Banka Slovenije od kvantitativnega sproščanja pričakuje predvsem posredne učinke za Slovenijo. Foto: BoBo
Banka Slovenije od kvantitativnega sproščanja pričakuje predvsem posredne učinke za Slovenijo. Foto: BoBo

Kdaj bi se lahko učinki programa obsežnega odkupovanja obveznic prelili v gospodarstvo, je težko natančno napovedati. "Vsi takšni ukrepi delujejo s precejšnjim zamikom. Na njihove učinke moramo počakati minimalno od pol leta do enega leta," je dejal vodja analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije Aleš Delakorda.

Slovenija si lahko po njegovem mnenju od tega ukrepa sicer obeta predvsem posredne učinke, saj bodo nanjo vplivale predvsem druge države, ki odkupujejo večje količine teh obveznic. V teh državah naj bi se okrepila poraba, večje povpraševanje pa bi pozitivno vplivalo na Slovenijo.

"Drugi kanal je tečaj evra," je dejal Delakorda, pri čemer je imel v mislih zlasti upad vrednosti skupne evropske valute. "To bi lahko vplivalo predvsem na inflacijo na relativno kratek rok. Tu lahko pričakujemo učinke že v nekaj mesecih," je povedal Delakorda, ki pričakuje, da bo odkupovanje obveznice teklo po načrtih.
Država se je kratkoročno zadolžila za 136,5 milijona evrov
ECB je 9. marca na sekundarnem trgu začel odkupovati obveznice držav in nekaterih drugih nadnacionalnih institucij, program kvantitativnega sproščanja pa je napovedala že januarja. Predvidoma do konca septembra 2016 nameravajo mesečno odkupiti za 60 milijard evrov obveznic v evrih, kar skupaj znese 1.140 milijard evrov. Banka Slovenije lahko mesečno od bank in drugih finančnih ustanov odkupi do 294 milijonov evrov obveznic.

Država pa je danes prodala tudi za skupno 136,5 milijona evrov zakladnih menic. Največ, 88,5 milijona evrov, je bilo 18-mesečnih, 42 milijonov evrov je zbrala s prodajo 12-mesečnih, šest milijonov evrov pa s šestmesečnimi menicami, je sporočilo finančno ministrstvo.
Povpraševanje je sicer močno preseglo ponudbo, saj je bilo za prodanih 88.500 lotov 18-mesečnih zakladnih menic podanih kar za 220.500 lotov ponudb. Obrestne mere, za vse prodane menice, so se gibale med 0,02 in 0,4 odstotka.