Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 16 glasov Ocenite to novico!
false
Krška nuklearka se konec tedna vrača v električno omrežje. Foto: BoBo
VIDEO
Krška nuklearka se vrača...

Dodaj v

Krška nuklearka se konec tedna vrača v električno omrežje

Remont je stal 20 milijonov evrov
2. november 2016 ob 16:09
Krško - MMC RTV SLO, STA

V Nuklearni elektrarni Krško so začeli postopno segrevanje in preostale priprave na vnovičen zagon po nekaj več kot 30 dni trajajočem remontu. V omrežje jo bodo znova vključili konec tedna.

Po opravljenih remontnih delih so sicer priprave in segrevanje delovnih sistemov, kar omogoča preverjanje pravilnega delovanja, začeli že pretekli konec tedna, a so zaznali odstopanja pri dveh izolacijskih ventilih sistema tesnilne vode reaktorskih črpalk, zato so ju zamenjali.

Vnovični zagon, ki vključuje segrevanje delovnih sistemov, preverjanja in sinhronizacijo, so tako sredi tega tedna začeli znova, so pojasnili v Nuklearni elektrarni Krško (NEK). Uspešno ponovno vključitev v električno omrežje pa predvidoma pričakujejo konec tega tedna.

8,23 milijarde kilovatnih ur
Tokratni remont so začeli po izključitvi NEK-a iz omrežja 1. oktobra. Predsednik uprave NEK-a Stane Rožman je ob njegovi napovedi povedal, da naj bi ta stal približno 20 milijonov evrov, v nuklearki pa bodo strošek pokrili z lastnimi sredstvi.

Po njegovih besedah je NEK od zadnjega remonta oziroma zadnjih 18 mesecev deloval izjemno stabilno, brez varnostnih incidentov in samodejnih ustavitev. Elektrarna je dosegla visoko raven jedrske varnosti in v omrežje oddala 8,23 milijarde kilovatnih ur električne energije. Predvsem pa je gorivo v navedenem obratovalnem obdobju ostalo nepoškodovano, je pristavil Rožman.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Kenzu
# 02.11.2016 ob 18:17
O glej no glej ga, kateri nacrti so ponarejeni
Prosim ce nas lahko razsvetlis
pepieinschlag
# 03.11.2016 ob 16:45
Sem skrajšal novico, če se ti že šiht izteka in moraš domov.
Raziskavo so delali Nemci, objavljena je bila pa v Mladini in ne Večernjaku V območju 16 (šestnajstih) elektrarn.
In prav vi, »strokovnjaki« iz NEK zbirate podatke o vseh možnostih in ne startate na prvo žogo???

raziskava strokovnjakov Inštituta za epidemiologijo iz Mainza o pojavnosti raka na območju šestnajstih nemških jedrskih reaktorjev.
Eska
# 03.11.2016 ob 13:40
Načrtov je mnogo. Vsako naštevanje bi pomenilo informacijo za možnost zlorabe.
Ob NEK je zasajen obsežen sadovnjak jablan. Zaradi zbiranja informacij o radiaktivnosti? Verjetno dobro uspevajo, saj se toplota čuti v okolju.
Samo enaka oprema lahko nudi podatke, ki so uporabni za oblikovanje informacij. Oprema je rezultat tehnološkega razvoja in tudi življenjski pogoji niso isti.
pepieinschlag
# 03.11.2016 ob 08:43
Če te bo kaj razsvetlilo....

