Gospodarstvo
Časopisa Dnevnik in Večer sta napovedala združitev, saj to, po njihovih navedbah, narekujejo razmere na trgu. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Marko Milosavljević je dejal, da so časi velikih naklad in dobičkov pri tiskanih medijih že zdavnaj mimo. Foto: MMC RTV SLO
       Slovenski mediji so morali priti do spoznanja, da jim ne Facebook in ne splet novega uspešnega poslovnega modela ne bosta ponudila. Prek spleta so sicer razširili svoj krog bralcev, a to se ne odraža ustrezno na poslovno-finančnih rezultatih. Naklade še vedno padajo in povezovanje je logično.       
 Marko Milosavljević o padajočih nakladah
Facebook tiskanim medijem ne bo prinesel rešitve. Foto: BoBo/Borut Živulović
Naklade tiskanih medijev neusmiljeno padajo. Foto: BoBo
Prva izdaja Vestnika, neposrednega predhodnika časopisa Večer, sega v leto 1945. Foto: BoBo
       Časi, ko je vsak od teh časopisov imel izjemne dobičke in naklade, so minili.       
 Milosavljević o minulih časih
VIDEO
Časopisa Večer in Dnevnik...

Dodaj v

Milosavljević: Povezovanje Večera in Dnevnika je ob padajočih nakladah logično

Nujo po združevanju narekujejo razmere na trgu
1. avgust 2018 ob 16:17,
zadnji poseg: 1. avgust 2018 ob 20:35
Ljubljana/Maribor - MMC RTV SLO, STA

Združitev družb Dnevnik in Večer Skupina, ki izdajata dnevna časopisa Dnevnik oz. Večer, profesorja novinarstva Marka Milosavljevića ne preseneča. Gre za predvidljiv odziv na negotove razmere na medijskem trgu, je pojasnil.

Pogovori o povezovanju medijskih hiš so po njegovem mnenju posledica stanja na trgu, gibanj na področju tiskanih medijev in težav pri monetizaciji digitalnega delovanja. "Slovenski mediji so morali priti do spoznanja, da jim ne Facebook in ne splet novega uspešnega poslovnega modela ne bosta ponudila. Prek spleta so sicer razširili svoj krog bralcev, a to se ne odraža ustrezno na poslovno-finančnih rezultatih. Naklade še vedno padajo in povezovanje je logično," je pojasnil profesor novinarstva s fakultete za družbene vede (FDV) Marko Milosavljević.

Napovedano združevanje edicij si Milosavljević razlaga kot povezovanje redakcij življenjsko-stilnih prilog in revij, ki jih ustvarjata oba časopisa, in določenih drugih skupnih dejavnosti, kjer bodo lahko optimizirali določene stroške. Tudi sicer gre iz sporočila družb razbrati, da ne nastaja zgolj en časopis, ampak prihaja do združitve podpornih služb, kot so računovodstvo, marketing in podobno.

Ob tem je poudaril, da zakonodaja omejuje povezovanje splošnoinformativnih dnevnih časopisov, med katere spadata tudi Večer in Dnevnik. A je hkrati opozoril, da je ministrstvo za kulturo doslej imelo "zelo nenavadne definicije", kaj je splošnoinformativni dnevni časopis. Spomnil je, da časopisa Svet24 niso upoštevali v tej kategoriji, češ da nima rubrike zunanja politika.

Kako bodo pristojni opredelili trg?
Po Milosavljevićevem mnenju bo pri presojanju ministrstva za kulturo in Agencije za varstvo konkurence o vlogi za soglasje za združevanje edicij obeh časopisov oziroma vlogi za priglasitev koncentracije pomembno, kako bosta instituciji opredelili trg. Če bodo upoštevali, da imamo v Sloveniji samo tri splošnoinformativne dnevne časopise, je po Milosavljevićevih besedah jasno, da lahko povezovanje med Večerom in Dnevnikom presega zakonsko opredeljene omejitve.

Ob tem je spomnil, da časnikov Finance in Slovenske novice ministrstvo v nekaterih podobnih primerih do zdaj ni upoštevalo. Prav tako je vprašanje, ali bodo to sploh upoštevali, če ne bo prišlo do povezovanja dnevnih časopisov z vsebinskega vidika, ampak samo do povezovanja določenih oblik poslovanja.

