi bilo treba fleksibilnost trga dela, kažejo raziskave, opravljene med investitorji. Foto: BoBo

Svetovno investicijsko poročilo, ki ga pripravlja Konferenca ZN-a za trgovino in razvoj (Unctad), je pokazalo, da Slovenija zaostaja tako za Evropo kot za svetom. Podatki za leto 2013 našo državo uvrščajo celo na zadnje mesto v regiji srednje in vzhodne Evrope.

"V primerjavi z regijo Slovenija ostaja na zadnjem mestu. Prav vse države - relativno gledano -dobivajo večje prilive tujih neposrednih investicij," je ob predstavitvi poročila Unctada v Ljubljani poudarila Andreja Jaklič s Centra za mednarodne odnose ljubljanske fakultete za družbene vede.

Naša država se v ozadje pomika tudi pri odlivih, pri katerih je v zadnjih 20 letih prednjačila. "Kreiranje lastnih multinacionalnih podjetij se upočasnjuje, privabljanje investitorjev je težavno, odhajanje se dogaja. Konkurenčni položaj znotraj regije od vstopa Slovenije v EU izjemno nazaduje," je opozorila Jakličeva.

Obdavčitev dela bi bilo treba znižati
Za zaupanje investitorjev so po besedah Jakličeve bistveni ukrepi vzpostavitev trdnega pravnega reda in zaupanja v pravno državo, torej izboljšanje delovanja predvsem sodnih institucij in spoštovanja pravil. Nujni bi bili tudi intenzivni ukrepi na trgu dela - obdavčitev dela, sploh najbolje plačanih kadrov, bi bilo treba znižati, povečati pa bi bilo treba fleksibilnost trga dela, kažejo raziskave, opravljene med investitorji.

"To so najbolj pereče ovire, sledijo pa jim dolgi postopki pri pridobivanju dovoljenj pri širitvah in nakupu zemljišč ter nelikvidnost v državi," je poudarila sogovornica, ki dodaja, da se naštete ovire v raziskavah pojavljajo na prvih petih mestih, še posebej problematično pa je, da ohranjajo svojo težo že zadnjih sedem ali osem let in se v očeh tujih investitorjev ne zmanjšujejo.

"Zniževanje davkov mora spremljati tudi racionalizacija v javnem sektorju"
V Sloveniji pa so velika težava za tuje vlagatelje še politična nestabilnost, nestabilno davčno okolje in nizka produktivnost. Anže Burger s FDV-ja se je tako med drugim zavzel za uvedbo socialne kapice, kar je po njegovih besedah v kratkem času mogoče samo z nadomestitvijo izpadlih prihodkov s prihodki iz drugih virov. "Zniževanje davkov mora spremljati tudi racionalizacija v javnem sektorju," je poudaril, kot enega od mogočih dodatnih prilivov v proračun pa izpostavil nepremičninski davek.

V investicijskem poročilu napovedi za gibanje tujih neposrednih investicij v Sloveniji ni, a večina ocen ne kaže pozitivne slike. "Nekateri inštituti so prej pričakovali še dobre obete za leto 2014 zaradi pričakovane privatizacije in prodaje Mercatorja in Telekoma Slovenije ter pritiskov Evropske komisije. Zadnji dogodki pa pravzaprav povečujejo negotovost in spet ustavljajo prilive in načrtovane investicije v Slovenijo," je še poudarila Jakličeva.