Podjetniki imajo še vedno težave pri dostopanju do bančnega financiranja. Foto: EPA
Podjetniki imajo še vedno težave pri dostopanju do bančnega financiranja. Foto: EPA

Mala in srednja podjetja (MSP) so tako začela denar iskati pri zunanjih virih financiranja, kaže anketa Banke Slovenije. Vprašana podjetja so ob tem ocenila, da prihodnje leto ne bodo nič lažje prišla do bančnega posojila. Podatki tudi kažejo, da se je pri bančnih posojilih število zavrnjenih vlog lani na letni ravni povečalo za štiri odstotne točke na 18 odstotkov, povečalo pa se je v vseh panogah.

Mala in srednja podjetja so kot najpomembnejša razloga za zavrnitve vlog navedla neustrezno zavarovanje, slabo boniteto in previsoko izpostavljenost banke do komitenta. Večina jih je tudi menila, da so se cenovni pogoji zunanjega financiranja poslabšali oz. so ostali nespremenjeni.

Kot največjo oviro pri poslovanju podjetja vidijo plačilno nedisciplino, dostopnost do financiranja pa so uvrstila na peto mesto. Mala in srednja podjetja so se tako lani večinoma financirala s prihranki, sledili so bančni viri in lizing, razlike med njimi pa so bile v preteklih letih majhne. Denar so v podjetjih namenili predvsem za tekoče poslovanje in naložbe.

Po oceni MSP-jev je bilo ekonomsko stanje lani slabo, kot slabe so ocenili tudi banke, državo in poslovne partnerje, stanje pa se je po njihovem tudi letos nekoliko poslabšalo. V primerjavi z drugimi leti pa je bilo vseeno opazno manj negativnih mnenj.

V vzorcu vprašanih podjetij je bilo 2.977 podjetij, na vprašalnik jih je odgovorilo 944.