Gospodarstvo
Mesnine dežele Kranjske. Foto: BoBo
VIDEO
Z direktorjem MDK na ogle...

Dodaj v

MDK ostal brez certifikata izbrana kakovost

22. februarja bo znano, ali bo proizvodnja v obratu stekla
6. februar 2018 ob 18:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Družba MDK, katere proizvodnja po sklepu inšpekcije stoji, je ostala brez certifikata izbrana kakovost, je na izredni seji odločil upravni odbor GIZ-a Mesne Industrije Slovenija.

Združenje bo pristojnemu certifikacijskemu organu v enem tednu poslalo uradni poziv k začasnemu umiku MDK-ja s seznama certificiranih proizvajalcev izbrane kakovosti. Po besedah generalne sekretarke omenjenega združenja Ane Ahčin gre pri certifikatu za nadstandardne kakovost, varnost in nadzor.

"Ker je bila družbi MDK izdana odločba Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o začasnem zaprtju obrata, je GIZ Mesne industrije Slovenije kot nosilec skupinskega certifikata za goveje meso dolžan ukrepati v skladu z veljavno specifikacijo za meso in nosilcu dejavnosti, ki ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dejavnosti, odvzeti certifikat izbrana kakovost," so v sporočilu za javnost zapisali v omenjenem gospodarskem interesnem združenju (GIZ).

Družba MDK se bo lahko za certifikat znova potegovala, ko bo znova odprla obrat oz. ko bo inšpekcija ugotovila, da podjetje izpolnjuje vse pogoje za vzpostavitev proizvodnje. Takrat bo certifikacijski organ preveril skladnost proizvodnje zaščitenih proizvodov s specifikacijo, in če bo ta ustrezna, bo izdal certifikat, je še pojasnila Ahčinova.

Kot zagotavljajo v združenju, je dogajanje v MDK-ju osamljen primer v branži, "ki pa meče slabo luč na celotno panogo", a kljub temu to ne bo imelo večjih posledic na celotni sektor. "Varnost in kakovost hrane je temeljna pravica, ki smo jo proizvajalci dolžni brezpogojno zagotavljati potrošnikom," so poudarili po današnji seji upravnega odbora združenja, ki ga vodi Izidor Krivec iz Celjskih mesnin.

"Slovenski mesnopredelovalni obrati zagotavljajo visoke tehnične, higienske in kakovostne standarde, vodstva družb pa zagovarjajo ničelno toleranco do odstopanj pri zagotavljanju varnosti in kakovosti mesa in mesnih izdelkov," so poudarili.

Samo v zadnjih nekaj letih je bilo v mesnopredelovalne obrate za zagotavljanje higiensko varnostnih, tehničnih in kakovostnih standardov ter v razvoj in nove tehnologije po pojasnilih združenja vloženih več kot 100 milijonov evrov, zato ta primer neupoštevanja zakonskih standardov ne more izničiti truda celotne panoge. Dejstvo je, da je ukrep Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dodatno zagotovilo, da nadzor deluje, poudarjajo v združenju.

Temeljit pregled pred koncem enomesečnega roka
Inšpekcija je obrat MDK-ja konec januarja začasno, za en mesec, zaprla zaradi slabega higiensko-tehničnega stanja, neizpolnjevanja pogojev za prostore in opremo ter nepopolnih notranjih kontrol za obvladovanje procesov. Inšpekcija je MDK-ju pred zaprtjem obrata v nekaj mesecih izdala 11 ureditvenih odločb. Kot je povedala direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak, bo inšpekcija pred iztekom enomesečnega roka znova preverila vse prostore in dokumentacijo notranjih kontrol. Če bo vse urejeno v skladu s predpisi, se bo obrat po njenih pojasnilih odprl, v nasprotnem pa se zaprtje podaljša.

