Gospodarstvo

Poudarki

  • V sindikatu opozarjajo, da je položaj pogodbenih delavcev primerljiv s poslovnim modelom IPS iz Luke Koper. V družbi pa zagotavljajo, da bodo delali na razvoju novih kadrov.
Adria Tehnika
Napetosti med zaposlenimi v družbi Adria Tehnika in vodstvom so se umirile, kljub temu pa licencirani mehaniki družbo zapuščajo. Foto: BoBo
Adria Tehnika
Zaposleni opozarjajo, da prevelike obremenitve vplivajo tudi na kakovost in zanesljivost opravljenega dela. Foto: BoBo
Adria Tehnika
V sindikatu opozarjajo, da mora po evropski zakonodaji družba zaposlovati najmanj 50 odstotkov licenciranih tehnikov, ki opravljajo delo. Foto: BoBo

Dodaj v

Licencirani mehaniki zapuščajo Adrio Tehniko. V družbi se zanašajo na pogodbenike iz Srbije.

V družbi Adria Tehnika zagotavljajo, da bodo vzpostavili lasten center za izobraževanje kadrov
17. april 2018 ob 06:20
Kranj - MMC RTV SLO

Družbo Adria Tehnika po napetostih med vodstvom in zaposlenimi pestijo odhodi licenciranih letalskih tehnikov.

V družbi zagotavljajo, da imajo razvojno strategijo usmerjeno v lastno izobraževanje kadrov, medtem ko v sindikatu opozarjajo, da družba manjkajoče tehnike nadomešča s pogodbenimi delavci iz Srbije, in se sprašujejo o zakonitosti takšnega ravnanja.

Napetosti med vodstvom in zaposlenimi v družbi Adria Tehnika so se začele leto dni po tem, ko je SDH družbo prodal poljskemu Linetech holdingu. Skladno z zavezo novi lastnik leto dni ni smel posegati v kolektivno pogodbo, a jo je vodstvo takoj po preteku roka odpovedalo, med pogajanji o novi kolektivni pogodbi pa je v družbi začel veljati hišni red z drakonskimi sankcijami.

V obdobju med januarjem 2016 in septembrom 2017 so tako v družbi 29 zaposlenim izdali pisna opozorila zaradi kršenja hišnega reda. Med njimi pa sta opomin dobila tudi delavec, ki je med registracijo izhoda za kajenje stisnil napačno tipko, in delavec, ki se je na delovno mesto registriral "kar" dve minuti prej, preden je hišni red to dovoljeval. V družbi so sicer pozneje priznali, da je v teh primerih šlo za nesorazmerne ukrepe, ki jih ne bodo več uporabljali.

Po odhodih uspešen del pogajanj
A določenim delavcem je vseeno prekipelo in so se odločili svojo kariero nadaljevati drugje. Lani je po podatkih Adrie Tehnike družbo zapustilo osem licenciranih mehanikov. Odhodi pa so se po podatkih naših sogovornikov nadaljevali tudi letos, medtem ko je še več takih, ki pošiljajo prošnje drugam, saj - kot poudarja eden izmed delavcev - ponujajo konkurenčna podjetja tudi boljše plače in predvsem manj obremenitev. Skupno je po besedah sindikalnega zaupnika iz kranjske območne enote ZSSS-ja Mateja Jemca Adria Tehnika od prodaje leta 2015 izgubila več kot tretjino licenciranih tehnikov.

Odhodi licenciranih tehnikov in medijska izpostavljenost razmer v družbi pa sta prispevali k temu, da so stekla pogajanja za kolektivno pogodbo. Tako so sindikati uspešno dosegli soglasje glede tarifnega dela kolektivne pogodbe, medtem ko še tečejo poganjanja glede normativnega dela, saj na delodajalci želijo zmanjšati število dni dopusta, razlaga Jemec.

Sindikat se je obrnil tudi na agencijo za civilno letalstvo
Kljub temu pa je nezadovoljstvo med zaposlenimi ostalo. Predvsem se preostali zaposleni licencirani tehniki bojijo, da se bo breme odhodov odrazilo s povečanim obsegom dela na posameznika. Zaradi preobremenjenosti se nekateri delavci sprašujejo o vplivih na kakovost dela in ustreznosti take izvedbe s predpisi s področja letalstva. Sindikat se je zaradi razmer dela, kjer je po mnenju sindikata prišlo do kršitve zakonodaje, predvsem z vidika števila predvidenih letal glede na število zaposlenih.

