Konec leta 2012 sprejeta strategija dejansko daje rezultate, je prepričan Toni Balažič. Foto: BoBo
Konec leta 2012 sprejeta strategija dejansko daje rezultate, je prepričan Toni Balažič. Foto: BoBo


Prihodki so bili tako za 3,3 odstotka manjši kot v istem obdobju pred letom dni, čista izguba pa je bila za petino manjša. Dobiček iz poslovanja se je v prvem polletju prepolovil in je znašal 11,3 milijona evrov. "Do konca leta moramo zagotoviti dolgoročno dobičkonosno poslovanje in zaključek finančnega prestrukturiranja," je dejal predsednik uprava Toni Balažič.

"To pomeni, da se z bankami dogovorimo o dolgoročnem prestrukturiranju naših dolgov," je pojasnil Balažič. Od konca lanskega decembra do konca prvega polletja je uspelo skupini Mercator zmanjšati neto dolg za 18 milijonov evrov, na 990 milijonov evrov. S tem se je neto zadolženost prvič po letu 2009 zmanjšala pod milijardo evrov.
Precej so po Balažičevih besedah zmanjšali tudi stroške materiala, storitev in dela, precej so omejili naložbe. Glede napovedanega zmanjšanja števila zaposlenih, od 800 do 1.000, pa je Balažič povedal, da je že skorajda izvedeno. "Prodajalk ni nič manj, pač pa se je število zaposlenih zmanjšalo v administraciji in tam, kjer je Mercator zaprl prodajalne," je dejal.
Mercator s prenovljenim konceptom trgovin
Konec lanskega oz. v začetku tega leta se je Mercator umaknil tudi z bolgarskega in albanskega trga, na Hrvaškem je zmanjšal površino prodajnih površin ter začel prestrukturiranje družb M Tehnika, Modiana in M energija.

Tržni delež v Sloveniji je po več letih zmanjševanja že nekaj mesecev stabilen, od junija pa celo raste in se v Sloveniji giblje okoli ene tretjine. Predsednik uprave največjega slovenskega trgovca je za jesen ob tem napovedal odprtje prvih prenovljenih trgovin po novem konceptu Mercator Sosed. Nadaljevali bodo tudi s ponudbo kakovostnih in svežih krajevnih proizvodov pod okriljem projekta Iz domačih krajev.

Ob tem je Balažič opozoril, da se zaradi ukrepov na davčnem področju poraba še dodatno zmanjšuje, kjer so večji padec zasledili zlasti pri oblačilih in tehničnem blagu.