Predlagano ureditev, ki naj bi poenostavila administrativne obveznosti za določen segment davčnih zavezancev, mora sprejeti še DZ. Foto: MMC RTV SLO
Predlagano ureditev, ki naj bi poenostavila administrativne obveznosti za določen segment davčnih zavezancev, mora sprejeti še DZ. Foto: MMC RTV SLO

Sprememba zakona o DDV-ju je le del širšega reformnega svežnja na področju davkov. Glavna novost tega svežnja je lajšanje pogojev za pavšalno obdavčitev tistih poslovnih subjektov, ki imajo najmanjši obseg letnega prometa.
Korak do pavšalne obdavčitve le skozi DDV
Spremembe zakona o DDV-ju so namenjene uvedbi pavšalne obdavčitve dohodkov fizičnih in pravnih oseb. Načrtovani pozitivni učinki takšne uvedbe se po mnenju vlade lahko dosežejo le, če bo lahko ista skupina davčnih zavezancev hkrati uveljavljala administrativne poenostavitve na področju obračunavanja DDV-ja.
Novelo zakona o DDV-ju je sprejela vlada, veljati pa začne po sprejetju v DZ-ju in objavi v uradnem listu.
Novost predloga novele zakona o DDV-ju je še natančneje določeno obdobje, za katerega se izračunavajo obresti, povečane za kazenske točke, v primeru predložitve popravka obračuna DDV-ja. Popravlja se tudi definicija za določitev praga za uporabo posebne ureditve po plačani realizaciji, ureditev pa se tudi poenostavlja.
Predlog novele zaradi prenosa evropske zakonodaje predvideva uvedbo posebnega pravila glede kraja opravljanja storitev pri dajanju prevoznih sredstev in čolnov, namenjenih za razvedrilo, v dolgoročni najem osebi, ki ni davčni zavezanec.

Enakovredno na elektronski ali papirni način
Uvaja se tudi enakovredna obravnava papirnatih in elektronskih računov, spreminjajo se pravila za izdajo računov, določajo se pravila za izdajo rednega in poenostavljenega računa ter pravila za hrambo računov.

Poleg tega se usklajujejo pravila glede nastanka obveznosti obračuna DDV-ja od transakcij znotraj EU-ja s pravili glede nastanka obveznosti obračuna DDV-ja pri nakupih znotraj EU-ja in s tem povezana pravila za izdajo računa.
Drugi del davčnega reformnega svežnja ter novele zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb, o dohodnini in o davčnem postopku so sicer še na finančnem ministrstvu.