Letos so v koprskem pristanišču dosegli pretovor 700.000 zabojnikov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Letos so v koprskem pristanišču dosegli pretovor 700.000 zabojnikov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

"Avtomobilski terminal Luke Koper ostaja v vrhu med pristanišči v Sredozemlju. Prihodnje leto načrtujemo še boljši rezultat, predvsem zaradi novih poslov in povezave z Daljnim vzhodom," je sporočil predsednik uprave družbe Dragomir Matić. Gre za nov posel z nemškim proizvajalcem Mercedes-Benzom, od novega ladijskega servisa pa si obetajo, da bodo z njim pretovorili večje število avtomobilov, ki jih evropski proizvajalci prodajajo na Daljni vzhod.

V Luki Koper so ob tem zapisali, da je bilo za njih na področju avtomobilov prelomno leto 1990, ko je v pristanišče prispela prva večja pošiljka avtomobilov proizvajalca Hyundai iz Azije. Takrat so pretovorili 12.000 avtomobilov.

"Transportno pot prek Kopra so v naslednjih letih začeli uporabljati tudi drugi korejski in japonski proizvajalci, kar je bila dobra referenca, da so v sredini devetdesetih let v Koper začeli prihajati najprej avtomobili skupine Volkswagen in nato še številnih drugih evropskih proizvajalcev," so pojasnili.

Luka Koper je letos že postavila dva mejnika: konec novembra so pretovorili rekordnih 700.000 zabojnikov, sredi decembra pa še zgodovinsko količino enoletnega pretovora 20 milijonov ton.