Gospodarstvo

Poudarki

  • Ministrica za okolje in prostor je še pred mesecem dni zagotavljala, da koncesij ne bodo podaljševali. Danes je ministrstvo storilo prav to.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 31 glasov Ocenite to novico!
Dimnikar
Dimnikarskim koncesionarjem je, kot kaže, uspelo s prizadevanji za ohranitev koncesij. Foto: BoBo
Irena Majcen
Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je še pred dobrim mesecem zagotavljala, da na ministrstvu koncesij ne nameravajo podaljševati. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Dodaj v

Ministrstvo pet pred dvanajsto zamenjalo ploščo: dimnikarske koncesije ostajajo

Lovljenje zadnjega roka za podaljšanje dimnikarskih koncesij
3. december 2015 ob 17:50,
zadnji poseg: 3. december 2015 ob 19:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Še pred dobrim mesecem je ministrica za okolje in prostor Irena Majcen zagotavljala, da ministrstvo v nobenem primeru ne namerava podaljševati dimnikarskih koncesij, danes pa je vlada na dopisni seji sprejela predlog ministrstva, ki podaljšuje dimnikarske koncesije za eno leto.

Kot je znano, je državni zbor leta 2013 sprejel spremembe zakona o varstvu okolja, s katerim so se med drugim ukinjale dimnikarske koncesije, ki veljajo le še do konca letošnjega leta. Ministrstvo je sicer napovedovalo, da bo pripravilo zakon s spremenjeno ureditvijo dimnikarske dejavnosti, ki naj bi bila urejena s sistemom licenc.

A se je ministrstvo priprave nove zakonodaje lotilo precej prepozno, posledično so v medresorsko usklajevanje tik pred zdajci poslali predlog zakona, ki je vseboval več protiustavnih, protislovnih in s preostalo zakonodajo neskladnih določb. Vlada je zato predlog zavrnila, s tem pa zaprla možnosti za novo ureditev dimnikarske dejavnosti pred novim letom. S prihodnjim letom bi se tako dimnikarska dejavnost znašla na povsem prostem trgu, kjer bi se lastniki kurilnih naprav odločali, ali sploh potrebujejo dimnikarja in katerega bodo izbrali.

Irena Majcen: Včeraj tako, danes drugače
Na ministrstvu prostemu trgu sicer niso bili naklonjeni, saj gre za področje, ki je tesno povezano z varstvom okolja, ljudi in premoženja. Kljub temu pa so nam še pred mesecem dni zatrjevali, da sistema koncesij ne bodo podaljševali, tudi če vlada njihovega predloga licenc ne sprejme. Podobno je obljubila tudi ministrica Irena Majcen, ki je v državnem zboru na poslansko vprašanje odgovorila, da ministrstvo ne namerava spreminjati zakona o varstvu okolja, tako da bi se sistem koncesij podaljšal.

Le mesec dni pozneje pa je ministrstvo naredilo popoln obrat v stališčih in na vlado poslalo predlog spremembe zakona o varstvu okolja, s katerim se dimnikarske koncesije podaljšujejo. Ker je časa razmeroma malo, bo zakon v državnem zboru obravnavan po nujnem postopku. Ob predlogu sprememb, ki jih je vlada na današnji dopisni seji tudi potrdila, so na ministrstvu zapisali, da bo s predlogom sistem koncesij podaljšan do konca 2016. "Tako bo zagotovljen javni interes za preprečitev težko popravljivih posledic za okolje, zdravje, premoženje in varnost."

V nekaj dneh podaljševanje več kot 100 pogodb
Sprememba datuma prenehanja koncesijskega sistema tik pred zdajci pa je le prvi korak k ohranjanju obstoječega stanja, saj ministrstvo čaka še veliko dela. Predlog, ki ga je vlada sprejela na dopisni seji poleg podaljšanja koncesijskega sistema do konca leta 2016, določa tudi, da imajo koncesionarji najpozneje do 15. januarja 2016 čas za oddajo vloge za podaljšanje koncesijske pogodbe, če še vedno izpolnjuje pogoje oziroma če zoper njega ne teče postopek za odvzem koncesije.

To pomeni, da bo imelo ministrstvo, če bo predlog sprejet, le nekaj tednov ali dva časa za preverjanje izpolnjevanja pogojev morebitnih koncesionarjev in njihovo podaljševanje. Odprto je namreč vprašanje, ali vsi koncesionarji sploh še izpolnjujejo pogoje, saj so v pričakovanju prostega trga nekateri že začeli odpuščati delavce.