Časi velikih dobičkov so mimo
Medijske hiše bodo brez ustrezne medijske zakonodaje padec dohodkov poskušale reševati, kakor vejo in znajo, je še opozoril. "Časi, ko je vsak od teh časopisov imel izjemne dobičke in naklade, so minili," je še dejal Milosavljević. Zakon dnevne časopise pri povezovanju še vedno omejuje, a treba se je zavedati, da so v krizi in bodo omejevanja na tem področju čez nekaj časa videti približno tako, kot če bi danes omejevali, kolikšen delež trga lahko imaš pri prodaji zgoščenk.

Dnevnik in Večer napovedala združitev
Družbi Dnevnik, d. d., in Večer Skupina, d. o. o., ki izdajata dnevna časopisa Dnevnik in Večer, sta napovedali združitev. Vloge za soglasja so že pri pristojnih organih. Združitev narekujejo razmere na trgu, so zatrdili. Družbi sta v sporočilu za javnost navedli tudi, da sta prejšnji teden podali vlogo za soglasje ministrstva za kulturo za združevanje edicij obeh časopisov. Zdaj pa sta podali tudi vlogo za priglasitev koncentracije na Agencijo za varstvo konkurence.

Na ministrstvu za kulturo so že potrdili, da so prejeli skupno vlogo obeh družb za izdajo predhodnega soglasja za pridobitev 50-odstotnega lastninskega ali upravljavskega deleža oziroma deleža glasovalnih pravic v premoženju izdajatelja splošnoinformativnega tiskanega dnevnika družbe DV mediji, ki pa še ni vpisana v sodni register.

Bodo združitvi prižgali zeleno luč?
Družbi pričakujeta pozitivno rešitev podanih vlog, saj združitev po mnenju Večera ne predstavlja koncentracije na trgu dnevnoinformativnih medijev. Ta namreč vključuje sedem večjih tiskanih medijev, ob tem pa še nekaj "izjemno velikih in obiskanih spletnih portalov, ki bralcem zagotavljajo širok dostop do dnevnoinformativnih vsebin ter so tako neposredna konkurenca dnevnima časopisoma Dnevnik in Večer".

Družbi sta navedli, da se znižuje tako število kupcev dnevnih časopisov kot obseg oglaševanja. Zato ediciji vedno težje samostojno izhajata, "s čimer ni ogroženo le njuno zagotavljanje neodvisnega novinarskega dela, ampak tudi njuno preživetje". Družbi sta zato prepričani, da je lahko samo z omenjenim načrtom združevanja teh dveh edicij in skupnim nadaljnjim razvojem zagotovljen obstoj obeh dnevnih časopisov.

DNS zadeve (še) ne komentira
Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je bilo o vloženih vlogah za združitev družb obveščeno na podlagi sporočila za javnost, ki sta ga družbi posredovali danes. "V njem je za zdaj premalo konkretnih informacij, na podlagi katerih bi lahko podrobneje komentirali načrte lastnikov Dnevnika in Večera o združevanju," so poudarili v izjavi.Pred leti skupaj v skupini Pivovarne Laško
Večer je bil pred leti v večinski lasti Dela, oba sta spadala v skupino Pivovarna Laško. Delo je nato po več neuspelih poskusih sredi leta 2014 Večer prodalo družbi Dober Večer. Dnevnik spada v skupino DZS, ki jo poleg Dnevnika in družbe DZS sestavljata še podjetji Terme Čatež in Marina Portorož.

Družba Dnevnik je po zadnjih podatkih z Ajpesa leta 2016 ustvarila 17,91 milijona evrov prihodkov od prodaje in 1,49 milijona evrov čistega dobička. Ta naj bi lani po podatkih z letošnje skupščine delničarjev dosegel 826.000 evrov.

Večer Skupina pa je po zadnjih podatkih z Ajpesa lani ustvarila 1,23 milijona evrov prihodkov od prodaje in 169.182 evrov čistega dobička. Družba Dnevnik je konec leta 2016 zaposlovala 150 ljudi, družba Večer iz Skupine Večer pa 123 ljudi.