Direktor MDK-ja Edvard Fonda je v ponedeljek zagotovil, da so izdelki MDK-ja varni, v obratu pa trenutno potekajo urejevalna oz. vzdrževalna dela, kot je npr. urejanje tlakov, izolacije, kotla za vampe in napajalnikov v hlevu, za kar bodo odšteli nekaj 10.000 evrov. Fonda verjame, da jim bo do 22. februarja uspelo sanirati, kar jim je bilo naloženo, in da bo proizvodnja takrat stekla.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
smartass2011
# 06.02.2018 ob 21:26
"Izbrana kakovost" pomeni, da so pesek in plastika v izdelkih domači. Se takoj čuti razlika!
tesnilo
# 06.02.2018 ob 19:53
to je nek popular phrase da se bolje prodaja. tako izdelek kot certifikat. sam da se obraca
josh k.
# 06.02.2018 ob 19:11
Kaj točno pomeni "izbrana kakovost" ?
Kakovost surovin ali proizvodnega procesa ?
zdravidudek
# 06.02.2018 ob 21:44
Ali niso prav Mesnine Celje, ki jih vodi lastnik, Izidor Krivec, pred časom zavajale potrošnike in na uvoženo meso iz vzhoda ( Romunija,Poljska,itd ) dajali deklaracije »SLOVENSKO MESO« ? Pa niso njegovi kolegi = veterinarji, kot je sam, nič ukrepali ! Naj le pove, kaj daje v klobase, ki jih prodaja za 2 € /kg pod »IZBRANA KAKOVOST«, in od kod je prišlo to meso, iz katerega dela sveta ?? Ker je pa v TV oddaji omenjal Furs in ostale organe pregona, da kmetje, pri prodaji svojega mesa prijateljem, ne plačujejo davkov, naj ga vprašajo, kako je prišel do več 10 mio € premoženja (je lastnik Celjskih mesnin) s svojo živinozdravnikovo plačo dobrega tisočaka € in še kaj. Konkurenca, s pomočjo inšpekcijskih služb z garantirano državno plačo, bodo zopet uničile eno podjetje v Sloveniji in zopet ne bo nihče odgovarjal. Pri nas je tako napisana zakonodaja ,če inšpektor hoče, lahko v trenutku zapre vsak obrat, pa čeprav je popoln, vse v normalnem, za potrošnike NE nevarnem obratovanju. Pa čeprav je bilo vsak dan v MDK kar nekaj inšpektorjev, bi lahko postopoma zapirali obrat po oddelkih, in bi prisilili postopne obnove. Na žalost Slovenci zaradi tega NE bodo jedli nič bolj kvalitetnih klobas, se bo pa na račun tega, nekaterim povečal promet !
OMNIC
# 07.02.2018 ob 09:29
Glede na posnetke "proizvodnje" v MDK in glede na razmere mi ni edino jasno, kako je sploh pridobil certifikat "izbrana kakovost"? Kam so gledali gospodje?
smartass2011
# 06.02.2018 ob 22:19
Pred časom je bila na TV gospa z Ministrstva za kmetijstvo in je pojasnila, da izdelek (npr. klobasa) lahko nosi naziv "slovenski izdelek", ne glede na to, od kod so surovine (meso). Zakon je tak, da omogoča zavajanje potrošnikov. In če zakon to omogoča, kateri mesar bo na klobase dal nalepko "klobase iz romunskega mesa"?! Vprašanje je, kdo in zakaj je omogočil sprejetje takega zakona.
aplikacij
# 07.02.2018 ob 08:11
Poleg fraze "izbrana kakovost" lahko dodamo še "klinino dokazano", "celovite rešitve" in še bi se kaj našlo.

In, kot je že bilo napisano: dokler ne bo v zakonodaji, da mora biti na izdelku izvor surovine, se ne bo premaknilo nič na bolje, pa še takrat se bo goljufalo, ampak težje.
In Hrvati ter "halal" nimajo veze s tem.
Tudi če kupim origano (konkretno enkrat sem ga kupil v Hoferju in je bil zelo poceni), sem uspel ugotoviti samo to, da so ga pakirali Madžari.
Torej je problem tudi na ravni EU, ki ne zahteva označevanja izvora izdelka in se lahko muti po mili volji.
REsnica
# 07.02.2018 ob 11:38
Če želi KRAS d.d. preživeti mora zamenjati Edvarda Fondo, obsodit njegovo ravnanje in mu zapret vsa vrata.