Ob jedrskih reaktorjih večja pojavnost raka

Da je zaskrbljenost krajanov upravičena, dokazuje tudi najnovejša raziskava strokovnjakov Inštituta za epidemiologijo iz Mainza o pojavnosti raka na območju šestnajstih nemških jedrskih reaktorjev. Javnost je bila šokirana ob podatku, da pojavnost raka pri otrocih do petega leta starosti, ki so med leti 1980 in 2003 živeli v radiju petih kilometrov od jedrskih reaktorjev, za 66 odstotkov presega nemško povprečje, pri levkemiji pa celo za 120 odstotkov. Raziskava je bila uradno objavljena oktobra lani. Hrvaško podjetje Pliva je na svoji spletni strani o izsledkih raziskave poročalo novembra lani, sredi decembra pa se je o tem obširno razpisala tudi nemška revija Focus.
Medtem pa slovenska javnost o raziskavi ne ve praktično nič. Študijo o pojavnosti raka je po naročilu ARAO pred časom izdelal tudi ljubljanski Onkološki inštitut. Predstavitve te raziskave se je udeležil tudi predstavnik civilne iniciative Globoko Milan Cizl. "Povedali so nam le, da imamo veliko srečo, saj naj bi živeli v okolju, kjer ni nobenega razloga za bojazen. Ko pa smo hoteli izraziti pomisleke, sploh nismo prišli do besede. Dobro vem, da je študija v hudem navzkrižju s podatki, ki smo jih izvedeli v neformalnih pogovorih z zdravstvenim osebjem slovenskih bolnišnic," je Cizl nedavno izjavil za revijo Mag.

http://www.mladina.si/95639/do-soglasja-s-podkupnino/

Aja saj res... takrat ko so dejanski izpusti, kot npr. leta 2008, NEK.ovci, občina in civilna zaščita naredijo vse kar je mogoče, da se o tem ne ve nič, oziroma so prebivalcem Krškega razložili, da gre za vajo.

Croatia complains it was kept in the dark after Slovenian reactor incident, while others were told leak was an ‘exercise’
http://www.bellona.org/articles/articles
_2008/croatia_indark

Despite an European Union-wide warning about a possible radiation leak at the Krsko Nuclear Power Plant in Slovenia, officials from neighboring Croatia, which is presently only a candidate for EU membership, complained on local media in Zagreb that they were “the last to know” about the incident at the plant that the two countries co-own. Charles Digges, 05/06-2008 Meanwhile officials from Austria, Italy and Hungary said they had been informed that the coolant leak at the Krsko plant was only an exercise, while the rest of Europe had been told of the actual proportions of the event, Slovenian Environment Minister Janez Podobnik said Thursday.

aristotel
# 04.11.2016 ob 08:02
Samo bedaki ne vedo, cesar ne vedo. Zato predavajo o tem in trosijo neumnosti. Pametni se zaveda cesar ne ve, in se skusa tega nauciti.
Skippy
# 03.11.2016 ob 15:26
jedrski kavč strokovnjaki.
Homer.
# 03.11.2016 ob 15:13
@pepieinschlag
Očitno slabo bereš.
V Krškem je šlo za vajo in da je vaja so bili obveščeni tako Avstrijci, kot Italijani in Madžari.
Dvomim, da Hrvati niso bili obveščeni in je šlo prej za pisanje kakega Večernjega lista, ali Jutranjega lista, ki radi napišejo kako "breaking news".

Nobena resna raziskava ne temelji zgolj na statistiki obolevnosti. Za določitev vzroka je treba zbrati podatke o vseh možnih vzrokih in ne startati na prvo žogo, češ blizu je JE in to je vzrok
smukač
# 04.11.2016 ob 12:46
V radiusu 10km je bil v zadnjih letih le en primer raka otroka, kajti v tako malem kraju kot je Krško in vasi okoli njega se v enem dnevu razve, če umre otrok.
Eska
# 02.11.2016 ob 17:54
Že pred časom sem napisal, da so načrti ponarejeni. Nikogar ne zanima.
felipesko
# 02.11.2016 ob 16:36
Krška nuklearka se konec tedna vrača v električno omrežje

Večina nas sploh ni vedela,da jih ni v omrežju....
Drugič pa prej povedat,da se pripravimo in malo zapaničarimo.....
Kazalo