Večer od leta 1945, Dnevnik od 1951
Glavna dejavnost družbe Dnevnik, katere začetki segajo v leto 1951, je izdajanje dnevnega časopisa Dnevnik. Ob tem izdaja še druge edicije, med njimi tednik Nedeljski dnevnik, ter priloge, kot so Pilot, Moj Dom, Nika, Doktor in Oddih.

Prva izdaja Vestnika, neposrednega predhodnika časnika Večer, pa sega v leto 1945. Tudi Večer tako kot Dnevnik izhaja šestkrat tedensko, družba pa izdaja Večer v nedeljo in nekatere priloge.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Malosutra
# 01.08.2018 ob 16:31
razlog za združitev je padanje naklade zaradi pristranskega poročanja ,
kotzi
# 01.08.2018 ob 16:26
Ideološko so na isti liniji......
kotzi
# 01.08.2018 ob 16:26
dva leva casnika...das skupaj...kaj dobis...to da so lastniuki miljonarji...hahaha...kapitalisti...
čak mal noris
# 01.08.2018 ob 16:27
Dnevni večernik.
windmaster
# 01.08.2018 ob 16:39
Morda vzamejo še Mladino v trojčka in so vsi na ideološkem kupu....
mb128
# 01.08.2018 ob 16:32
Ja no logično internet dela svoje! Kaj pa ponujata? No pišem lahko za Večer na katerega sta bila moja starša naročena do pred kakšnega mesca. Čisti nič od nič. Edini izhod, vsaj po moje, bi za tiskane edicije bil poglobljene analize. Ampak za kaj takega v Sloveniji ni niti novinarskega kadra niti klientele. Ta združitev je samo zadenj stadij pred neizogibnim. Na koncu se bosta še ta dva združila z Delom nakar sledi smrt tiskanih edicij v Sloveniji!
frakl
# 01.08.2018 ob 16:37
Skup pašejo, komunisti. Naklada se jim manjša zaradi poveličevanja samo svojih. Samo tistih "svojih" je vedno manj
TineB
# 01.08.2018 ob 16:36
Aha, že voda v grlo teče. Demografija na delu. Bralci in naročniki naravno umirajo.
mb128
# 01.08.2018 ob 16:46
Sicer pa sedaj se lepo vidi zakaj se ga. Šeruga poteguje za mesto direktorja RTV. Njen odhod od Pop tv k Večeru je bil njena življenska napak. Saj so ambicije ok ampak morajo biti tudi realne, zdrave!
brehme
# 01.08.2018 ob 16:35
Ideološko levi, v lastništvu Foruma21. Enkrat na leto ga prebereš, in veš da je vedno vse isto.
Robida
# 01.08.2018 ob 16:42
A zato Šeruga pride k vam?
Sonce.sije1
# 01.08.2018 ob 19:34
Dva komunisticna, pristranska leva medija. Lastniki pa tajkuni. Delavci pa na cesto. Super.
kotzi
# 01.08.2018 ob 22:17
A dej no, Delo in Vecer bosta priglasila koncentracijo lastništva. Koncentracijo česa? Praznine?
TineB
# 01.08.2018 ob 18:08
Še Videmšek tja prestopi z Dela, pa bo slika popolna. Manjkata le še Cirman in Vukovićeva s Siola in marsikdo z RTV.
Optimist99
# 01.08.2018 ob 17:33
Ima pa Vecer super lokacijo v centru... bodo pozabili na ideologijo in pripeljali McDonalds.
Sklonjen
# 01.08.2018 ob 16:43
Itak gre za isto rdeče trobilo ... logično!
kovalenkov
# 01.08.2018 ob 22:19
Prosim, ne nabijajte! Internet ni kriv, da naklada upada. Krivo je to, da časopisi pri nas v primerjavi zt internetom ne ponujajo absolutno nobene dodane vrednosti (kar je itak problem slovenskih podjetij).Edina dodana vrednost je, da z internetom ne moreš nafilati mokrih čevljev.

