Ministrstvo za finance zanika, da bo primanjkljaj višji od napovedi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Ministrstvo za finance zanika, da bo primanjkljaj višji od napovedi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Na ministrstvu še naprej ocenjujejo, da bo primanjkljaj ob koncu leta na ravni, ki si jo je vlada zastavila v rebalansu proračuna, to je pri okoli 5,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

"Na podlagi doseženih gibanj javnofinančnih prihodkov in odhodkov v prvih 10 mesecih letošnjega leta ocenjujemo, da bo konec leta primanjkljaj države v okvirih, ki si jih je vlada zadala ob sprejetem rebalansu proračuna za leto 2011. V programu stabilnosti je vlada na tej podlagi za leto 2011 napovedala primanjkljaj v višini 5,5 odstotka BDP-ja," so poudarili na finančnem ministrstvu.

Podatki o gibanjih v javnih financah v zadnjih dveh mesecih po navedbah ministrstva ne kažejo, da bi se primanjkljaj države do konca leta v absolutnih številkah spremenil.

Bo primanjkljaj večji od napovedi
V sredo je Andrej Flajs s statističnega urada (Surs) namreč ocenil, da se je stanje javnih financ v tretjem četrtletju znova poslabšalo, javnofinančni primanjkljaj pa je ocenjen na pet odstotkov BDP-ja.

V letošnjem letu lahko zato po njegovih besedah pričakujemo primanjkljaj v višini okoli šest odstotkov BDP-ja, ki je že v zadnjih štirih četrtletjih znašal 2,3 milijarde evrov oz. 6,5 odstotka BDP-ja. S tem smo se znašli v podobnem položaju, kot smo bili na dnu krize v drugem četrtletju 2010, je dejal Flajs.