Nobenih izdelokov več ne kupujem od tega proizvajalca in upam, da bomo potrošniki znali kaznovat take "zločince" kot je ta pokvarjeni manager. Upam, da se bodo znali zase podtaviti tudi zaposleni preko sindikata in svojih predstavnikov v upravi.

Tako negativne reklame, kot je imeti Fondo v svoji lastniški strukturi, upravi, med dobavitelji ali kakršniokoli povezavo z njim, si ne more več privoščit v sloveniji niti cocacola niti mercedes! zaprimo Fondi VSA vrata!
REsnica
# 07.02.2018 ob 11:29
upam, da nam mercator, tuš, špar.... ne bodo več ponujali MDKja niti nobene hrane, kjer je v bližini izjemen manager in lastnik Edvard Fonda.

bi se morali tudi delavci vprašat, ali bi še radi delali za takega brezvestneža, ki minimalizira svoje preziranje in zaničevanje kupcev še danes in to javno in v medijih. za njega je morje inšpekcijskih odločb samo nesporazum.... bi pa morali v tako očitnih primerih nespoštovana potrošnikov in države uvesti za odgovorne tudi kazenski pregon in zapor.

zase vem, da nikoli več ne bom poskusil ničesar, kjer bo imel svoje parkle zraven Fonda. Bom malo pogooglov pa tudi novinarje prosim, da zaščitijo potrošnike in delavce in objavijo sezname, kje vse je prisoten gospod Edvard Fonda.
fritaja
# 07.02.2018 ob 11:00
O,šit! Ker ne bo več te nalepke, ne bom več kupoval njihovih salam... :)
Benji
# 07.02.2018 ob 07:30
V ozadju so verjetno interesi kupcev, ki hočejo uvesti halal klanje.
jozl52
# 07.02.2018 ob 16:25
resnica

krasu, še prekleto se mu bo poznalo kot firmi, to niso heci, mislim pa, da slo kupec ni butast ali pač, samo fonda ima polno rit, jebe se mu, to je to... (zgodba o tuš-u, pa še kakšna...)
AM
# 07.02.2018 ob 10:18
Glede na posnetke "proizvodnje" v MDK in glede na razmere mi ni edino jasno, kako je sploh pridobil certifikat "izbrana kakovost"? Kam so gledali gospodje?

Verjetno v papirje, v katerih je vse štimalo. Žal ....
aplikacij
# 07.02.2018 ob 08:15
Popravek:
"klinično dokazano"
zdravidudek
# 07.02.2018 ob 11:25
Če že »izbrana kakovost, certifikat«, potem ne more biti v komisiji Lastnik Celjskih mesnin- Izidor Krivec, ali kakšen drugi iz mesne branže, ali minister Židan iz Panvite. V tej komisiji bi morali biti potrošniki, predstavniki organizacije ZPS, predstavniki Demetra,( Anton Komat , dr. Gorazd Pretnar) … in NE POLITIČNI strokovnjaki za hrano in razni strokovnjaki iz zdravstva ,ki priporočajo bolnim ljudem jedilnike, ne da bi vedeli, kaj se nahaja v HRANI. Naši mesarji- živilci in kmetje, s pomočjo politike, so si umislili takšno zakonodajo, da ko pripeljejo iz Romunije, ali od drugod iz vzhoda živa teleta, polna antibiotikov v Slovenijo, le to čez dober mesec postane »Slovensko meso, IZBRANA Kakovost », tako tudi večja teleta, ki postanejo čez dober mesec goveda - Slovenska kakovost. Zato pa piše: VZREJENO V SLOVENIJI, ne pa ROJENO V Sloveniji ! Na primer kmečki turizem pripelje odojka ali prašiča, po zakonu ga mora imeti dobrih 14 dni ( ŠTIRINAJST DNI ) in postane »domača svinjska PEČENKA IZ SLOVENIJA«. Me zanima, če ti inšpektorji za zdravo hrano, uživajo mesne izdelke po 1,5 € /kg. Pa Dober tek inšpektorji in združenje IZBRANA KAKOVOST SLOVENIJE !
slovannn
# 07.02.2018 ob 00:14
MDk je očitno potrebno uničiti, komu je to cilj, ali samo konkurenci.........
Kazalo