Novomeška Krka je mednarodno generično farmacevtsko podjetje, ki izdelke prodaja v več kot 70 državah sveta. Foto: Goran Rovan
Novomeška Krka je mednarodno generično farmacevtsko podjetje, ki izdelke prodaja v več kot 70 državah sveta. Foto: Goran Rovan
Predsednik uprave Krke Jože Colarič o sankcijah proti Rusiji
Jože Colarič
Colarič napoveduje borbo na vseh tržiščih. Foto: Goran Rovan

Matični družbi Krka je prodaja v prvem letošnjem polletju v primerjavi z lanskim nekoliko upadla, je na novinarski konferenci razkril predsednik Krkine uprave Jože Colarič.

Dobiček iz poslovanja družbe se je primerjalno znižal za šest odstotkov, na 114,2 milijona evrov, čisti dobiček pa se je zvišal za šest odstotkov, na 98,8 milijona evrov.

"Borba na vseh tržiščih"
Predsednik uprave je napovedal, da v Krki do konca leta pričakujejo boj na vseh tržiščih in za doseganje letnih poslovnih načrtov, kar pomeni prodajo v znesku 1,245 milijarde evrov in glede na lani dobro štiriodstotno rast.

Tri izmene
Naročil imajo veliko. V veliko primerih v Krki obratujejo tudi v treh izmenah, nekatere njihove linije pa bodo obratovale tudi prve dni letošnjega kolektivnega dopusta, ki bo potekal v prvi polovici avgusta, je dodal.

V Ukrajini manj kupujejo
Colarič je nadaljeval, da so bile marsikatere med njihovimi prodajnimi regijami letos uspešne, ponekod pa se je Krkina prodaja tudi znižala. Na primer v Ukrajini, kjer je glede na lansko prvo polletje letos padla za približno desetino oz. za približno tri milijone evrov.

Omenjeni padec je majhen, je ocenil, sicer pa na tamkajšnjem trgu ne ugotavljajo kakšnih posebnosti. Svoje blago tam normalno dobavljajo in prejemajo plačila, nekaj težav pri delu pa imajo Krkini strokovni delavci na ukrajinskem jugovzhodu.
Krka je del gospodarske delegacije, ki je obiskala Turkmenistan s predsednikom države Borutom Pahorjem.

Sankcije proti Rusiji
Glede nabora gospodarskih ukrepov in sankcij, ki jih Evropska unija pripravlja proti Rusiji, pa je dejal, da pričakuje le, da bo "veliko grmenja in malo dežja". Za področje prodaje zdravil pa ob sankcijah tudi velja, da je izvzeto, je pojasnil. V Krki si gospodarskih sankcij proti Rusiji ali česa podobnega ne želijo. Če bodo uvedene, pa se jim bodo - podobno kot sankcijam v polpretekli zgodovini - prilagodili, je pristavil.

Colarič je tudi za stanje na trgu proizvodnje generičnih zdravil ocenil, da je še vedno največ priložnosti med Vladivostokom in Lizbono. Tako do konca leta v zahodni Evropi pričakujejo rast. V srednji Evropi pričakujejo približevanje ravni prodaje preteklega leta, hkrati pa ob domnevi, da se razmere v bližnjem prostoru ne bodo poslabšale, rast v prihodnjih letih pričakujejo tudi v vzhodni Evropi.

Med drugim je še navedel, da bo skupina Krka za letošnje naložbe skupaj namenila 167 milijonov evrov. Od tega zneska so v prvem polletju za vlaganja in naložbe namenili že približno 89 milijonov evrov, je še povedal Colarič.




Predsednik uprave Krke Jože Colarič o sankcijah proti Rusiji