Krka je pred prevzemom manjše farmacevtske družbe na Kitajskem. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Jež
Krka je pred prevzemom manjše farmacevtske družbe na Kitajskem. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Jež
Krka
Krkini rezultati so v prvem polletju dobri. Foto: Bobo

Jamnik, med drugim nekdanji prvi mož Kapitalske družbe, nekdanji prvi nadzornik Telekoma Slovenija in nasploh ena najbolj znanih oseb na področju korporativnega upravljanja v Sloveniji, bo na predlog Modre zavarovalnice nadomestil Simono Razvornik Škofič, ki je ta teden iz osebnih razlogov odstopila iz nadzornega sveta.

Nemec Fabry je v preteklosti deloval tako v okviru kozmetičnega velikana L'Oreal kot farmacevtskega koncerna Novartis. Med drugim je bil med 2007 in 2014 tudi prvi mož nemške podružnice Novartisove generične veje Sandoz. Del Sandoza je tudi ljubljanski Lek. Trenutno sicer deluje kot samostojni svetovalec.

Fabry bo na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) v nadzornem svetu nadomestil nekdanjo članico uprave Anjo Strojin Štampar, ki jo je skupščina danes na predlog upravljavca državnih naložb odpoklicala kot nadzornico.

Na Fabryjevo izvolitev je izpodbojno tožbo na skupščini napovedal predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič, ki je izpostavil predvsem Nemčevo delovanje v okviru Sandoza kot Krkinega tekmeca.

Krka pred prevzemom kitajskega farmacevta
Na skupščini delničarjev je predsednik uprave Jože Colarič napovedal, da je Krka pred prevzemom družbe na Kitajskem. Proučili so več prevzemnih priložnosti, konec lanskega leta pa "identificirali tarčo, s katero bi lahko pridobili najmanj 51-odsotni lastniški delež".

Gre za manjšo družbo, ki se ukvarja s farmacevtskim razvojem, ima veliko znanja z regulatornega področja in razpolaga z manjšimi kapacitetami za proizvodnjo tablet, suspenzij in injekcij. Njena trenutna letna prodaja znaša manj kot 10 milijonov evrov. Ta družba bi lahko Krki služila kot osnova za vstop na kitajski trg.

"Julija sledijo zaključna pogajanja. Če bodo uspešna, bo transakcija zaključena do konca poletja. Če pogajanja ne bodo uspešna, bodo dejavnosti usmerili na druge tarče," so še navedli v Krki.

Povečanje dobička
Skupina Krka je v prvem polletju sicer ustvarila 655 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je največja prodaja v prvem polletju doslej. Čisti dobiček je povečala za 31 odstotkov na 91,7 milijona evrov.

Krka je 612,1 milijona evrov prihodkov, oz. 93 odstotkov prodaje skupine, ustvarila na tujih trgih, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Krke. Prodaja se je na medletni ravni povečala za 8,5 odstotka. Za letos načrtujejo 1,22 milijarde evrov prihodkov.

Ocenjeni dobiček iz poslovanja (EBIT) skupine v višini 122,4 milijona evrov je bil za 30 odstotkov večji kot v primerljivem lanskem obdobju, ocenjeni dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) v višini 176,9 milijona evrov pa je bil višji za 20 odstotkov.

Po prvih ocenah je dobiček pred davkom skupine od januarja do konca junija dosegel 109,2 milijona evrov, kar na letni ravni predstavlja 35-odstotno rast.