Rogaška steklarna bo del holdinga WWRD. Foto: BoBo
Rogaška steklarna bo del holdinga WWRD. Foto: BoBo
Rogaška steklarna prodana

"Kupec namerava ohraniti proizvodnjo v Steklarni Rogaška in ima smele načrte, da proizvodnjo Steklarne poveča. Blagovna znamka Rogaška ostaja prisotna na tržiščih v regiji,"so zapisali v sporočilu za javnost.

Metropolitana pa je s prodajo deleža dosegla cilj, s katerim je začasno vstopila na mesto lastnika. Kupec in prodajalec sta se tudi dogovorila, da vsebine pogodbe, vključno z višino kupnine, ne bosta predstavljala javnosti.

Metropolitana je prevzela steklarno od Zvona Ena
Steklarna Rogaška je bila v lasti propadlega Zvon Ena Holdinga, ki je bil v pretežni lasti mariborska nadškofije.

Metropolitana je do lastništva Rogaške prišla tako, da je pri Abanki Vipa najela okoli deset milijonov evrov vredno posojilo, ki ga je kasneje posodila naprej Zvonu Ena Holdingu, da je s temi sredstvi poplačal posojilo Dravskih elektrarn Maribor. Metropolitana pa je nato dobila zastavno pravico na delnicah Steklarne Rogaška.

Metropolitana je kot zastavni upnik na dražbi kot edini dražitelj začasno prevzela lastništvo steklarne in nadaljevala z njeno prodajo. Irski Waterford, ki velja za največjega proizvajalca kristalnih izdelkov, se je za morebiten nakup Rogaške, s katero že dolgo sodeluje, zanimal že na začetku tisočletja.

Lastniki Waterforda naj bi že pred dvema letoma za Rogaško ponujali 24 milijonov evrov, zdaj pa naj bi bila kupnina neuradno tudi trikrat ali celo več nižja.

Rogaška steklarna prodana