Navzgor so šle bruto in neto povprečne plače. Foto: BoBo
Navzgor so šle bruto in neto povprečne plače. Foto: BoBo

Povprečna mesečna neto plača je bila marca 1.008,1 evra in glede na letošnji februar nominalno višja za 1,8 odstotka, realno pa za 0,9 odstotka, so sporočili državni statistiki. Povprečna marčna mesečna bruto plača je znašala 1.550,33 evra in se je v primerjavi s predhodnim mesecem nominalno zvišala za 2,3 odstotka, realno pa za 1,4 odstotka.

Tudi na medletni ravni so se plače zvišale. V prvem letošnjem četrtletju je bila povprečna mesečna plača nominalno in realno višja od povprečne mesečne plače v istem obdobju prejšnjega leta, in sicer nominalno za 0,2 odstotka, realno pa za 0,6 odstotka. Povprečna mesečna bruto plača pa je bila v tem obdobju nominalno višja za 0,5 odstotka, realno pa za 0,9 odstotka.

Navzgor vsi sektorji in statistične regije
Prav tako se je povprečna mesečna bruto plača v prvem četrtletju letošnjega leta glede na isto obdobje v 2014 zvišala v zasebnem (2,7 odstotka), javnem (1,6 odstotka) in sektorju država (0,6 odstotka).

Najbolj so se na mesečni ravni plače zvišale v oskrbi z električno energijo, plinom in paro (7,7 odstotka), financah in zavarovalništvu (7,1 odstotka), kmetijstvu, lovu, gozdarstvu in ribištvu (5,4 odstotka) ter v IKT-dejavnostih (za 5,4 odstotka).

Regijsko se je povprečna mesečna bruto plača za marec glede na februar zvišala v vseh statističnih regijah, najbolj v jugovzhodni Sloveniji (za 5,7 odstotka) in zasavski statistični regiji (za 5,3 odstotka), najmanj pa v osrednjeslovenski statistični regiji (za en odstotek).