Z Javne agencije za civilno letalstvo so medtem sporočili, da so v družbi Adria Tehnika lani opravili štiri nadzore in ugotovili 44 neskladij nivoja II, kar pomeni, da ni šlo za ogrožanje letalske varnosti, saj bi v primeru neskladij nivoja I družbi omejili ali ji odvzeli spričevalo. Potek odprave neskladij se po navedbah agencije nadzoruje, določeni pa so tudi roki in predvideni ukrepi. Katera neskladja so ugotovili, na agenciji niso odgovorili, so pa povedali, da v letu 2018 v družbi Adria Tehnika niso opravili nadzora.

Delavce nadomeščajo pogodbeniki
Na naša vprašanja o kadrovskih razmerah so v družbi Adria Tehnika odgovorili, da so lani zaposlili 41 novih sodelavcev, niso pa dodali podatka, koliko je med njimi licenciranih tehnikov. V podjetju sicer kadrovsko pomanjkanje nadomeščajo s pogodbenimi sodelavci iz Srbije, oziroma kot so zapisali v odgovoru na naše vprašanje: "Sodelujemo tudi z zunanjimi sodelavci, saj v Sloveniji postaja pomanjkanje kvalificiranih delavcev resen problem celotnega gospodarstva."

Pogodbene delavce družbi zagotavljajo družbe CAE-PARC Aviation, Excel Technical consulting, People Force in JMC, pri čemer je po Jemčevih navedbah največ pogodbenih delavcev iz družbe People Force, ki pa ni vpisana v slovenski register agencij za posredovanje delavcev. "Gre za podoben princip kot pri Izvajalcih pristaniških storitev v Luki Koper, za katere sta tako inšpektorat kot tudi upravno sodišče ugotovila, da tako posredovanje delavcev ni zakonito."

Poslovni model IPS-a tudi v Adrii Tehniki
Na sindikatu so zato podali prijavo na inšpektorat za delo. Z inšpektorata so nam sporočili, da so prijavo prejeli in bodo morebitno nezakonito posredovanje delavcev še preverili. Ob tem velja spomniti, da je ministrica za delo lani v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca Levice Luke Meseca odgovorila, da vsa navedena podjetja nimajo dovoljenj za zagotavljanje delavcev.

Jemec ob tem poudarja, da evropska letalska zakonodaja postavlja določilo, da mora imeti družba vsaj 50 odstotkov lastnih licenciranih tehnikov zaradi zagotavljanja zanesljivosti in varnosti. "V družbi Adria Tehnika pa se je po naših podatkih v vrhuncu sezone ta meja že presegla," pove Jemec in pojasni, da bi ob morebitnem nadzoru Evropske agencije za letalsko varnost (EASA) družbi lahko grozilo celo zaprtje.

V družbi medtem pojasnjujejo, da imajo jasno razvojno strategijo, ki vključuje lastni izobraževalni center, namenjen prenosu znanja v podjetju. Jemec pa ob tem poudarja, da so kadrovske težave v družbi že zdaj, izobraževanje novih letalskih tehnikov pa traja najmanj pet let.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Celt
# 17.04.2018 ob 06:53
Enim kapitalistom še kar ni kapnilo da so se zadeve na trgu delovne sile, od 2008 spremenile in bodo morali izboljšati delovno okolje in plače. Gazde mislijo da so še vedno bogovi... e jebi ga, promjenila se vremena.
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 06:36
A je v tej držav sploh še kaj vrednega?
Mcclane
# 17.04.2018 ob 06:54
Spet se ponavlja že znana zgodba. Kje so ustrezne inštitucije? Kje so inšpektorji za delo?
Ko se bo, bog ne daj, zgodila nesreča bodo pa spet vsi kazali z prstom en na drugega..

