Gospodarstvo

Poudarki

  • O minimalni plači: Dvig je koristen
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 82 glasov Ocenite to novico!
evro, denar
Pred novim letom je vlada razdelila več kot 120 milijonov evrov. Foto: Pixabay
Jože Mencinger
Jože Mencinger je ekonomist, ki deluje na Ekonomskem inštitutu pravne fakultete, sicer pa je član Evropske akademije znanosti in umetnosti. Deloval je v prvi Demosovi vladi, bil je rektor ljubljanske univerze. Foto: BoBo
       Kar se je več nabralo v proračunu, je treba porabiti, ne pa s tem na hitro zmanjševati deficita. To bi bilo zelo narobe.       
 Mencinger
Maks Tajnikar
Maks Tajnikar je profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti, v 90. letih je bil tudi gospodarski minister. Foto: BoBo
       Kdor pravi, da bi teh šest milijonov za minimalno plačo ob 39 milijardah BDP-ja uničevalo delovna mesta, kot gospodarstvenik enostavno nima pojma.       
 Tajnikar

Dodaj v

Mencinger in Tajnikar: Treba je porabiti, kar se je dodatnega nakapljalo

Ekonomski komentar
24. januar 2017 ob 13:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Država je tik pred novim letom razdelila dodatnih 120 milijonov evrov. Ekonomista Jože Mencinger in Maks Tajnikar pozdravljata povečano državno porabo in tudi višji dvig minimalne plače.

Pred novim letom je vlada s kopico potez povečala izdatke osrednje državne blagajne. Večina tega denarja bo šla neposredno v žepe prebivalstva. Povečale se bodo plače v javnem sektorju, še posebej pri zdravnikih, ki so dosegli ločen dogovor; povečala se bo najnižja osnova za pokojnine, pa še en dodaten dela prost dan je uveden. Skupno naj bi to stalo okoli 120 milijonov evrov. Se morda politika varčevanja končuje?

Več prihodkov, manj za obresti
Ne, je za MMC povedal ekonomist Maks Tajnikar. Nenadna radodarnost države je bolj navidezna, prej posledica tega, da se je lani v proračun nepričakovano nakapljalo veliko več denarja. Država je tako nenapovedano prejela dobrih 400 milijonov evrov več in jih je lahko – po težkih pogajanjih in konfliktih s sindikati – na koncu leta nekaj porazdelila. Tudi vse manjši strošek za obresti iz zadolževanja, ki se bo v skoraj stomilijonskem zmanjšanju čutil letos, je pustil nekaj prostora. Ob vsem tem se proračunski primankljaj ne veča, temveč še naprej zmanjšuje, je poudaril Tajnikar.

Tako ne gre nujno za konec politike varčevanja, toda ekonomist Jože Mencinger je vseeno zadovoljen. "To je zelo dober razvoj dogodkov in celo zakasnel," je izjavil. Upa, da je to vsaj znak konca tistih politik, ki jih po njegovem mnenju simbolizirajo ZUJF pa tudi pritiski Evropske komisije v času krize. "V proračun se je leta 2016 nateklo približno 400 milijonov evrov več, in ta denar je seveda treba dati v gospodarstvo. Na vsak način je to nekaj, kar bi morali narediti že prej, ne pa dušiti gospodarstva. Gospodarska dejavnost je namreč odvisna od povpraševanja," je izjavil.

Ne hitrejšemu krčenju primanjkljaja
Oba sta mnenja, da bi bilo zelo napačno, če bi država ravnala drugače in denar pustila za dodatno zmanjševanje primanjkljaja. Sledenje fiskalnemu pravilu v ustavi bi pomenilo, da smo "bolj papeški od papeža", poleg tega je ekonomsko popolnoma nesmiselno in kontraproduktivno, pravita.

Treba je iti v popolnoma drugo smer, denar kanalizirati nazaj in pustiti, da kroži. To ne bi smelo peljati do pregrevanja gospodarstva, tega danes ni, saj je dogajanje popolnoma drugačno kot pred krizo in spodbude načeloma ne bi smele peljati v bolj škodljive scenarije. "To pa ne pomeni, da ne moremo preiti v novo krizo, če postanemo nebrzdani in spet počnemo vse to, kar smo v času hazardiranja med letoma 2005 in 2008," je izjavil nekdanji minister Demosove vlade.

