Po lanskem strmem padcu sledi letošnji rahel dvig. Foto: EPA
Po lanskem strmem padcu sledi letošnji rahel dvig. Foto: EPA
Darja Radić
Gospodarska ministrica bo vladni pogled na lestvico konkurenčnosti predstavila ob 13.45. Foto: BoBo
Upokojenci
Vlada je kot rešitev za izboljšanje konkurenčnosti v ospredje postavljal strukturne reforme. Foto: MMC RTV SLO

Švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD) je izdal poročilo in lestvico konkurenčnosti držav za leto 2011. Lanski globok padec Slovenije z 32. na 52. mesto je sprožil veliko polemik. Letos so jo v inštitutu uvrstili na 51. mesto.

Na vrhu znova ZDA, Nemčija šest mest višje
IMD je na lestvico uvrstil 59 gospodarstev, prvo mesto pa si delijo ZDA in Hongkong, pred lanskim zmagovalcem Singapurjem. Lani so bile ZDA prvi po več dekadah šele na tretjem mestu. Na četrto mesto se je zavihtela Švedska, kar po mnenju inštituta izpostavlja konkurenčnost nordijskega gospodarskega modela.

Recesija se je manj dotaknila "odporne" Švice na petem mestu (lani četrta) in "prožnega" Tajvana, ki je z lanskega osmega poskočil na šesto mesto, piše v sporočilu za javnost IMD-ja. Med prvo dvajseterico so le štiri velika gospodarstva. Nemčija je napredovala za šest mest in je letos 10.

Lani za padec "krivo" ohranjanje socialne povezanosti
Po lanskem globokem padcu je premier Borut Pahor dejal, da je Slovenija "tudi na račun konkurenčnosti, krepila socialno povezanost," zato naj bi bil lanski padec pričakovan. Prav tako je dejal, da padec konkurenčnosti ne more biti posledica "politike enega leta, ampak politike vrste zadnjih let". Pahor je tako lani maja (ne)konkurenčnost označil za enega (poleg primanjkljaja) glavnih težav Slovenije in napovedal, da bo vlada to področje reševala s strukturnimi reformami. Kot je znano, na to področje sodita tudi padli zakon o malem delu in pokojninska reforma, o kateri bodo volivci odločali 5. junija.