Nadzorniki so naročili pripravo odškodninskih tožb Foto: BoBo
Nadzorniki so naročili pripravo odškodninskih tožb Foto: BoBo

Nadzorniki so tako zaradi ugotovljene škode, ki je nastala poslovnemu sistemu Mercator, že naročili pripravo odškodninskih tožb proti nekdanji upravi. Iz nekdanje uprave, na čelu katere je bil Žiga Debeljak, so se odzvali z besedami, da je celotna uprava ves čas delovala v dobro družbe in kot dober gospodar, z namenom uresničevanja začrtanih poslovnih ciljev.

Spomnili so, da so bili na čelu Mercatorja od začetka leta 2006 do začetka leta 2012, ko so zaradi različnih pogledov na način prodaje družbe podali odstopne izjave. Kot so nanizali, je skupina Mercator v tem obdobju postala vodilni trgovec z živili v celotni regiji jugovzhodne Evrope.

Milijonska škoda
Spletni portal finance.si tako poroča, da je revizija odkrila za 12 milijonov evrov škode, ki so jo povzročili posli v času nekdanje uprave. Gre za posle nakupa podjetja En Plus, nakupa zemljišča v Subotici in nakupa hrvaške trgovske družbe Getro. Za nakup zemljišča v Subotici je Mercator odštel osem milijonov evrov, čeprav je bilo ocenjeno na tri milijone evrov, od obstoječega zemljišča in Mercatorjevega centra oddaljeno le 300 metrov ter pod spomeniškim varstvom. Zemljišče je trgovec kupil od podjetja Tomaža Ročnika,brata nekdanje prve dame Probanke Romane Pajenk.

Revizija nakupa Getroja še poteka. V tem poslu naj bi bilo sklenjenih več pogodb o prenosu dejavnosti in škodljive dolgoročne najemne pogodbe. En Plus pa je Mercator kupil leta 2011. Podjetje - to je bilo nekoč v lasti zagorske Ultre, njen solastnik pa je bil tedaj Gregor Golobič - je takrat imelo za štiri milijone evrov negativnega kapitala, Mercator pa je zanj odštel dva milijona evrov in ga nato dokapitaliziral v znesku pet milijonov evrov, še piše portal.