Krška nuklearka se konec tedna vrača v električno omrežje. Foto: BoBo
Krška nuklearka se konec tedna vrača v električno omrežje. Foto: BoBo
Krška nuklearka se vrača v omrežje

Po opravljenih remontnih delih so sicer priprave in segrevanje delovnih sistemov, kar omogoča preverjanje pravilnega delovanja, začeli že pretekli konec tedna, a so zaznali odstopanja pri dveh izolacijskih ventilih sistema tesnilne vode reaktorskih črpalk, zato so ju zamenjali.

Vnovični zagon, ki vključuje segrevanje delovnih sistemov, preverjanja in sinhronizacijo, so tako sredi tega tedna začeli znova, so pojasnili v Nuklearni elektrarni Krško (NEK). Uspešno ponovno vključitev v električno omrežje pa predvidoma pričakujejo konec tega tedna.

8,23 milijarde kilovatnih ur
Tokratni remont so začeli po izključitvi NEK-a iz omrežja 1. oktobra. Predsednik uprave NEK-a Stane Rožman je ob njegovi napovedi povedal, da naj bi ta stal približno 20 milijonov evrov, v nuklearki pa bodo strošek pokrili z lastnimi sredstvi.

Po njegovih besedah je NEK od zadnjega remonta oziroma zadnjih 18 mesecev deloval izjemno stabilno, brez varnostnih incidentov in samodejnih ustavitev. Elektrarna je dosegla visoko raven jedrske varnosti in v omrežje oddala 8,23 milijarde kilovatnih ur električne energije. Predvsem pa je gorivo v navedenem obratovalnem obdobju ostalo nepoškodovano, je pristavil Rožman.

Krška nuklearka se vrača v omrežje