Banke so zahtevale 20-milijonsko dokapitalizacijo, a je SIJ pripravljen vložiti dvakrat toliko. Foto: BoBo
Banke so zahtevale 20-milijonsko dokapitalizacijo, a je SIJ pripravljen vložiti dvakrat toliko. Foto: BoBo
Perutnina Ptuj bo dobila novega lastnika

Slovenska industrija jekla (SIJ) bo tako v naslednjih dveh mesecih z vplačilom 40 milijonov evrov postala največji posamični delničar Perutnine Ptuj, ki bo na tej osnovi tudi pripravil prevzemno ponudbo. Na ta sklep je Društvo Mali delničarji Slovenije že napovedalo možnost izpodbojne tožbe in ničnosti tovrstnega sklepanja.

"S tem je izpolnjen eden izmed strateških pogojev konzorcija bank kreditodajalk Perutnini Ptuj, da do konca letošnjega leta izpeljemo dokapitalizacijo. Pričakovanja bankirjev smo namreč podvojili in namesto pričakovanih 20 se bo Perutnina Ptuj dokapitalizirala s 40 milijoni evrov. Z danes potrjeno dokapitalizacijo tako v letu, ko bomo zaznamovali 110-letnico našega delovanja, začenjamo novo razvojno obdobje Perutnine Ptuj," je ob tem dejal direktor družbe Roman Glaser.

Sicer pa je imela Perutnina Ptuj lani na ravni skupine 257 milijonov evrov prihodkov iz poslovanja, od tega jih je 144 milijonov ustvarila matična družba. Skupina je ob tem dosegla 26,3 milijona evrov EBITDA ter 14,3 milijona evrov dobička iz poslovanja. Matična družba je imela 8,3 milijona evrov kosmatega in 4,7 milijona evrov čistega dobička.

Delničarji so tudi z veliko večino podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu za poslovno leto 2014, za revidiranje poslovanja Perutnine Ptuj v poslovnem letu 2015 pa so znova izbrali podjetje Deloitte.

Perutnina Ptuj bo dobila novega lastnika