Dimnikarskim koncesionarjem je, kot kaže, uspelo s prizadevanji za ohranitev koncesij. Foto: BoBo
Dimnikarskim koncesionarjem je, kot kaže, uspelo s prizadevanji za ohranitev koncesij. Foto: BoBo
Irena Majcen
Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je še pred dobrim mesecem zagotavljala, da na ministrstvu koncesij ne nameravajo podaljševati. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Kot je znano, je državni zbor leta 2013 sprejel spremembe zakona o varstvu okolja, s katerim so se med drugim ukinjale dimnikarske koncesije, ki veljajo le še do konca letošnjega leta. Ministrstvo je sicer napovedovalo, da bo pripravilo zakon s spremenjeno ureditvijo dimnikarske dejavnosti, ki naj bi bila urejena s sistemom licenc.

A se je ministrstvo priprave nove zakonodaje lotilo precej prepozno, posledično so v medresorsko usklajevanje tik pred zdajci poslali predlog zakona, ki je vseboval več protiustavnih, protislovnih in s preostalo zakonodajo neskladnih določb. Vlada je zato predlog zavrnila, s tem pa zaprla možnosti za novo ureditev dimnikarske dejavnosti pred novim letom. S prihodnjim letom bi se tako dimnikarska dejavnost znašla na povsem prostem trgu, kjer bi se lastniki kurilnih naprav odločali, ali sploh potrebujejo dimnikarja in katerega bodo izbrali.

Irena Majcen: Včeraj tako, danes drugače
Na ministrstvu prostemu trgu sicer niso bili naklonjeni, saj gre za področje, ki je tesno povezano z varstvom okolja, ljudi in premoženja. Kljub temu pa so nam še pred mesecem dni zatrjevali, da sistema koncesij ne bodo podaljševali, tudi če vlada njihovega predloga licenc ne sprejme. Podobno je obljubila tudi ministrica Irena Majcen, ki je v državnem zboru na poslansko vprašanje odgovorila, da ministrstvo ne namerava spreminjati zakona o varstvu okolja, tako da bi se sistem koncesij podaljšal.

Le mesec dni pozneje pa je ministrstvo naredilo popoln obrat v stališčih in na vlado poslalo predlog spremembe zakona o varstvu okolja, s katerim se dimnikarske koncesije podaljšujejo. Ker je časa razmeroma malo, bo zakon v državnem zboru obravnavan po nujnem postopku. Ob predlogu sprememb, ki jih je vlada na današnji dopisni seji tudi potrdila, so na ministrstvu zapisali, da bo s predlogom sistem koncesij podaljšan do konca 2016. "Tako bo zagotovljen javni interes za preprečitev težko popravljivih posledic za okolje, zdravje, premoženje in varnost."

V nekaj dneh podaljševanje več kot 100 pogodb
Sprememba datuma prenehanja koncesijskega sistema tik pred zdajci pa je le prvi korak k ohranjanju obstoječega stanja, saj ministrstvo čaka še veliko dela. Predlog, ki ga je vlada sprejela na dopisni seji poleg podaljšanja koncesijskega sistema do konca leta 2016, določa tudi, da imajo koncesionarji najpozneje do 15. januarja 2016 čas za oddajo vloge za podaljšanje koncesijske pogodbe, če še vedno izpolnjuje pogoje oziroma če zoper njega ne teče postopek za odvzem koncesije.

To pomeni, da bo imelo ministrstvo, če bo predlog sprejet, le nekaj tednov ali dva časa za preverjanje izpolnjevanja pogojev morebitnih koncesionarjev in njihovo podaljševanje. Odprto je namreč vprašanje, ali vsi koncesionarji sploh še izpolnjujejo pogoje, saj so v pričakovanju prostega trga nekateri že začeli odpuščati delavce.

Obenem pa je tudi ministrstvo več koncesij podaljšalo prav do konca letošnjega leta, ki jih zdaj očitno nameravajo podaljševati. Po neuradnih podatkih naj bi bilo koncesionarjev, ki jim koncesijske pogodbe potečejo s prihodnjim letom, več kot 100.

Kako bo ministrstvo preverjalo morebitno izpolnjevanje pogojev takšnega števila koncesionarjev v pičlih nekaj dneh, ostaja odprto vprašanje. Odprto pa je tudi vprašanje, ali je leto dni podaljšanja koncesijskega sistema dovolj, da ministrstvo pripravi novo ureditev dimnikarskih storitev, glede na to, da jim je od leta 2013 uspelo pripraviti zgolj izdatno pomanjkljiv predlog zakona, ki mu je vladna služba za zakonodajo očitala pomanjkljivosti v dveh tretjinah členov.

Še leto dni možnosti za zlorabo pomanjkljivega nadzora
Zadnjo besedo o dimnikarskih storitvah bodo tako imeli poslanci, ki pa bodo morali spremembe potrditi še v decembru, če želijo preprečiti prosti trg na področju dimnikarskih storitev.

Bolj kot uporabniki, ki ministrstvo zasipajo s pritožbami čez koncesionarje na njihovem območju, se bodo sprememb razveselili koncesionarji. Med njimi tudi tisti, ki so dodobra izkoriščali popolno odsotnost nadzora nad njihovim delom in prenašali koncesije na verižna podjetja, za seboj pa puščali davčne dolgove in neplačane prispevke za delavce.