Zato Mencinger vseeno pravi, da v bolj radikalne scenarije trošenja ne bi smeli iti, temveč se omejiti na dodatno nakapljana sredstva. "Pač mislim, da so bile odločitve vlade, izsiljene ali ne, v redu."

Manj enotnosti je pri vprašanju, kako natančno ta denar porazdeliti. Naj ga država nameni prebivalstvu, naj poveča javno porabo ali okrepi naložbe? Vse to je odvisno od prioritet, se strinjata sogovornika. Je pa Tajnikar poudaril, da trenutna gospodarska rast trenutno odvisna predvsem od izvoza in manj še od povečanega optimizma ljudi, ki se prevede v okrepljeno domačo porabo. Država mora po njegovem zastaviti tako politiko, ki nas bo pripeljala do okoli triodstotne gospodarske rasti.

Višja minimalna plača - da
V tem pogledu je Tajnikar kot popolnoma nesmiselne zavrnil pritožbe predstavnikov gospodarstva, da bo povečanje minimalne plače škodilo gospodarski rasti in pripeljalo do zapiranja delovnih mest.
Sindikati so namreč predlagali izdatnejše povečanje minimalne plače, resorno ministrstvo pa je predlogu deloma sledilo – v veliko nezadovoljstvo delodajalskih organizacij.

"To povečanje bi gospodarstvo stalo približno šest milijonov evrov. Kdor pravi, da bi teh šest milijonov za minimalno plačo ob 39 milijardah BDP-ja uničevalo delovna mesta, kot gospodarstvenik enostavno nima pojma," je izjavil. Funkcija minimalne plače je predvsem socialna, da omogoča osnovno, dostojno preživetje, je poudaril Tajnikar in ob tem kritično izpostavil nedavni primer Revoza. Ob tem si Slovenija teh zelo nizko plačanih delovnih mest sploh ne more privoščiti – ne potrebujemo tistega, kar počnejo v Vietnamu, je poudaril. Potrebujemo bolje plačana delovna mesta, ki so prilagojena našim razmeram in prinašajo višjo dodano vrednost.

Mencinger je šel še korak dlje, izdatnejši dvig minimalne plače je označil kot splošno ekonomsko koristen. Zavrnil je scenarije, da bi lahko zaradi tega padla izvoz ali konkurenčnost. "Te stvari pripovedujejo t. i. gospodarstveniki, ki se imajo za delodajalce. V resnici so samo delojemalci z individualnimi pogodbami," je sklenil.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
Triglavski zmaj
# 24.01.2017 ob 13:38
Ekonomski inštitut pravne fakultete?

Kar napišite "EIPF, d.o.o.", bo pravilneje.
juk
# 24.01.2017 ob 13:39
Oba sta mnenja, da bi bi bilo zelo napačno, če bi država ravnala drugače in denar pustila za dodatno zmanjševanje deficita. Sledenje fiskalnemu pravilu v ustavi bi pomenilo, da smo "bolj papeški od papeža", poleg tega je ekonomsko povsem nesmiselno in kontraproduktivno, pravita.

Neverjetno razmišljanje, ko bo udarila kriza ju nihče več ne bo spomnil na tele besede. Z zmanjševanjem deficita si gradimo lastno suverenost in smo manj izpostavljeni zunanjim vplivom.
Frodoš
# 24.01.2017 ob 13:51
Trošit zna vsak bedak. Potrošiš lahko, če prej ustvariš!
ajvar
# 24.01.2017 ob 13:38
Večina tega denarja bo šla neposredno v žepe prebivalstva.

spet lažejo, večina tega denarja bo šla SAMO zaposlenim v JS!
krosnjar
# 24.01.2017 ob 13:47
Ekonomista? Ta dva? Še Križanicevi nasveti manjkajo. . .
Po tej logiki bi bil UTD cca 5000 evrov idealna rešitev. Več denarja bi krožilo, potrošnja bi skokovito narasla, več DDV bi se steklo v državno blagajno... Med in mleko. Če bi zadeva ne uspela bi bil kriv pa ZUJF in vlada od l. 06 do 08.. .
Kdaj bom od teh veleekonomistov slišal, da je potrebno tudi nekaj ustvarjati in ne samo zapravljati?
Kmet iz Srednje Kanomlje ima več operativne inteligence od vseh naših levih veleekonomistov.
juk
# 24.01.2017 ob 13:41
To ne bi smelo peljati do pregrevanja gospodarstva, tega danes ni, saj je dogajanje povsem drugačno kot pred krizo

