Guvernerju se zdi zamisel o holdingu, ki bo obenem slaba banka, slaba. Foto: BoBo
Guvernerju se zdi zamisel o holdingu, ki bo obenem slaba banka, slaba. Foto: BoBo
NKBM in NLB
Vse tri banke (NLB, NKBM in Abanka) so solventne, so po besedah guvernerja Banke Slovenije pokazali skrbni pregledi. Foto: BoBo

Marko Kranjec tako, če se bodo razmere v gospodarstvu še slabšale, ne izključuje ne morebitnega čiščenja portfeljev bank ne prošnje za pomoč evropskim finančnim skladom, pri čemer pa poudarja, da je o tem za zdaj še prezgodaj govoriti. Vsekakor pa je to opcija, če ekonomske politike ne bodo dovolj stabilizacijske, pravi.

Pojasnjuje, da je slabih terjatev v bančnem sistemu manj, kot špekulirajo nekateri mediji. Koliko jih je, pa ne želi razkriti. Po prenosu slabih terjatev iz bank - guverner se izogiba besedi slaba banka -, naj bi se banke sicer razbremenile, kar pa ne pomeni, da se bo obseg kreditiranja podjetij avtomatično povečal: "Povečanje kreditiranja ni samo stvar bank, je tudi stvar realnega gospodarstva, ki povprašuje po kreditih in ponuja dobre projekte za financiranje."

In kaj razkrivajo skrbni pregledi v NLB-ju, NKBM-u in Abanki? "Do zdaj so vse banke ostale solventne, se pa kvaliteta portfelja, to se strinjamo, slabša. In to nas skrbi," odgovarja Kranjec.

Holding, ki bo obenem slaba banka? Slaba zamisel.
Najnovejša ideja vlade o ustanovitvi novega holdinga, na katerega bi se prenesle tako slabe terjatve bank kot tudi upravljanje državnega premoženja AUKN-ja, Soda in Kada, pa se guvernerju ne zdi smiselna. Kot poudarja, bi bilo ti dve vprašanji treba obravnavati in reševati ločeno. "Kot mi razumemo osnutek, naj bi bil ta holding bančna organizacija. Mi pa menimo, da mora biti to organizacija za upravljanje, in o tem se bomo z vlado še pogovarjali," še napoveduje.

Urška Jereb Brankovič, Druga jutranja kronika, Radio Slovenija