Nakup bi gotvo prinesel nova delovna mesta in finančno konsolidacijo, je dejal Marko Žula. Foto: BoBo
Nakup bi gotvo prinesel nova delovna mesta in finančno konsolidacijo, je dejal Marko Žula. Foto: BoBo
Bager
Stroji in vozni park so v dobri kondiciji. Foto: BoBo

Skrbne preglede podjetja KPL, ki ga Nigrad namerava kupiti v stečaju Cestnega podjetja Ljubljana, so opravili revizijska družba, odvetniška pisarna ter strokovnjaki podjetja Nigrad s področja financ in operative. Vodstvo družbe se je po pridobljenih podatkih odločilo plačati depozit in oddati zavezujočo ponudbo za nakup 100-odstotnega deleža ljubljanskega podjetja.

"Identificirali smo potencialne sinergijske učinke in ocenili finančna tveganja, naši strokovnjaki s področja operative pa so pregledali tudi evidenco strojev in voznega parka. Skrbni pregled je pokazal, da gre za zdravo podjetje, ki se ukvarja s sorodno dejavnostjo in ima v lasti osnovna sredstva z veliko vrednostjo. Stroji in vozni park so v dobri kondiciji," je odločitev za nakup pojasnil direktor Marko Žula.

Tveganje majhno, nova delovna mesta
Med tveganji izstopajo predvsem pravna razmerja s trenutnim lastnikom in poroštvena razmerja, a so vrednost potencialnih tožb pretehtali in zajeli v ponudbo, pojasnjuje Žula in dodaja, da odločitev za nakup nikakor ne more zamajati Nigrada.

Nakup bi prinesel nova delovna mesta tako v operativi kot v poslovnem delu družbe, tako Žula, hkrati pa bi lahko ustvarili velike sinergijske učinke na področju izkušenj, referenc in tehnike. Finančni potencial posla pa bo omogočal konsolidacijo obeh družb, dodaja.

Nigrad je prvi krog pogajanj s stečajnim upraviteljem opravil v ponedeljek, ko je ponudil ceno in opredelil znesek depozita, ki znaša pet odstotkov cene. Depozit bo v primeru neizbire povrnjen, kupnino pa bi bilo treba plačati v 31 dneh od podpisa pogodbe. Žula višine ponudbe ni želel razkriti.

Pred časom so oddali tudi nezavezujočo ponudbo v znesku 4,5 milijona evrov, ki bi jih pridobili deloma iz lastnih sredstev, večino pa prek posojila. Takrat so od stečajnega upravitelja Veljka Jana prejeli obvestilo, da so se skupaj s še nekaterimi ponudniki uvrstili na četrto mesto. Skupaj naj bi interes za nakup KPL-ja pokazalo kar 18 ponudnikov.