Mercator načrtuje gradnjo novega logističnega centra v Ljubljani. Foto: BoBo
Mercator načrtuje gradnjo novega logističnega centra v Ljubljani. Foto: BoBo

izgube, ki jo med drugim pripisujejo zapiranju trgovin in spremenjenim porabniškim navadam.

Skupina Mercator je prek spletne strani Ljubljanske borze sporočila, da je imela lani 12,4 milijona evrov dobička iz poslovanja in 100,4 milijona evrov dobička pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA). Leta 2013 je bilo dobička iz poslovanja za 35,97 milijona evrov, EBITDA pa je dosegel 109,7 milijona evrov. Poslovno leto je Mercator končal s 44,5 milijona evrov čiste izgube, leto prej pa je znašala 16,9 milijona evra.

Zmanjšanje prodajnih površin
Nižji dobiček in višja izguba sta po njihovem mnenju posledica finančnega reprograma, povezanega z vključevanjem s skupino Agrokor in zamikom konca procesa finančnega prestrukturiranja.

Nižji prihodki od prodaje so posledica zapiranja neučinkovitih prodajaln, delno pa krivdo za manjše prihodke pripisujejo spremenjenim navadam porabnikov in prenosu poslovanja drobnoprodajnih enot na Hrvaškem in v BiH-u na Konzum. Ta prenos trgovin je lani novembra delno nadomestil prenos Agrokorjevih enot Idea v Srbiji na Mercator - S.

Največji trgovec je poudaril, da so dosegli finančno stabilizacijo. Ob tem so sporočili, da so izboljšali poslovanje v drugem polletju lani, potem ko je Agrokor pridobil večinski delež Mercatorja in končal obdobje nestabilnosti družbe.

Odprodaja neosnovnih dejavnosti
V prvih štirih mesecih letošnjega leta je Mercator odprl 17 prenovljenih trgovin, kar se že kaže v pozitivnih rezultatih poslovanja. Poslovno prestrukturiranje pa je zahtevalo, da Mercator letos odproda neosnovne dejavnosti in nepotrebno premoženje. Tako so metliškemu Don Donu že prodali Pekarno Grosuplje, poteka pa še prodaja preostalih neosnovnih dejavnosti.

Ker v Mercatorju zaznali, da slovenski trg prodaje na debelo kaže možnosti za rast, so začeli krepiti vlaganja v razvoj prodaje na debelo. Kupili so dejavnost družbe Era Good, v načrtu pa imajo še vlaganja v prenovo centrov cash & carry po Sloveniji. Trgovec zdaj išče primerno zemljišče v bližini ljubljanske obvoznice, kjer načrtujejo gradnjo novega logističnega središča.