V Mercatorju trdijo, da pri nobenem poslu zaradi Agrokorja niso bili prikrajšani oz. kakorkoli oškodovani. Foto: BoBo
V Mercatorju trdijo, da pri nobenem poslu zaradi Agrokorja niso bili prikrajšani oz. kakorkoli oškodovani. Foto: BoBo
Zdravko Počivalšek
Poročilo je konec avgusta obravnaval nadzorni svet Mercatorja, z njim se je že seznanil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ta je ocenil, da je zakon dosegel svoj namen. S poročilom se bo seznanila tudi vlada. Foto: BoBo

Družba pri nobenem poslu ni bila prikrajšana oz. kakorkoli oškodovana.

Planteu
Planteu v Odmevih o stanju v Mercatorju
Agrokor ne izčrpava Mercatorja

"Družba pri nobenem poslu ni bila prikrajšana oz. kakor koli oškodovana," piše v poročilu, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze.

"Na podlagi notranjih aktov, uveljavljenih zavez pred sprejetjem zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo in na podlagi določil tega zakona je mogoče ugotoviti, da družba večinskemu družbeniku ali z njim povezanim družbam ni podelila nikakršnih poroštev, garancij, posojil, jamstev ali podobnih zavez," v poročilu navaja Mercator.

Mercator tudi ni neposredno ali posredno odobril posojila, predujma ali podobnega instrumenta, blagovnih posojil ali plačal storitev večinskemu lastniku ali povezanim družbam brez soglasja izrednega člana uprave, dodajajo. Med 8. majem in 8. avgustom, na katerega se nanaša poročilo, ni pristopil k plačilu ali plačilo izvedel namesto večinskega družbenika ali z njim povezanih družb.

Po Mercatorjevih zagotovilih je izredni član uprave Gregor Planteu, ki ga je država na to mesto imenovala spomladi, da bdi nad Mercatorjevimi posli z Agrokorjem, ki je v postopku zaradi insolventnosti, ter da onemogoči njegovo sanacijo na plečih Mercatorja, je sodeloval pri vseh odločitvah uprave, povezanih z vsemi družbami v skupini Mercator, in ne samo za samo družbo Mercator.

V poročilu razkrivajo posle, ki so se nanašali na nabavo in prodajo trgovskega blaga, financiranje, nepremičnine, marketinške storitve, storitve informatike ter storitve v zvezi s kartico Pika.
Planteu: Zakon deluje zelo preventivno
Mercator je v prvem trimesečju po sprejemu posebnega zakona za njegovo zaščito deloval v skladu z določili zakona in do izčrpavanja s strani njegovega večinskega lastnika Agrokorja ali z njim povezanih oseb ni prišlo, je na tiskovni konferenci dejal Planteu. "Zakon deluje zelo pozitivno in je pomembno posegel v tok dogodkov," je izjavil. Kot je dodal, zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo deluje zelo preventivno, poleg tega je odvzel tudi določeno mero posrednega in neposrednega pritiska na Mercator ter v nekaj primerih pripomogel, da so uspeli izpogajati boljše pogoje za slovenskega trgovca.

Poročilo zajema trimesečno obdobje, začenši z 8. majem, ko je vlada ugotovila, da je Mercator družba sistemskega pomena. V tem obdobju so vsi Mercatorjevi posli, sklenjeni z večinskimi lastnikom Agrokorjem in z njim povezanimi družbami, ustrezali načelom vestnosti, gospodarnosti in verodostojnosti, je povedal Planteu. "Družba pri nobenem poslu ni bila prikrajšana oz. kakorkoli oškodovana," je dodal.

Poročilo se nanaša samo na posle Mercatorja s svojim insolventnim večinskim lastnikom in ne na celotno skupino Mercator. V njem so zajeti vsakodnevni posli z Agrokorjem in družbami v njegovi skupini, ki se nanašajo na nabavo in prodajo trgovskega blaga, financiranje, nepremičnine, marketinške storitve, storitve informatike ter storitve v zvezi s kartico Pika.

Največ pomislekov je bilo pri financiranju. "A v tem obdobju Mercator ni podeljeval nobenega poroštva, garancije, posojila, jamstva ali podobne zaveze Agrokorju ali z njim povezanim družbam," je dejal Planteu.

Pregledali so tudi stanje terjatev in obveznosti. Mercator je do Agrokorja prijavil za 8,397 milijona evrov terjatev, koliko bo poravnanih, pa bo po Planteuovih besedah odvisno od razvoja dogodkov na Hrvaškem.

Koliko je koncern Agrokor zadolžen, namreč še ni znano. V medijih se pojavljajo le ugibanja, po oceni Agrokorjeve izredne uprave naj bi se neporavnane obveznosti gibale med petimi in šestimi milijardami evrov, hrvaški mediji medtem ugibajo, da je številka še višja.

Povečane obveznosti do Agrokorjevih družb
Na strani obveznosti Mercatorja do družb iz skupine Agrokor poročilo v zadnjem času ugotavlja rast, a Planteu je povedal, da gre za sezonski vpliv. Povečale so se namreč obveznosti do družb, kot so Ledo, Pik Vrbovec in Jamnica, ki v spomladanski in poletni sezoni v Mercatorjevih trgovinah prodajo več sladoleda, mesa za piknike in pijač.

Planteu, ki je v Mercator prišel 24. maja, je v skladu s pristojnostmi preveril vse posle z Agrokorjem in z njim povezanimi družbami ter bil seznanjen z vsemi podrobnostmi, ki so potrebne pri presoji skladnosti poslovanja Mercatorja z zakonom. Odločitve glede vodenja poslov, povezanih z Agrokorjem ter z njim povezanimi družbami, je uprava Mercatorja sprejemala soglasno z njim.

"Resnično verjamem, da je zakon spremenil tok dogodkov, deluje preventivno," je povzel Planteu. Tveganje, da bi prišlo do prevzema Agrokorjevih obveznosti, je bilo največje pri poslih v BiH. "Takih primerov je bilo kar nekaj," je dejal in ponovil, da je zakon zagotovo kar nekaj poskusov izčrpavanja Mercatorja ustavil, preden bi sploh prišli na dnevni red.

Zakon se osredotoča le na Mercator, a Planteu ne verjame, da bi prihajajo do izčrpavanja katere od družb v njegovi skupini. Sicer pa je Mercator že pred uveljavitvijo zakona sledil jasnim zavezam pri poslovanju z Agrokorjem in z njim povezanimi družbami, ki izhajajo iz pogodbe o izvedbi finančnega prestrukturiranja Mercatorja in pogodbe o prodaji in nakupu delnic Mercatorja Agrokorju, je povedal.

Družba pri nobenem poslu ni bila prikrajšana oz. kakorkoli oškodovana.

Planteu
Planteu v Odmevih o stanju v Mercatorju
Agrokor ne izčrpava Mercatorja