Skratka, spet en primer novodobnega suženjstva, kjer podjetje raje vidi da odhajajo kadri, kot pa da bi doseglo dogovor z njimi.
nejc21
# 17.04.2018 ob 06:49
Pravijo, da riba smrdi pri glavi in tudi v Adriji je temu tako. Pred leti sem delal tam in sem vesel, da sedaj delam drugje.
frgo
# 17.04.2018 ob 07:17
Tudi srbski sužnji so nas počasi že naveličani.
penzl
# 17.04.2018 ob 06:47
Ti Srbi so pa vsepovsod zadnje čase.
Skippy
# 17.04.2018 ob 07:17
Med njimi pa sta opomin dobila tudi delavec, ki je med registracijo izhoda za kajenje stisnil napačno tipko, in delavec, ki se je na delovno mesto registriral "kar" dve minuti prej, preden je hišni red to dovoljeval.

Le kje je zdravi razum?
SamoRes
# 17.04.2018 ob 07:45
Še malo pa bomo tako kot delavci amazona, ki morajo scat v flaške da ne zapustijo pakirne linije.
Če se ne bomo uprli bomo reveži.
bilzerian
# 17.04.2018 ob 07:55
Sodelujemo tudi z zunanjimi sodelavci, saj v Sloveniji postaja pomanjkanje kvalificiranih delavcev resen problem celotnega gospodarstva

do pomankanja kvalificiranih kadrov prihaja zato, ker kvalificirani kadri nočejo več delati za miloščino v nemogočih, včasih človeka nevrednih razmerah, pa gredo raje v tujino, ne pa zato, ker bi ljudje bili preneumni, da bi se izučili določenih poklicev.
Saturn
# 17.04.2018 ob 07:58
Katastrofa! Ne upam si pomislit na to kakšen ima vse to dogajanje vpliv na varnost letal ,ki jih ta firma servisira.
Sicer je pa tole trend v Sloveniji. Stiskat domačega delavca, ga mizerno plačat v upanju, da se poslovi in ga nadomestit s cenejšim delavcem iz balkana. Država jim pa pri tem še pomaga z odplavljanjem ovir pri zaposlovanju delavcev iz bivše juge. Še ena od škodljivih kretenskih odločitev te vlade. Cena dela v slovenji tak pada in pada. Slovencu preostane samo dvoje, da je revež, ker zasluži komajda za preživetje ali pa si to zagotavlja s socialno podporo ali pa da se odseli.
peglezn
# 17.04.2018 ob 08:43
Pa ne vi meni o plačah... leti v ZDA in Azijo z Air France, British, Qatar, Emirates ... stanej toliko kot en usrani let v Bruselj.

Pa imaš tam gor manekenske stevke, hrano in unlimited pijačo,... do Bruslja (ali pa kamorkoli drugam z Adrio) pa niti usrane kave ne.

Management nesposoben do amena!
miško5lin
# 17.04.2018 ob 08:31
Vse iz Srbije. Pa srbske poštarje, pa srbska stranka SSSS. Pa en kup srbskih športnikov in trenerjev. V kakšni državi sploh živimo? Žalostno, res žalostno, da si potem nekaj direktorčkov polni žepe. Država pa to dopušča. Sploh ne vedo, da je to dvorezni meč.
nepopustljiv
# 17.04.2018 ob 07:52
Preprosto morali bi uvesti zakone, ki določajo, da morajo v vsakem podjetju delati domači delavci do % tako kot imajo v Nemčiji Franciji in UK.
gg.2057
# 17.04.2018 ob 08:20
Poanta je bolj v smeri, da so tuji pogodbeniki 2-3x drazji kot domaci, da posredniki pobereje mastno provizijo, ki se deloma vrne v zepe menedzerjev ...
kingeston
# 17.04.2018 ob 07:01
niso ne prvi ne zadnji s takšnim početjem, ampak žalostno je da se okvare avionov v zraku ne končajo najbolje... čeprav je menda zanimivo da sam let ni najbolj riskantna zadeva pri poletu
malikaliber
# 17.04.2018 ob 07:42
Naša delovna mesta bodo zasedli delavci od drugje. Mi pa...
rdečinavijač
# 17.04.2018 ob 10:14
Pošta Slovenija, Adria Tehnika. Kdo je naslednji da ga bodo reševali srbski delavci?
Springbok
# 17.04.2018 ob 08:36
Trg deluje. Slovenci za višje plače v Avstrijo. Srbi za višje plače, glede na raven plač v Slovenijo. Nelogično je le, da je vlada podaljšala omejitev za prosti pretok delavcev iz Hrvaške. Torej omejuje prihod delavcev iz države članice EU, Bosanci in Srbi pa lahko prihajajo.