Aja? pa kolk let bo tale še kvasil take neumnosti. Osel gre 2 krat na led, Mencinger 10 krat.
dude
# 24.01.2017 ob 13:36
"To ne bi smelo peljati do pregrevanja gospodarstva, tega danes ni"

Ko izobrazeni ekonomist izrece kaj takega... ne vem, ali nimata nobene refleksije ali pa sta totalna butca.
Mindmaster
# 24.01.2017 ob 13:46
Zakaj se za mnenje sprasuje predstavnika konzervativne keynesianske struje, ki je Evropi naredila ze dovolj skode? Zakaj se za mnenje sprasuje dva izrazito politicno profilirana proracunska porabnika, ki sta predstavljena kot ekonomska strokovnjaka, oba pa sta ze naredila nepopravljivo gospodarsko skodo prek upravljavskih funkcij (eden v Adrii, drugi v Iskraemeco).

Anze Burger, Igor Masten, Saso Polanec, Aljaz Kuncic. Dovolj je mlade generacije ekonomistov, ki niso bili nikoli aktivni v politiki. Samo problem je, ker bodo povedali tisto, kar narocnik clanka noce slisati.
tuintam
# 24.01.2017 ob 13:40
Kar naprej brcata. Njuni koncepti drugače niti ne funkcionirajo...
PačNekdo
# 24.01.2017 ob 13:45
Resno? In vi na rtvju dejansko objavite takšen članek?
Nikec3
# 24.01.2017 ob 13:55
Meni preprosto ni jasno, kako je lahko Mencinger avtoriteta v ekonomiji pri nas. Dvig minimalne plače pa ni ekonomski ukrep, ampak političen.
sprehajalec
# 24.01.2017 ob 13:46
Kaj še vedno stavimo na ta dva konja? Kolikor se spomnim, je bila še vsaka dirka polomija, do sedaj.
juk
# 24.01.2017 ob 13:53
Če imaš preveč denarja ga seveda moraš trošiti, vendar pameten tudi polovico denarja nameni za pametne investicije. Tega gospoda seveda ne izpostavljata. Pri nas trošimo tako da mečemo v predimenzioniran JS, to pa ni dobro.
juk
# 24.01.2017 ob 13:32
Mencinger pa K_ris imata identične argumente.
Mindmaster
# 24.01.2017 ob 13:51
Ko se boste naslednjic sprasevali, zakaj Cehi, Slovaki in Hrvati kupujejo slovenska podjetja, se spomnite, da na slovenskih univerzah predava nekdo, ki trdi, da je funkcija minimalne place socialna.
Sinpley
# 24.01.2017 ob 13:51
Ni problem v tem, da so potrošili, temveč je problem v tem, za kaj so ta denar potrošili.
Od teh bonbončkov, gospodarstvo ne bo imelo prav ničesar, ne na kratek, še manj pa na dolgi rok.
yanker
# 24.01.2017 ob 13:56
A lahko prosim te TEORETIKE, sploh pa TAJNIKARJA grobarja ADRIE in TAMa ukinete v vašem mediju. Ni mi jasno kako so lahko ti možganski trusti potem še predavatelji...
SF
# 24.01.2017 ob 13:53
Proračunski pitanci se bodo vedno zavzemali za višje davke, saj jih oni na koncu tudi edini požrejo...
juk
