Krašek AVK vodi od leta 2012, ko je bila agencija preoblikovana iz urada za varstvo konkurence. Foto: BoBo
Krašek AVK vodi od leta 2012, ko je bila agencija preoblikovana iz urada za varstvo konkurence. Foto: BoBo
Odstopil Krašek, prvi mož Agencije za varstvo konkurence

"Poudariti želim, da moje zasebno življenje ni nikoli ogrožalo strokovnosti in nepristranskosti mojega dela in dela AVK-ja," je Krašek zapisal v sporočilu za javnost. "Je pa žal delo agencije moteno zaradi nenehnih pritiskov, ki smo jih s sodelavci deležni zato, ker smo opravljali svoje delo in se jim uspešno upirali. Osebno sem že več kot dve leti deležen zasledovanj, nedovoljenih snemanj, fotografiranj, izsiljevanj, blatenja v medijih in številnih anonimk. V zadnjih mesecih so se povečali tudi neposredni pritiski na mojo družino," je še zapisal. Krašek v "okolju, ki dopušča takšna dejanja", ne želi več delati.

V preteklih dneh so se sicer pojavila namigovanja na konflikt interesov na AVK-ju. Krašek naj bi namreč prijateljeval z odvetnico Matejo Čuk iz odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, ki zastopa stranke v postopkih.

Krašek in Mateja Čuk naj bi se v vsaj petih primerih, o katerih je odločal AVK, znašla na nasprotnih bregovih. Gre za odločanje o koncentracijah Sija in Perutnine Ptuj, Agrokorja in Adriatica.net, Gen-I in Elektro energije, Wire Tehnology in Trafilerie Industriali ter Dinos, Gorenje Surovina družba za predelavo odpadkov in Unire, je poročal Požareport.

Krašek AVK vodi od leta 2012, ko je bila agencija preoblikovana iz urada za varstvo konkurence. Tega je vodil Damjan Matičič. DZ ga je za direktorja agencije potrdil 14. decembra 2012.

Brez nasprotovanja koncentraciji med Agrokorjem in Mercatorjem
Med odmevnejšimi odločitvami v času Kraškovega mandata so koncentracija med Agrokorjem in Mercatorjem, ki ji ni nasprotoval, ter ugotavljanje zlorabe prevladujočega položaja pri Pro Plusu in Geoplinu pa tudi kartelno dogovarjanje družb DZS, Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux pri prodaji pisarniških potrebščin državni javni upravi.

V zadnjem času so bile med pomembnejšimi odločitvami tudi odobritev združevanja Gen-I in Elektro energije ter zelena luč Heinekenu za prevzem Pivovarne Laško.

Odstopil Krašek, prvi mož Agencije za varstvo konkurence