Sicer pa je bil pojav zaznan že v gostinstvu lansko poletje. Gorenjski natakarji ob Vrbskem jezeru, natakarji iz Srbije pa v hotelu Toplice na Bledu in Vili Prešern.

Morda bo potrebno povišati plače. In nižati stroške drugje. Ali pa dvigniti cene. Nekako se je potrebno zahvaliti managerjem, ki znajo voditi podjetja le ob minimalnih plačah.

Hkrati pa moramo Slovenci v temelju spremeniti odnos do podjetništva. Ne smemo vsakega podjetnika vselej sumnjičavo gledati kot potencialnega goljufa. V bistvu je pohvalno, če želi kdo zaslužiti več ali profitirati.
Kapitan Kljuka
# 17.04.2018 ob 08:11
Pri nas ne štima nič več. Država, ki ima potencial biti na vrhu, je ukradena, skorumpirana, nesistematično vodena...
zapravico
# 17.04.2018 ob 07:37
Vse gre u
Korošec
# 17.04.2018 ob 07:13
Ne bi se rad vozil v letalu, ki ga servisira Adria Tehnika.
Matej037
# 17.04.2018 ob 10:28
Ampak zakaj v Sloveniji vidimo vir zaposlitev ravno v Srbiji? Celo EU imamo na voljo, gotovo je nekaj nezaposlenih na v Latviji, Litvi in na Hrvaškem.
piarija
# 17.04.2018 ob 10:22
pa to ni več normalno...pol balkana nam bojo prpelal v Slovenijo, jih mamo že tko 3krat preveč...zakaj se delovna dovoljenja talajo po tekočem traku ljudem iz bivše juge, ki niso niti v EU?
success
# 17.04.2018 ob 09:36
Slovenci ven, z mano na celu, juga in migranti pa welcome. Pa dobro a mislite zacet placevat nase ljudi? to je ze sramota brez primere. Direktor AT pa je neverjetno bil disponent, potem direktor transportne firme, potem direktor palome, zdaj je ze na AT... A lahko vprasam, kje je ta sola, kjer pridobis znanje iz vsega?
SpicyWeiner
# 17.04.2018 ob 09:13
Še produkcija Planet TVja za The biggest loser je baje v celoti srbska... Vlada je pa pred par mesci podpisala še dogovor s Srbijo o lažjem "uvozu" višje-kvalificiranih delavcev iz Srbije. Mladi odhajajo iz države, ker ni služb, dobivamo pa folk iz juga. Zakon!
pobrisan
# 17.04.2018 ob 08:56
DrMatilda

A obstaja kakšna uradna statistika vseh migracij pri nas, kdo ve?
---------

Evo:

Tuji državljani v Sloveniji:

Bosna - 50 400 (44%)
Kosovo - 14 400 (12,6%)
Makedonija 10 800 (9,5%)
Srbija 10 600 (9,3%)
Hrvaška 9 200 (8,1%)
ostali 19 000 (16,6%)

Priseljenci z SLO državljanstvom

Bosna 104 000 (42,7%)
Hrvaška 45 600 (18,6%)
Srbija 24 600 (10%)
Kosovo 16 700 (6,8%)
Makedoinija 16 500 (6,7%)
Ostali 37 200 (15,2%)

Slovenija ima 2 065 000 prebivalcev

Če odštejemo tuje državljane: 114 400

Ima slovenija 1 950 600 prebivalcev

Od tega števila je 244 600 priseljencev.

Torej sestava Slovenije

Tuji državljani 5,53%
Priseljenci 11,87%
Slovenija 82,6%

EU povprečje pa je 9,4% mi smo skoraj že na 12% brez tujih državljanov
Radoveden
# 17.04.2018 ob 10:50
SamoRes
Če se ne bomo uprli bomo reveži.

copcop
Kaj čakate?