# 24.01.2017 ob 13:58
Mencinger in Tajnikar sta izkušnje v gospodarstvu dobila tako da sta sedela v upravnih odborih državne srebrnine. Večina podjetij kjer sta sedela v upravnih odborih je šlo v stečaj. Jaka strokovnjaka, predvsem Mencinger.
Nikec3
# 24.01.2017 ob 14:01
A ni Tajnikar tisti, ki je dejal da Adria ni tukaj zato, da bi delala dobiček, ampak zato da se z njo vozimo?
slovencsm
# 24.01.2017 ob 13:52
No, o tem sem govoril danes Knapu, ko sem omenjal levičarje. Takšno razmišljanje lahko prevedemo nekako takole. Naša družina je sicer trenutno precej zakreditirana a glede na to, da so kreditirajo vsi sosedje, bi bilo grešno, da se ne bi še dodatno kreditirali.
Kot so nekateri v prejšnjih komentarjih že opozarjali, pridejo za debelimi kravami vedno tudi suhe krave. Vsak pameten in dober gospodar si v času debelih krav stabilizira finance ob misli na prihod drugačnega obdobja. No, levičarji ne poznajo besede ustvarjati temveč edino trošiti. Zato pa smo, kjer smo.
juk
# 24.01.2017 ob 14:07
Moram priznat da ne vem kaj ima Janša s to novico.
seeblue123
# 24.01.2017 ob 14:05
Prosim, koga zanima mnenje Maksa? Se morda kdo spomni rezultatov njegovega delovanja v Adriji Airways? Pa zaposlovanje njegove žlahte (zeta). Mencingerja še razumem, verjame v določene stvari. Ampak Tajnikar?
In sedaj naj bi bilo mnenje Maxa relevantno? Sorry, ampak slab članek. On ne sodi niti v TOP100 SLO ekonomistov. Zakaj se MMC vedno sklicuje na njegovo mnenje? Njegov edini življenski dosežek je, da ima čedno hčerko.
Grešnica
# 24.01.2017 ob 13:59
Res, samo še Križanič manjka! A ste novinarji na MMC-ju lahko še bolj prozorni? Zakaj se pravzaprav pod članke ne upate podpisovati s polnim imenom? Zaradi sramu?
dStroj
# 24.01.2017 ob 13:56
Ta dva centralno-planaša bi mogl že davno v penzijo poslat. Ekonomsko fakulteto postavljata na nivo FDV-ja. Pol se gremo pa snobe z priznavaljem zahodnih diplom, naše znanje pa na nivoju S Koreje. Javna poraba bo rešila gospodarstvo. Indoktrinacija press
Blue-Star
# 24.01.2017 ob 14:01
Takile "strokovnjaki" so poleti 2008 trdili da je svetovno gospodarstvo v odličnem stanju in bo rast trajala še vsaj nekaj let.
Joze Koder
# 24.01.2017 ob 13:58
RTV glede ekonomskih tem vedno sprašuje točno določene gospode. Zakaj le.
Se ne bi malo ptrudili in vprašali še koga drugega.
Lord Vader9
# 24.01.2017 ob 14:10
Kdor pravi, da bi teh šest milijonov za minimalno plačo ob 39 milijardah BDP-ja uničevalo delovna mesta, kot gospodarstvenik enostavno nima pojma.
Tajnikar