Če bi bil internet glavni krivec, bi Washington Post propadel. Pa NY Times tudi. Ampak oni so se prilagodili. Naredili spletne edicije in klasično navajanje dejstev podkrepili z ogromnim številom strokovnih komentarjev. Pri nas pa še v Znaznost & tehnika delu Dela znajo samo slabo prevest tuj članek. In tako pa res ne bo šlo več.
Radoveden
# 01.08.2018 ob 21:59
Časopisi so neumnost. Na noben pristranski ali butast članek ne moreš reagirat. Ti so ostali še v času "pisma bralcev". Tudi na spletnem Dnevniku ni komentarjev. Zato ga tudi v spletni izdaji ne berem. Trobil brez komentarjev ne berem, ker je njihov namen zgolj širjenje svoje resnice. Kot takih jih tudi ne jemljem resno.
TineB
# 01.08.2018 ob 18:14
Zdaj bodo novinarji obeh edicij lahko skupaj tekmovali, kdo je večji levičar in kdo zna bolj po desnici udrihat. Najboljši dobi sladoled lučko.
Radio
# 01.08.2018 ob 16:32
@Ples:

priznam, prebral sem samo naslov.
semaino
# 01.08.2018 ob 22:20
Eden in drugi naj zapreta vrata, podpirata globoko drzavo. Nekoc sem bil narocnik, danes nisem vec. Ravno zaradi tega.
dego47
# 01.08.2018 ob 19:43
Objektivnost se prodaja,bil se naročnik Dnevika več kot trideset let,sedaj pa se mi zdi škoda metanja denarja skozi okno.
TineB
# 01.08.2018 ob 18:06
Novi združen časopis se bo imenoval, kot nekoč: Komunist
m72
# 01.08.2018 ob 16:58
"Kako bo novo ime? Dnečer? Večnik? Dnevečnik?"

Morda bo Zatòn.
alkum
# 01.08.2018 ob 16:57
verjetno bo novo ime na njihovo poročanje kar " LEVIČAR"!
TOZD
# 01.08.2018 ob 16:56
Kako bo novo ime? Dnečer? Večnik? Dnevečnik?


Novo ime bo Spontani vstajnik.
jbzt
# 01.08.2018 ob 22:15
Upam da propadejo !
Čim prej,tem bolje...
Shaka Zulu
# 01.08.2018 ob 16:49
Z mediji ni problem samo v internetu. Zaenkrat lahko uspevajo samo tisti, ki so prisilno v javnem interesu, kdo pa je aboniran na ta interes, se ve.
Adanos
# 01.08.2018 ob 22:48
hernandez, ti bom eno zelo radikalno idejo povedal: A si lahko predstavljaš medij, ki ni desni? Gre, čisto preprosto, kajne? Zdaj pa - pazi to! - hkrati tudi ni levi! Torej nevtralen, nepristranski.
Vem, ja ... nora, skoraj perverzna ideja! Da obstaja še nekaj tretjega kot levo in desno.
No, vsaj v teoriji, v praksi pa v naši državi itak vidimo, kje smo. Vse mora biti binarno.

Glede na izvor novinarjev - večina se jih kali na fdv - je pa že samo po sebi jasno, da pralnica možganov konkretno v levo zavije veliko večino glav.
$$$$$$
# 01.08.2018 ob 17:24
Super. Zdaj nej pa vse skupaj se propade in bo fenomenalno
Morgen
# 01.08.2018 ob 18:31
To bo joka in stoka ko se bojo znašli na borzi dela.
Tovarne jih bojo z lahkoto zaposlile.
Lahko tudi peticijo napišejo 500+ delu čast in oblast in
veselo v fabriko ne pa na zavod.Noben novinar teh 2
časopisov mi ne vliva zaupanja oz. zavezanost poklica
Resnici.
Optimist99
# 01.08.2018 ob 17:27
Vecer je zasel pred leti, mahinacije z lastnistvom, spektakularni naslovi brez vsebine. Clanki so bili ideoloski.

Skoda mi jih je zaradi lokalnih clankov.

Novinarji pa ne bodo izgubili sluzbe. Vecina jih je ze zdaj na s.p, napotnicah. Izjema so lastniki novinarji-uredniki. Pred casom je pisal kolumne, reportaze s koncertov Jasa Lorencic, ze zaradi njega mi je bilo fajn brat. Tudi njega so skenclali. On pa je pogrnil z eno ali dvema platformama, blogerstvo se pac ne izzide.