Da ulica pride k njim domov sedet na fotelj.
Radoveden
# 17.04.2018 ob 10:48
@SamoRes

Volil bom Levico

Iz ene skrajnosti v drugo.

Škoda, ker ne morete imeti volilci Levice svoje države kjer bi lahko izvedli ta vaš eksperiment. Ne rečem, da po 50 letih tega ne bi bilo zanimivo obiskat tako državo, da malo vidiš kako je bilo 100 let nazaj.
Srđan Kulecky
# 17.04.2018 ob 09:16
klasika slovenskih inšpektorjev, ki čakajo in čakajo da se napake zakrijejo prekrijejo potem pa pridejo na sokec.
sam-zee
# 17.04.2018 ob 08:09
Hja, kolikor vem je bil to edini zdravi del Adrie, paradni konj, znan daleč naokoli. Očitno žal ne bodo več dolgo...
nvk
# 17.04.2018 ob 12:20
Jaz sem Slovenec, ki živi v Sloveniji in govori slovensko. Zakaj je sporno vprašanje, kakšen jezik bodo zaposleni uporabljali med seboj na delovnem mestu? Ne želim biti tujec v svoji domovina saj je ta edina, ki jo imam.
urle
# 17.04.2018 ob 08:59
samo , da se proda!!!!! Prodaj, prodaj, prodaj!!!! bolj je vredno, prej prodaj!!
bmozet2
# 17.04.2018 ob 12:56
Ta divji kapitalizem bo imel dolgoročno še hude posledice; na demografsko sliko, okolje, jezik, kulturo... Važno, da si ta trenutek in zdaj napolnimo žepe; pa naj stane kolikor hoče.
hexen
# 17.04.2018 ob 11:50
Nujno privatizirati, kaj se to pravi!

Uh, aja, saj to je že bilo prodano t.i. "strateškemu" investitorju, ki ima poslovno vizijo in odpira nove trge....

Eh..... Slovenija prodana, ljudje spreobrnjeni v hlapce.
shark77
# 17.04.2018 ob 10:42
Še ena uspešna zgodba slovenskega prodanega podjetja tujcu..., toliko o tem kako so tujci boljši gospodar..., zadnji ki bo šel iz te naše države naj ugasne luč.
PatakPajo30
# 17.04.2018 ob 10:01
Partizan Lola,

z vsem spoštovanjem, ampak ja. So tvoji tolk dobrega nardil, da če pogledaš malo čez mejo, kjer je socialni kapitalizem oz. kulturni kapitalizem kakršen mora biti in so desetkrat bolj razvitejši kot mi. Tko da ne mi čez Avstrijo, ker jim niti do kolen ne sežemo, kar se tiče pravic delavcev in drugih pravic. Mi se pa še zmer gremo kdo je zmagal 1945. no naslednja stopnja je hrvaški verski totalitarni režim. še to se nam manjka pa je to to.

P.S.: vsa moja familija je bila pri partizanih. in smo bili tako nategnjeni že leta 1945, da glava peče. največjo investicijo tukaj v SLO so moji lahko naredili, ko so delali eno leto v Avstriji. Tko da ne verjamem nobenemu več.
Rozmarin
# 17.04.2018 ob 09:27
@pobrisan

