Delo že več let neuspešno poskuša prodati skoraj 80-odstotni delež v Večeru. Foto: MMC RTV SLO
Delo že več let neuspešno poskuša prodati skoraj 80-odstotni delež v Večeru. Foto: MMC RTV SLO

Nadzorni svet Pivovarne Laško je na današnji seji podprl predlog uprave pivovarne, da se postopek odprodaje družbe Večer, ki je v sredo ponovno propadel, nadaljuje z drugimi zainteresiranimi vlagatelji.
Hčerinska družba Pivovarne Laško časopisna hiša Delo je sklenila dogovor o odprodaji 79,24-odstotnega poslovnega deleža v Večeru, kar je pred časom v odločbi zahteval urad za varstvo konkurence, vendar do izteka roka kupec - neuradno naj bi šlo za podjetje Medici iz Hamburga - ni imel dovolj denarja za nakup.
Nadzorni svet se je seznanil tudi s postopki odprodaje Mercatorja, zavezujoče ponudbe pa pričakujejo maja, ko se bo konzorcij prodajalcev odločal, kako naprej. Pivovarna Laško bo prodala tudi Jadransko pivovarno.
Stagnacija boljša od padca
Prav tako so se seznanili tudi s sklenitvijo sporazuma o reprogramu posojil s ključnimi bankami upnicami. Reprogram, vreden 270 milijonov evrov posojil, ki je zapadel v poplačilo konec marca, je dogovorjen za obdobje šestih mesecev. Banke upnice sicer vztrajajo pri čim hitrejšem zmanjševanju zadolženosti družb skupine Laško in prodaji premoženja.

Pivovarna Laško je sicer v prvih dveh mesecih letos prihodke iz poslovanja povečala za devet odstotkov na 7,8 milijona evrov, Pivovarna Union pa je ustvarila skoraj 10 milijonov evrov prihodkov, kar je enako kot v lanskem primerjalnem obdobju. Tudi Radenska je ohranila prihodke na ravni prvih dveh mesecev leta 2012. Ti so znašali 3,3 milijona evrov.