Izjavi hud manager Maks, ki je zafural Tam in Adrio.
In kdor je imel (ne)srečo obiskovati njegova predavanja na EF bo vedel o čem govorim :)
Sinpley
# 24.01.2017 ob 14:02
Sicer pa ne vem kaj se sploh sprašuje za mnenje "ekonomiste", ki so že celo življenje prisesani na državne jasli.
Mindmaster
# 24.01.2017 ob 15:45
Drzava, v kateri se je Ljuba Sirca smatralo kot nekega provokatorja z Zahoda, in Mencingerja kot ekonomsko avtoriteto, je drzava z najvisjim delezem drzavnega lastnistva in drzava, ki potrebuje debelo desetletje, da se ji BDP povrne na predkrizno raven.
Lord Vader9
# 24.01.2017 ob 14:16
Čestitke RTV.
Za mnenje ste povprašali 2 doktorja gospodarskih znanosti. Eden je celo napovedal bankrot ZDA - ki bi se moral zgoditi pred 4 leti!
Zato vas prosim, če za mnenje zaprosite še 2 ugledna doktorja. Štiblarja in Križaniča. Da bomo vaši plačniki 12.75 eur/mesec dobili čimbolj raznolika mnenja in poglede na temo v članku.

p.s. potem se pa čudite, da vas imajo ljudje za fejk njuz :)
nomensland2015
# 24.01.2017 ob 15:52
Sem prebral 'Mencinger in Tajnikar' ... in sem nehal brati :-)
Forex
# 24.01.2017 ob 14:08
juk
Ko jima to paše. Sicer pa ko je porabljala vlada JJ leta 04-08, pa je sledilo mnenje, da bi moral ravno takrat varčevati in ne zapravljati. Brezobrazno. Tudi s strani Mencingerja in Tajnikarja- Ekonomistov, ki jim je potekel rok uporabe že v času Socijalizma.
Binder Dandet
# 24.01.2017 ob 14:07
Če gospoda privatnika "ekonomski inštitut pri pravni fakulteti" tako pravita, potem je treba ravno obratno postopati. Nenazadnje, nismo več v komunizmu, kot je pojasnil bivši finančn minister.
nelon
# 24.01.2017 ob 14:00
Zaradi zelo slabega črpanja evropskih sredstev... Posledično nismo porabili 240 milijonov za investicije kot je bilo po planu...

Ta dva kvazi ekonomista pa razlagata.....En je dobro naredil s Tamom, drugi nima pa minute delovne dobe v gospodarstvu
Zgodovinar_666
# 24.01.2017 ob 13:58
Ne vem kako naj zapišem svoje mnenje, da me ne bodo cenzurirali.

Maks Tajnikar je zajebal še vsako podjetje s katerim je sodeloval. Jože Mencinger pa je odgovoren za nepregledno in pravzaprav nikoli dokončano privatizacijo državnega premoženja. Zaradi Tajnikarja in Mencingerja je brez služb ostalo na tisoče Slovencev, še več tisočev pa je zaradi njiju zaslužilo manj kot bi lahko.
PačNekdo
# 24.01.2017 ob 13:56
Koliko ste na RTVju plačali EIPF, da so vam poslali to "strokovno" mnenje?
Lovec
# 24.01.2017 ob 15:27
Dr. Mencinger : Edini ki je privatiziral v Univerzi
Tajnikar : Samo Adria Airways, ostale besede so nepotrebne.

Kdo na MMC in RTVSLO odloča in kliče k razpravi dva gospoda, ki sta povzročila škodo slovenskim davkoplčevlacem. Je to namerno ali pa so takšne dolgoročne usmeritve Leve tranzicijske klike.

Mencingerjeva ekonomska politika je popolnoma zgrešena, oče nacionalnega interesa je razvojno Slovenijo ohromil, upočasnil in vzel veliko denarja davkoplačevlacem.

Tajnikar je lep primer samovščenih akademikov šolanih v komunizmu, ki v praksi naredijo finančno razsulo v podjetju.

Popolna katastrofa. to je norčevanje iz davkoplčevlacev, ki tej televiziji in radiu plačujejo cca 120 in nekaj več evrov letno.

Spominja me na to, ko piromanček požge štalo, potem pomaga gasiti gasilcem in ob enem še dajati nasvete.

Butale na kvadrat.
car1991
# 24.01.2017 ob 14:25
Legendi slovenske ekonomije že vesta kaj je prav. To sta tudi večkrat dokazala. #sarcasm :)
7up
# 24.01.2017 ob 14:14
Mencinger je šel še korak dlje, izdatnejši dvig minimalne plače je označil kot splošno ekonomsko koristen. Zavrnil je scenarije, da bi lahko zaradi tega padla izvoz ali konkurenčnost. "Te stvari pripovedujejo t. i. gospodarstveniki, ki se imajo za delodajalce. V resnici so samo delojemalci z individualnimi pogodbami," je sklenil.

He he ali novinarju res niso poznani Mencingerjevi "dosežki" v gospodarski "avanturi"?
Najprej kot ideajni vodja IskaEmeco, kasneje pa s pomočjo sina v zgodbi manegerskega prevzema. Pobrskajte,...
juk
# 24.01.2017 ob 14:10
In kje si ti opazil kaj ustvarjanja Klipan? haha
Nikec3
# 24.01.2017 ob 14:00
Mencinger je šel še korak dlje, izdatnejši dvig minimalne plače je označil kot splošno ekonomsko koristen. Zavrnil je scenarije, da bi lahko zaradi tega padla izvoz ali konkurenčnost.