Obenem pa je tudi ministrstvo več koncesij podaljšalo prav do konca letošnjega leta, ki jih zdaj očitno nameravajo podaljševati. Po neuradnih podatkih naj bi bilo koncesionarjev, ki jim koncesijske pogodbe potečejo s prihodnjim letom, več kot 100.

Kako bo ministrstvo preverjalo morebitno izpolnjevanje pogojev takšnega števila koncesionarjev v pičlih nekaj dneh, ostaja odprto vprašanje. Odprto pa je tudi vprašanje, ali je leto dni podaljšanja koncesijskega sistema dovolj, da ministrstvo pripravi novo ureditev dimnikarskih storitev, glede na to, da jim je od leta 2013 uspelo pripraviti zgolj izdatno pomanjkljiv predlog zakona, ki mu je vladna služba za zakonodajo očitala pomanjkljivosti v dveh tretjinah členov.

Še leto dni možnosti za zlorabo pomanjkljivega nadzora
Zadnjo besedo o dimnikarskih storitvah bodo tako imeli poslanci, ki pa bodo morali spremembe potrditi še v decembru, če želijo preprečiti prosti trg na področju dimnikarskih storitev.

Bolj kot uporabniki, ki ministrstvo zasipajo s pritožbami čez koncesionarje na njihovem območju, se bodo sprememb razveselili koncesionarji. Med njimi tudi tisti, ki so dodobra izkoriščali popolno odsotnost nadzora nad njihovim delom in prenašali koncesije na verižna podjetja, za seboj pa puščali davčne dolgove in neplačane prispevke za delavce.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
webman
# 03.12.2015 ob 18:04
Ko vidiš dimnikarja, se primi za denarnico in pusti gumbe na miru!
jgm
# 03.12.2015 ob 18:17
Sem mislil, da bo že enkrat konec te more, pa nas bodo še najmanj eno leto veselo odirali.
Matejko
# 03.12.2015 ob 18:11
TA vlada nima 100 pik !
lukey90
# 03.12.2015 ob 18:43
Miro, ko prideš nazaj iz ZDA bi moral biti prvi ukrep razrešnica te ministrice.
KunteKinte
# 03.12.2015 ob 19:24
Miro se je zgubil v času in prostoru.. navaden nakladač..in prodajalec megle.. Cerar pač neki naklada nima pojma pa o materiji..borba proti korupciji..je pri njemu samo na papirju.. ker kaj pomeni borba proti korupciji... TO da enemu odvzameš messečni prihodek v višini 10 000 in več tisoč evrov.. in ti ljudje so pripravljeni NA VSE !!!!

Mislim da so naša pričakovanja od Cerarja bila previsoka..ker v dozdajsnjem poklicnem delovanju ni dosegel nič omembne vrednega.. mal profesor..mal svetovalec..mal komentator..z eno besedo prodajanje megle... VOLILCI so se sami NATEGNILI!!!
semaino
# 03.12.2015 ob 18:48
Ta ministrica in ta vlada nima nobene hrabrosti potegniti nobene pametne poteze.

Vse kar so storili, pa se to nezakonito, je odvzetje poslanskega mandata.
Hud Hren
# 03.12.2015 ob 20:59
Lako torej pričakujem obisk dimnikarja. Ta bo vtaknil merilno sondo v dimnik in zato zaračunal 40 €. Jaz pa bom naslenjo fasungo in gorivo nakupi čez mejo. Za nalašč !
King Viljem
# 03.12.2015 ob 21:06
Zahtevam se koncesijo za letni pregled vseh objektov v kontekstu staticne stabilnosti, staranja materialov, primernosti dovozov in poti okrog his, skladnosti z okoljem. Koncesije bodo podeljene brezposelnim arhitektom!
Mirko in kompAnija ponovno sreje v hlace press.
jože1
# 04.12.2015 ob 05:45
Dimnikarji so dobili svoje, sedaj še male čistilne naprave-obvezne ( Roto).
resnicar
# 03.12.2015 ob 19:50
In ta vlada naj bi opravila z lobiji v zdravstvu, državnih podjetjih, bankah. Kako, ko še z dimnikarji ne zmore.

