Gospodarstveniki želijo, da se vlada čim prej zglasi v Mariboru. Foto: BoBo
Gospodarstveniki želijo, da se vlada čim prej zglasi v Mariboru. Foto: BoBo

Na gospodarskem ministrstvu so pojasnili, da bo letos na voljo vsaj dobre štiri milijone evrov. Za zdaj je sicer še vedno vprašljivih 800.000 evrov za mikroposojila, saj ministrstvo še preverja možnosti financiranja z evropskim denarjem iz pretekle finančne perspektive.

Za izvedbo posameznih delov programa pomoči je med drugim na voljo dobrih 600.000 evrov za sofinanciranje manjših začetnih vlaganj, a mora vlada najprej vzpostaviti regijske garancijske sheme, kar že teče, po sklenjeni pogodbi pa bo razpis izvedla Mariborska razvojna agencija (MRA).

Za sofinanciranje večjih začetnih vlaganj pa bo letos na voljo tudi skoraj 960.000 evrov, za kolikor je bilo že podpisanih pogodb. Prav tako bo MRA po že sklenjeni pogodbi omogočil za več kot 1,6 milijona evrov subvencij obrestne mere, na voljo pa bo tudi okoli 140.000 evrov za aktiviranje prebivalstva in revitalizacije podjetniškega okolja oziroma t. i. coworking.

V okviru projekta Podjetno v svet podjetništva bosta MRA in Regionalna razvojna agencija Koroška razdelili tudi skoraj 688.000 evrov, za promocijo gospodarstva in privabljanje tujih in domačih vlagateljev v regijo pa še dodatnih 92.000 evrov. Ker ni dovolj denarja, pa letos ne bo na voljo načrtovanega skoraj milijona evrov za podporo regiji pri poslovanju in razvoju podjetij, pač pa bo ministrstvo skupaj za vsa problemska območja z visoko brezposelnostjo namenilo milijon in pol evrov.

Gospodarstveniki želijo, da vlada čim prej pride v Maribor
Po poročanju Radia Slovenija je devet županov Maribora in njegove okolice pred 14 dnevi z odprtim pismom opozorilo predsednika vlade Mira Cerarja in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška na zamujanje z ukrepi iz programa spodbujanja konkurenčnosti.

Podobno so konec prejšnjega tedna storili tudi štajerski obrtniki in podjetniki. To, da se program pomoči, s katerim se je država zavezala pomagati gospodarsko najšibkejšim območjem, po letu in pol še vedno ne izvaja, je nedopustno, je za radio opozoril predsednik mariborske obrtno-podjetniške zbornice Aleš Pulko in dodal: "Vlada mora nujno čim prej obiskati Maribor."