Čeprav kriza ni povsem izpraznila žepov podjetij, nekatera še vedno nihajo med neizplačilom in izplačilom božičnice. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Čeprav kriza ni povsem izpraznila žepov podjetij, nekatera še vedno nihajo med neizplačilom in izplačilom božičnice. Foto: freedigitalphotos.net

Na MMC-ju smo 16 državnih podjetij zaprosili za podatke o izplačilu božičnice in o pričakovanih poslovnih rezultatih ob koncu leta. Najbogatejše božičnice se lahko nadejajo v Genu energiji, kjer bo zaradi dobrih poslovnih rezultatov dosegla 1.500 evrov bruto. V NLB-ju, nasprotno - zaradi izgube - 13. plače ne bodo izplačali. Tudi zaposleni Slovenskih železnic, zaradi 3,6 milijona evrov izgube, božičnice ne bodo videli.
Iz Petrola so nam sporočili, da so božičnico že izplačali 14. decembra, in sicer v višini 746 evrov bruto. Družba ob koncu leta pričakuje 53,3 milijona evrov čistega dobička. V Savi Re so zapisali, da božičnice v skladu s kolektivno pogodbo ne izplačujejo, zgolj plačo iz naslova uspešnosti. Ta bo letos znašala eno dodatno plačo, ob tem pa so dodali, da so tretje četrtletje končali s sedmimi milijoni evrov dobička. V Zavarovalnici Triglav bo božičnica znašala 900 evrov bruto, v Elektru Gorenjska pa 352 evrov bruto.

Iz Elektra Celje so sporočili, da božičnice ne nameravajo izplačati, ob koncu leta pa prav tako pričakujejo, da bodo dosegli sedem milijonov evrov čistega dobička. V Luki Koper se bodo o božičnici odločili šele prihodnji teden, so povedali. Tudi v Elektru Primorska se o božičnici še usklajujejo s sindikati, v mariborski Energiji plus pa za zdaj predvidevajo božičnico v višini 590 evrov bruto, končna višina pa bo odvisna od dobička ob koncu leta.
Delo je ob tem poročalo, da bo božičnica na Telekomu znašala 366 evrov. Božičnice so letos v javnem sektorju z ZUJF-om zamrznjene.