Gospodarstvo
(9)

Poudarki

  • Razrešnica upravi, ne pa vsem bivšim nadzornikom
  • Družba lani ni ustvarila dobiča
Mercator ima nove nadzornike. Foto: BoBo
VIDEO
Mercator ima nove nadzornike

Dodaj v

Med novimi nadzorniki Mercatorja Peruško, ostaja Lahovnik

Skupščina Mercatorja
12. junij 2018 ob 19:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Skupščina Mercatorja je v nadzorni svet imenovala Fabrisa Peruška, izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v večinskem lastniku Mercatorja Agrokorju, Ireno Weber in Sergeja Volka ter za nov mandat Mateja Lahovnika in Ivico Mundrinića.

Delničarji Mercatorja, med katerimi je z nekaj manj kot 70-odstotnim deležem največji hrvaški Agrokor, so se seznanili z odstopi nadzornikov Anteja Ramljaka (z 28. februarjem 2018), ki je bil pred Fabrisom Peruškom pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju, Tea Vujčića (s 4. aprilom 2018) in Damirja Kuštraka (s 16. aprilom 2018) ter z dejstvom, da Mateju Lahovniku in Ivici Mudriniću 29. avgusta preneha mandat.

V nadzorni svet so imenovali Peruška, Ireno Weber in Sergeja Volka ter od 30. avgusta naprej Lahovnika in Mudrinića, so sporočili iz Mercatorja. V nadzornem svetu je predstavnik kapitala še Vladimir Bošnjak, predstavniki zaposlenih pa so Matjaž Grošelj, Vesna Stojanović in Jože Lavrenčič.

Družba lani ni ustvarila dobička
Predsednik uprave Tomislav Čizmić je na skupščini predstavil poslovanje družbe v lanskem letu in poudaril, da Mercator v svoji osnovni dejavnosti posluje pozitivno in z rastjo, kar dokazuje tudi poslovanje v prvem trimesečju letos. Ker družba v letu 2017 ni ustvarila dobička, skupščina o njegovi delitvi ni odločala.

Skupščina je upravi družbe za preteklo leto podelila razrešnico, enako je storila tudi v primeru bivšega predsednika nadzornega sveta Ramljaka in članov Mudrinića, Lahovnika in Bošnjaka ter bivšega člana nadzornega sveta Vujičića kot predstavnika kapitala in člana nadzornega sveta, ki predstavlja zaposlene.

Ni pa podelila razrešnice nekaterim nekdanjim članom nadzornega sveta družbe, in sicer Anteju Todoriću, Damirju Kuštraku, Ivanu Crnjacu in Darku Knezu, so še sporočili iz družbe.

Mercator je po oceni, ki jo je Agrokor objavil 8. junija, najvrednejše podjetje v okviru koncerna Agrokor. Ocenjen je na 878,6 milijona evrov. Skupna vrednost vseh podjetij znotraj največje hrvaške skupine je ocenjena na nekaj manj kot 3,5 milijarde evrov.

Izredna uprava Agrokorja pričakuje, da bo z upniki, ki imajo priznanih za okoli 41 milijard kun (okoli 5,6 milijarde evrov) terjatev, pogodbo o poravnavi sklenili do 10. julija. Po neuradnih podatkih naj bi ruski banki Sberbank in VTB pridobili približno 46,5-odstotni delež Agrokorja. Sberbank je z okoli 18-odstotnim deležem med lastniki Mercatorja, ena od možnosti pa je, da bi delež v okviru poravnave prodali Agrokorju.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Mitcho_Buchannon
# 12.06.2018 ob 19:16
Bravo, Lahovnik! So te pa bogato nagradili za tvoje navijanje za prodajo!
Tao3
# 12.06.2018 ob 19:59
Lahkovnik je navijal za prodajo in se dobro masti. V prvih vrstah Zbora za Republiko. Tudi on je osamosvojil svoje finance kot ostali osvoboditelji ...
KunteKinte
# 12.06.2018 ob 21:29
Hehe frutek je sforsiral tudi tes 2.. je bil goreč zagovornik tega projekta.. poleg tega je lobiral in v roke todorica porinil Mercator.. slivenskim kmetom je zaprl vrata metcatorja.. sam treba je počakat eno orng krizo.. takrat ta njegova lumparija pride do izraza.. ta Kekec Mramorju ni niti do kolen
QUENDI
# 12.06.2018 ob 21:32
....Lahovkih for ever......ojojoj.....
Franc Jožef I.
# 12.06.2018 ob 22:27
Matej že ve zakaj ostaja. Peta kolona pa to.
slamič
# 13.06.2018 ob 06:58
Vsi tajkuni z Bavčarjem na čelu ne sežejo Matejčku niti do kolen..
Joc52
# 13.06.2018 ob 06:36
lahovnik bi moral zaradi TEŠa, Mercatorja,... biti na Dobu a pri nas je tako, da si za kraje nagrajen, žal
runcajz
# 13.06.2018 ob 15:55
In to naj bi bil cvetober naše ekonomske stroke ?!

Prodana duša, ki za denar naredi vse !
Tudi komentira pri Bojanu Požarju, nesojenemu poslancu v Državnem zboru . Na njegovem VV Reportu od se napihuje in modruje od olitike do fuzbala in to v družbi enakih modelov kot je on - Brščiča, Pezdirja, Ušajeve, Simiča, Mamića.
Mirlo
# 13.06.2018 ob 12:20
Torej Matej ni železni temveč neuničljivi!
Kazalo