Med vsemi članicami EU-ja se Slovenija uvršča na 17. mesto, med članicami evroobmočja pa so za Slovenijo le Portugalska, Italija, Slovaška in Grčija. Foto: MMC RTV SLO
Med vsemi članicami EU-ja se Slovenija uvršča na 17. mesto, med članicami evroobmočja pa so za Slovenijo le Portugalska, Italija, Slovaška in Grčija. Foto: MMC RTV SLO

Švici, ki je ohranila prvo mesto na lestvici najbolj konkurenčnih gospodarstev na svetu, kamor se je zavihtela lani, sledita Švedska, ki je bila lani četrta, in Singapur, ki je ohranil lansko uvrstitev. ZDA, ki so bile lani druge, predlani pa celo najbolje uvrščene, so letos zdrsnile na četrto mesto.

Slovenija za sabo pustila le štiri države evroobmočja
Med vsemi članicami EU-ja se Slovenija uvršča na 17. mesto, med članicami evroobmočja pa so za Slovenijo le Portugalska, Italija, Slovaška in Grčija. Med razlogi za nizko uvrstitev so dostop do financiranja, ki ovira poslovanje, birokratske ovire, stroga ureditev trga dela, davčne stopnje in davčna zakonodaja. Najbolj konkurenčno gospodarstvo evroobmočja ima Nemčija, ki je med vsemi analiziranimi državami na petem mestu.

Švica se je na prvo mesto sicer zavihtela zaradi inovacij in visoko razvite poslovne kulture, švicarski inštituti pa se že dlje časa uvrščajo med najboljše na svetu. Država se odlikuje tudi po tesnem sodelovanju med znanostjo in gospodarstvom, ki vlaga veliko sredstev v raziskave in razvoj, zelo učinikovit pa je tudi švicarski trg dela.

V Nemčiji, ki je najboljša med državami evroobmočja, vlada zdrava konkurenčnost, ugotavljajo analitiki, ki so državo posebej visoko ocenili na področju infrastrukture, telefonskega omrežja in oskrbe z električno energijo. Nemčiji oceno znižujejo slabše ocene trga dela.

Pred dvema letoma najmočnejše svetovno gospodarstvo ZDA je po lestvici zdrsnilo zaradi številnih slabosti, navaja poročilo. Tako ljudje ne zaupajo politikom, še vedno je prisotna zaskrbljenost zaradi položaja finančnega trga.

Po pričakovanjih so se visoko uvrstile skandinavske države. Poleg švedske sta med deseterico še Finska in Danska, Norveška pa je 14. Najbolj konkurenčno gospodarstvo med državami v razvoju ima Kitajska, ki je na skupni lestvici 27. Japonska je na šestem mestu, med latinskoameriškimi državami pa je najbolje uvršen Čile, ki je 30.