Uzakonjenja minimalna plača nikoli ne koristi gospodarstvu, v nobenem času, na nobenem prostoru. Mencinger pa govori kot da stroški dela ne vplivajo na konkurenčnost.
Lord Vader9
# 24.01.2017 ob 16:06
©klipane
Vsi kazalci nam gredo gor pa vsi nezadovoljni samo zato, ker pač ni njihovih na oblasti.

Leta 2007 smo imeli še boljše kazalce. In kaj ste naredili levičarji?? Organizirali največje demonstacije in se drli, da nimate nič od gospodarske rasti. Želja se vam je uresničila čez 2 leti, ko ni bilo več gospodarske rasti!
juk
# 24.01.2017 ob 14:19
Najboljša reforma levičarskih ekonomistov se imenuje "Janša je kriv".
Mindmaster
# 24.01.2017 ob 14:23
V resnih drzavah bi ta dva pisala blog za 10 bralcev in imela sodno prepoved priblizevanja drzavnim izobrazevalnim ustanovam.
Matej037
# 24.01.2017 ob 13:58
Toliko neumnosti, kot jih je Mencinger natrosil v zadnjih 25 letih, ...

Gospodarstvo da poganja povpraševanje? Morda v velikih in zaprtih trgih, kot sta bila Amerika in Britanija v petdesetih letih. Kjer se velika večina potrošnje dejansko zavrti v nacionalnem gospodarstvu. V majhni in odprti državi, kjer pa je uvoženega blaga čez 80% košarice, pa bodo od povečanega trošenja največ koristi imeli Kitajci ali kvečjemu kakšnio nemški izdelovalci avtomobilov.

Ob tem, da nimamo za urejanje vodotokov, mostov na lokalnih cestah, nimamo niti za dostojno delovanje vojske, ... je važno zaposlenim v javnem sektorju dati regres, da bodo s svojo potrošnjo reševali državo. Mencinger nas bo pripeljal tja, kjer je danes Grčija. Ampak tudi takrat on v tem ne bo videl problema.

Sicer pa, ali ne bi v gospodarstvu ostal denar preprosto tako, da bi mu ga država manj pobrala? Aja, potem pa ne bi bilo tiste sladke radosti vseh državnih uradnikov, ko oni delijo tuj denar.
tuintam
# 24.01.2017 ob 13:50
Po raznih mencingerjih in tajnikarjih, se meni zdi, upravitelj s tujim tisto tuje s čimer naj bi samo upravljal, vpiše kar na svoj konto. Kam pa? Ker je dolžnik upravirelj Država pri nas knjigovodstvo z upnikom državo kot celoto po starem pomešan v eno. Tako knjigiovodstvo tem 'ekonomistom' ustreza: družba=upravitelj... Nakar samo še upravitelje imaš, samovoljne seveda (nikomur zavezane). Novih investicij nimajo komu predati, kupnin od prodanega tudi ne, vrača naj kredite drugi ipd. Trošijo pa lahko... Vedno. In to potem mojstri gospodarjenja pozdravljajo, kaj pa drugega...
Arso
# 24.01.2017 ob 15:55
Ta prava dva. Hitro porabiti kar se je nakapljalo.
Namesto, da bi vsak privarčevani denar vložili
v gospodarstvo in v infrastrukturo, pa obenem v
enakomerni razvoj regij gre to v vrečo brez dna.
juk
# 24.01.2017 ob 14:14
POstavimo minimalca 1000 evrov neto, pa bomo hitro videli vpliv na gospodarstvo. Potem pa bosta rekla da nista tako mislila. Levičarja pač, vse kar znata je uničevati gospodarstvo.
misterij1234
# 24.01.2017 ob 18:43
Ta dva razvpita kvazi ekonomista lokalnega značaja,saj v svetu s tem znanjem ekonomije pridobljene v SFRJ nimata komu razlagati takih bedarij kot sta jih oba izjavila v dopisu.Imam čast predstaviti tema dvema bedakoma 500.000 tisoč ljudi-ekonomistov ,ki uspejo preživeti s 300 do 650 evri plače ali pokojnine mesečno.Tovariša sta še sedaj navajena trošiti in govoriti o povišani državni porabi.Zato je že poskrbel njun šef Cerar Mirko z pufom takoj v januarju v višini 1.3 miljarde evrov in že pripravljen nov sveženj državnih obveznic za znese 3.3 milljarde evrov pufa v februarju 2017.
Kazalo