@volivci SMC
Sprijaznite se s tem, da vam na vsakih volitvah postrežejo novo juho, ki pa ima enak zanič okus, kot vse prejšnje. Da bi enkrat namesto juhe naročili krompir, no to pa že presega intelekt poprečnega instant volivca.
smartass2011
# 04.12.2015 ob 05:45
Na obrazu te ministrice je videti, da doživlja nekaj hudega. Tako spačenega obraza ne vidiš zlepa. Tak obraz opozarja, da oseba, ki je lastnica obraza, ne pozna šale in je bolje, da jo vprašate kaj prijaznega in nevtralnega, sicer vam lahko v naslednjem trenutku pokaže zobe. Tak resen in zaskrbljen obraz, morda celo zgrožen je obramba pred tistimi, ki grozijo, da bodo razkrinkali vso praznino njenega dela. Dobivala je plačo zato, da je trobila o ukinitvi koncesij, in zdaj dobiva plačo, ko trobi ravno nasprotno.
Naj Pečenko ob 6h napove sonce in ob 7h sneg, pa bomo videli koliko časa bo še napovedoval.
matori
# 03.12.2015 ob 20:36
ostane nam drzavljanjska nepokorscina
zlobniCO2
# 03.12.2015 ob 19:53
ne vem no sploh nisem preveč presenečen , od te vlade ne moreš pričakovat kaj pametnega.
etore
# 03.12.2015 ob 19:50
"Miro, ko prideš nazaj iz ZDA bi moral biti prvi ukrep razrešnica te ministrice."

Ne, ne Miro... kar po e-pošti podaj odstopno izjavo... tako "kvalitetnega" predsednika Vlade in ministre lahko poišče tudi Zavod za zaposlovanje med brezposelnimi, tako da ne rabimo niti predčasnih volitev...
DišečaKava
# 04.12.2015 ob 07:51
Človek ne loči več ministrov od klopotcev. Obračajo se po vetru in povzročajo hrup.
Ovca
# 03.12.2015 ob 21:02
Ovce...
veselo-na-delo
# 04.12.2015 ob 01:15
@ pozitivc

Toplotne črpalke si dajte,....
-------------------------------------------------
Položnice za elektriko pa v nebo?
Poznam nekaj takih,ki so zelo na veliko lapali, kako so bodo naredili toplotno,zdaj ko jo pa imajo, jim je že žal da imajo to napravo kot jo omenjaš, ker elektriko plačujejo od 260 pa do 360 in več €ur na mesec ko je pa zelo mrzlo pozimi pa morajo še kljub tej toplotni črpalki dodatno kuriti ,ker je premalo za celo bajto ogrevati.
In si zdaj s tem kaj privarčeval?
Mislim da ne.
Okolje se pa itak zelo onesnaži z termoelektrarnami ki napajajo to napravo.
Tako da raje peč na pelete ali pa drva,
je bolj eko kot pa na 1000soče kg gorečega premoga v peči termo elektrarne, okolica pa se duši v dimnih plinih.
Haloo
# 04.12.2015 ob 06:48
Potunkati v katran, namazati s sajami in jo posuti s pepelom.
veselo-na-delo
# 04.12.2015 ob 00:58
Toti se obračajo kot po vetru.
Da ne iz leve potem iz desne.
Oziroma po smeri dima.
To je nekaj na hitro zamenjano.
živko
# 04.12.2015 ob 09:30
Še en žebelj v krsto obstoječi vladi ! Nič od nič.
cairns
# 04.12.2015 ob 13:32
pozitivc
Toplotne črpalke si dajte al pa IR panele

Pa kaj ti misliš da te bo dimnikar pustil na miru. Njega nič ne briga če toplotna črpalka nima dimnika. Za dimnikarja je to ogrevalna naprava. Prej bi kamnu dopovedal da je trd, kot pa dimnikarju da okrog toplotne črpalke nima kaj delati.
cairns
# 04.12.2015 ob 13:27
Ministrstvo pet pred dvanajsto zamenjalo ploščo: dimnikarske koncesije ostajajo

Tortura in izživljanje nesposobnih in neusposobljenih kvazi dimnikarjev se nadaljuje. Sramota za Slovenijo. Ministrica s to odločitvijo dokazuje svojo popolno nesposobnost za ''delo'' ki ga opravlja.
Dimnikarje izločit iz obvezne gospodarske službe. Če bom rabil dimnikarja ga bom poklical in plačal. V mojem primeru nikoli.
.jest
# 04.12.2015 ob 19:54
So tapravi dobili zadovoljivo podkupnino?
cairns
# 04.12.2015 ob 13:42
"Tako bo zagotovljen javni interes za preprečitev težko popravljivih posledic za okolje, zdravje, premoženje in varnost."