Grozljiva statistika. Nekateri bi pa še kar uvažali. V vse pore družbe se zajeda multikulti in ko bo enkrat narod ostal brez lastne identitete, se lahko samo še zagrebemo.
mentsana
# 17.04.2018 ob 07:48
do tega je privel balkanski način privatiziranja
poberi kar lahko in prodaj po najnižji ceni
krivci za tako stanje ne letijo z Adrijo oni si lahko privoščijo poslovni razred pri najboljših letalskih družbah
Samo Zakes
# 17.04.2018 ob 14:06
Postali smo tretji svet na pragu Evrope. Svojih ne bi plačali, ker jih nimamo s čim. Vse, kar je bilo vrednega, smo uničili in razprodali, tujec (in domači prevaranti) pa mesarijo po domovini. Zdaj lahko le še vabimo (še) manj vredne v naših očeh, da nam pomagajo vzdrževati iluzijo "uspeha", ki pa ga v resnici nikoli ni bilo.
Broz (in še pred njim Avstrijci) so že vedeli - raji na teh prostorih je potrebna trda roka.
Ni dejmokrastija za nas ...
steiermark
# 17.04.2018 ob 11:15
Poln kufer imam Slovencev, samo jamrajo in čakajo da jim država pomaga. Kup neuporabnih družboslovcev, nezaposljivih, kup nesposobne javne uprave. Za začetek pošljite svoje otroke v poklicne šole, bodo imeli dela kolikor bodo hoteli. In to odlično plačanega samo delati je treba. Ko pa pridejo volitev pa večina spet voli nesposobne barabine, ki jim obljubljajo vse, sposobni niso pa narediti nič. Razne levice, šarce, cerarje, židane, erjavce. Zadnjič sem bral komentarje pod članek o volitvah. Skoraj nisem zasledil komentar o tem, kakšen program ima kakšna stranka. Samo Janša ali ne-Janša. Mentalno degeneriran narod. 45 let socializma na 70 let balkanske podlage je uničilo kreativno substanco tega naroda. Ni rešitve. Potem se pa čudijo kako mladi in sposobni bežijo v kapitalizem balkanci jih pa nadomeščajo. Ko bo pa teh zmanjkalo pa pridejo inženirji iz BV in Afrike.
ta velk pir
# 17.04.2018 ob 10:43
Tud sosednjo firmo zraven na Brniku vodijo nesposobneži.Jih dobr poznam.
Deep_G
# 17.04.2018 ob 09:15
Najboljšda zaprete ve skup!
and13
# 17.04.2018 ob 09:06
Problem Adria Tehnike je v tem, da firmo še vedno vodijo isti nesposobni kadri, zaradi katerih so jo sploh prodali. To je neke vrste dogovor ob prodaji. Vprašanje, če ni tudi kaj lastniško še vedno povezano s staro agrnituro.

Sicer pa mladi kvalificirani delavci odhajajo, ostajajo pa predvsem tisti, ki jim ni do odhoda v tujino. Pri nas pač ni ravno obilo delovnih mest za kvalificirane serviserje letal.
Don Vito
# 17.04.2018 ob 08:31
Tako je ko pride do razprodaje naših podjetij,bank,trgovcev raznim skladom in tajkunom!
tone7
# 17.04.2018 ob 12:54
Že sto in stokrat viden scenarij kako je slovenska politika uničila podjetja, ki so nedavno nazaj zelo dobro poslovala. Tudi v primeru Adria in Adria Tehnika se vidi, da so naši politiki grobarji slovenske države.....
Repy
# 17.04.2018 ob 11:37
Gor ni še noben ostal.
sammy13
# 17.04.2018 ob 10:54
Če so lastniki Poljaki, me sploh ne čudi, da je štala.
PatakPajo30
# 17.04.2018 ob 10:19
@ Druga Švica: vsi uvažajo. Podjetniki, ki po domače povedano lezejo v r... levim in desnim, vsi uvažajo delovno silo, ker jo morajo. Mogoče politika kaj dobi od strani podkupnin in tako dalje, ampak tako je. Tko da naj nehajo. Nacionalizem je tukaj samo predstava za javnost in za one, ki jim je krožni promet v vasi event življenja.

Pa še moje mnenje, ko imaš tak aktualni nickname: dokler bo vsak Slovenec samo študiral, kako državo nategne in kako se izogne obveznostim, ne bo nobene druge Švice. Kar se pa tiče sociale: v Švici se vrača, a to veste? Če vas država sofinancira, da ste doma, morate to vrniti.

Aneeee?? :)
HOR
# 17.04.2018 ob 10:18
Podjetja pa se ni hotelo prodati zaposlenim...!?
So se drugje obetale mastne provizije, ergo podkupnine....!?
johc
# 17.04.2018 ob 10:09
svoje na cesto (oz. gredo sami drugam) potem pa uvoz delavcev z juga za manjše plačilo in potem seveda znižati plače še vsem, ki ostanejo, to je sedaj moda po vseh slovenskih firmah, potem pa jokajo, da ne dobijo kadra! splošna zaostrena stavka vseh teh zaposlenih bi edino dala vetra lastnikom, državi in korumpiranim sindikalnim zaupnikom...
Kazalo