Vecer je imel pred 10 ali vec leti tudi zelo aktivno blogersko sceno, nakar je vse skupaj zamrlo. Zmagal je Siol, ampak se je trend spremenil in ni vec in.

Ne skrbet za novinarje, urednik, novinar in multipraktitk Stepisnik nas bo s hitrim govorjenjem zaposloval na Studio City. Drugi pa se bodo ze prerinili v RTV, POP TV.
misterij
# 01.08.2018 ob 17:08
Dnevnik prinaša dnevne novice po 12 uri,Večer pa po 20 uri.Oba skupaj pa nimata kaj iskati saj so spletne novice hitrejše kot časopisa,pa tudi sicer oba samo kopirata novice iz spleta.Sedaj se je šele posvetilo folku,zakaj se je Šerugova Katja iz Večera hitro prekanalizirala na njej sorodni medij RTV Slo in se probala še malo vriniti za direktorico na TV.
Edson Aranches
# 01.08.2018 ob 16:50
Naš tovariš. Ne, hvala.
Domoljub91
# 01.08.2018 ob 18:10
Pričakovano, kajti pregovor pravi, da enake vrste ptiči skupaj letijo (v tem primeru v levo smer).
sl0v3nc
# 01.08.2018 ob 17:54
Casopisi vecine komentatorjev ne zanimajo, novice, mnenja in usmeritve dobijo prek tvita
vERA
# 01.08.2018 ob 17:43
kdo sploh še bere časopise? zadnji cajtng sem kupila pred 10 leti... ko ne bo več te starejše generacije, tudi časopisov ne bo več... a ste videli 20-letnika brati časopis?
Zoro27
# 01.08.2018 ob 20:08
Hm, določeni ljudje obvladujejo tudi to. Počasi bo jasno kdo je kje. In od kod denar. In kam je šlo družbeno premoženje.
Obožeobože
# 01.08.2018 ob 17:28
Levi se združujejo tako in drugače!
sosman
# 01.08.2018 ob 17:14
Kje so časi, ko smo z užitkom brali Večer... Naj v miru propadejo.
Ples
# 01.08.2018 ob 16:26
@Radio
Hočem reči - slabo bereš članek. Združujeta se podjetji, ne časopisa.
Applecore
# 01.08.2018 ob 21:17
Grem stavit, da bo Agencija za varstvo konkurence tokrat brez zastojev dovolila združitev, za razliko od prevzema PRO PLUS.
treznoglav
# 01.08.2018 ob 18:16
v bistvu gre za dva enaka levičarska časopisa. Večer malce izstopa s svojim štajerstvom in sindromom mlajšega brata, ki ga goji Mribor.
Zlobni škrat
# 01.08.2018 ob 17:11
Dva rdeča medija, ki izumirata se bosta združila in propadla leto ali 2 leti kasneje.
mb128
# 01.08.2018 ob 16:55
Seven7
Saj slovenske net izdaje, portali tudi niso kaj dosti na boljšem! Jaz jih čitam še samo zaradi dogodkov, ki se zgodijo pri nas in pa da prečitam/zapišem kakšen komentar! Drugače pa so naši portali čista katastrofa!
Poglej si samo današnji dan. Dump je končno poskrbel za dogodek zaradi katerega si impichment več kot zasluži! Jaz o tem prebiram na netu že več kot eno uro. MMC?! Nič od nič! A spijo, a čakajo na navodila, odobritev od zgoraj?! Mislim katastrofa no!
patriot44x2
# 01.08.2018 ob 16:53
Kako bo novo ime? Dnečer? Večnik?

Dnevno rdeči Večer
@twwwter
# 01.08.2018 ob 23:58
Tajkunski posel - desna roka levi žep, ali kako že gre to?
planino
# 01.08.2018 ob 20:57
Ideološko so na linijinmanipuklacije!
Na žalost je pri nas četrta veja oblasti le še na podčrto.si
skera
# 01.08.2018 ob 20:42
Kdo bo pa bral levičarake pravljice..
kotzi
# 01.08.2018 ob 20:19
res je dnevnik ima vec naklade ko tvsi jj mediji..a se vseeno niso mogl premagat jj na volitvah...torej..zakaj vecer...dnevnik..rtvslo...pop tv..niso mogl premagat jj na volitvah.....hmmmmm....
Kazalo