Novi lastnik Peka naj bi postal hrvaški
Novi lastnik Peka naj bi postal hrvaški "kralj železa". Foto: BoBo

Lastniki Peka, država, ki ima v lasti 66,80-odstotni delež družbe, DSU s 25,23 odstotka, Gorenjska banka s 5,86 odstotka in SKB banka z 2,11 odstotka delnic, bodo od prodaje Peka prejeli dva milijona evrov, piše Dnevnik.

Kupnina Osimpexa je sicer za milijon evrov nižja od tiste, ki jo je za Peko ponujal Blue Rose Trust Fund s sedežem v davčni oazi Delaware v ZDA. Toda izbrana ponudba je, upoštevajoč še druge dejavnike, bistveno boljša od druge ponudbe.

Osiješko podjetje Osimpex bo namreč Peko dokapitaliziral s štirimi milijoni evrov, s čimer bo družba dobila nujno potreben svež kapital. V prihodnjih petih letih pa se je Osimpex zavezal v razvoj družbe vložiti skupaj dva milijona evrov oziroma 400.000 evrov na leto, poroča Dnevnik.

Peko v Sloveniji zaposluje 380 delavcev, Osimpex pa se je zavezal, da bo najmanj 5 let obdržal 280 zaposlenih. Za vse zaveze bo Osimpex predložil ustrezne garancije. Kot še piše Dnevnik, pa ni bil Blue Rose Trust Fund pripravljen na nikakršna vlaganja v družbo, prav tako pa ni bil pripravljen z ničimer jamčiti za ohranitev delovnih mest. Pripravljen je bil le plačati tri milijone evrov kupnine.

Novi lastnik Peka kralj železa?
Osimpex je sicer v lasti Željka in Nade Biloš, s povezanimi podjetji pa se ukvarja s proizvodnjo in veletrgovino z železnimi in jeklenimi izdelki, Biloša pa na Hrvaškem zato pogosto imenujejo kralj železa. Od leta 2008 Osimpex obvladuje tudi enega največjih trgovskih centrov v vzhodni Hrvaški Portanovo, v katerega je investiral okoli 80 milijonov evrov. Kot navaja Dnevnik, je v preteklosti Biloš med drugim kupil tudi osiješko televizijo in jo pozneje prodal slavonski televiziji.

Peko je v težavah od srede lanskega leta, ko mu je močno padla prodaja obutve predvsem na slovenskem trgu. Vlada je sicer že pred tem določila, da bi bilo treba družbi do konca lanskega leta najti zasebnega investitorja, ki bi za njeno dokapitalizacijo zagotovil najmanj dva milijona evrov. S tem bi država zagotovila, da šest milijonov evrov, ki jih je konec predlanskega leta vložila v Peko, Evropska komisija ne bo obravnavala kot nedovoljeno državno pomoč.

Za nakup 100-odstotnega deleža Peka sta v roku prispeli dve nezavezujoči ponudbi, po izteku pa še dve, ki jih v Slovenski odškodninski družbi zato niso mogli upoštevati.