Ta stavek je čisto politikantsko nakladanje. Dokler bodo velike onesnaževalce pustili pri miru je vsako govorjenje o nevarnosti za okolje čisto sprenevedanje.
Če jim je tako važno zdravje ljudi naj poštimajo zadeve na ministrstvu za zdravje, uvedejo licence za točenje alkohola, prenehajo narkomanom deliti metadon ipd.
Za premoženje in varnost pa naj poskrbi vsak sam. Zato pa imamo zavarovalnice.
Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen naj odstopi in prepusti mestu nekomu ki bo sposoben urediti zadeve.
kozorog1973
# 04.12.2015 ob 08:30
res v zdravstvu je res vse super, neizkoriščene aparature, dolge čakalne vrste, iz leta v leto država daje vedno manj den sredstev v zdravstvo, ga arje da v birokratski aparat, da se uslužbenci lahko swingajo po konferencah po svetu, ja takle mamo
King Viljem
# 03.12.2015 ob 21:11
Dimnikarji in fook so kranjcem v kratek čas..
cairns
# 04.12.2015 ob 13:29
webman
Ko vidiš dimnikarja, se primi za denarnico in pusti gumbe na miru!

Zraven pa mu je potrebno zabrusiti v obraz naj se pobere stran.
živko
# 04.12.2015 ob 09:32
420
Slepcu vedno sreča laže,
on živi umrje brez denarja.
pozitivc
# 03.12.2015 ob 21:30
Toplotne črpalke si dajte al pa IR panele
mineral
# 04.12.2015 ob 16:14
Glede toplotnih črpalk:
Če je pravilno dimenzionirana in projektirana
vsa zadeva (črpalka, kurilnica, talno-radiatorji,
izolacija hiše), je cena ogrevanja na leto približno
enaka kakor na drva če jih kupuješ s to razliko,
da je precej bolj lagodno.
Nasvet kupcem TČ: ne kupujte preveč sofisticiranih
ampak take s standardnimi sestavnimi deli.
Največkrat je problem po parih letih ko kaj odpove,
pa rezervnega dela ni mogoče dobit (računalnik,
kompresor, inverterska elektronika, ...)
cairns
# 04.12.2015 ob 15:01
Bolj kot uporabniki, ki ministrstvo zasipajo s pritožbami čez koncesionarje na njihovem območju, se bodo sprememb razveselili koncesionarji. Med njimi tudi tisti, ki so dodobra izkoriščali popolno odsotnost nadzora nad njihovim delom in prenašali koncesije na verižna podjetja, za seboj pa puščali davčne dolgove in neplačane prispevke za delavce.

Ta odstavek pove vse kakšna banana republika smo.
smukač
# 04.12.2015 ob 14:42
Do danes som vlado podpiral, s tem pa so me tako rekoč prisili, da sem prestopil na drugo stran.
Forex
# 04.12.2015 ob 11:46
Tipično po Cerarju?
Anves
# 05.12.2015 ob 09:08
Spet 180 stopinjski obrati vladne kamarele.....govorijo eno ...delajo drugo...dobrodošli v slovenistanu.
pobrisan
# 04.12.2015 ob 08:22
Svetlobna leta daleč najslabša vlada do sedaj. Kaj vse folk ne izvoli.....samo da ni Janša...... Kdaj bo ljudi srečala pamet?
božo1
# 04.12.2015 ob 06:04
A se je ministrstvo priprave nove zakonodaje lotilo precej prepozno.....

O nič drugem, kot o tem razpravljam! Država oz. vlada se mora držati "besede", če želimo imeti zdravo, zanesljivo in "prijazno" poslovno okolje. Tako je bilo tudi npr. nedopustno spreminjati sprejeta določila o klavzuli rasti BDP za 2,5%!
Za red in zaupanje se gre!
matori
# 05.12.2015 ob 19:43
mineral - Glede toplotnih črpalk:
Če je pravilno dimenzionirana in projektirana
vsa zadeva (črpalka, kurilnica, talno-radiatorji,
izolacija hiše), je cena ogrevanja na leto približno
enaka kakor na drva če jih kupuješ s to razliko,
da je precej bolj lagodno.

Za novogradnje verjetno - za prenovo iz drv na TP bi porabil vec,kot bom za drva do smrti placeval
akvarij1
# 05.12.2015 ob 14:43
Odgovornosti za neočiščen dimnik ne bo sprejel nihče, še naprej bodo dimniški požari. Zakaj bi dimnikar očistil? Vsak mora plačati, pa če on očisti ali ne.

420
# 04.12.2015 ob 09:01
haha domov si ga pel
pozitivc
# 04.12.2015 ob 09:21
@veselo na delo

ojoj! ti dejansko misliš, da domače peči manj onesnažujejo kot termoelektrana?! :)

Edino kar je res je, da je les obnovljiv vir, premog pa je recimo temu fosilno gorivo.

Maš pa prav, da je ogrevanje na drva cenejš od toplotne črpalke. Ampak tist ko si napisal, da je kakih dodatnih 200 evr treba dat za elektriko.. pa tud ni velik. to je cca 4 metre drv, kar pa tud zna it v enem mescu.. odvisno od objekta
Kazalo